Един ден на снимачната площадка на "Под прикритие" | webcafe.bg
Filmcafe logo

Един ден на снимачната площадка на "Под прикритие"

Зорница Аспарухова, Сибина Григорова
02.03.2016, 13:13 (обновена 11.03.2016, 17:56)
под прикритие

Снимка: © webcafe.bg

„Под прикритие" се снима така, както се правят всички продукции, за които може да се сетите в топ листата на модерните сериали - по правилата. С голям екип, тонове техника, много камери, лазене в калта, газене във водата, каскади, кръв, халосни патрони, ловене на слънчеви лъчи, гонене на идеалния дубъл, мръзнене, разкадровка, сценарий, и публика, която зяпа с отворена уста.

- Той се е обръснал!?
- Кой се обръснал?!
- Единият охранител! Обръснал си е главата от едната страна, цялата половина!
- Значи... не го снимаме и другия път да се сети да пита!
- Той пита, ама сега.

Часът е 7:30 сутринта. Денят е неделя, мястото е до Слатинската река. Две жени водят този диалог до огромен камион, пълен с дрехи. Отстрани е спрян бус с рисунка на цицеста фермерка.

Студено е, навсякъде има кал. "Каква кал, дявол да го вземе, каква кал!", казваме си досущ като в разказ на Елин Пелин и смело скачаме в нея. Предстои ни един ден с "Под прикритие", а продуцентът Димитър Митовски ни е обещал много екшън.

В пети сезон на "Под прикритие" лошите са още по-лоши.

Останалите живи имат много сметки за разчистване.

Екип от пет-шест човека закача камера на предницата на белия бус, който, сега виждаме, е надупчен от едната страна от куршуми като гевгир.

Жителите на ромската махала в Слатина лека-полека се събуждат. Първите минувачи поглеждат полицейските автомобили, после буса: „Какво има тук, обир ли е станал?"

"Не бе, пич, снимат сериал."

Към 8.00 сутринта Слатина се оживява, слънцето вече изгрява. Заради него снимките на първи епизод от новия сезон са оставени почти за накрая. Денят е 50-и снимачен за новия сезон.

Двама истински полицаи пазят на кръстовището, готови да отцепят движението, когато се включат камерите. Безсилни са само срещу каруците, които, хич да не е, минават през час.

"Какво снимате днес?", питаме Димитър Митовски - глава на екипа и създател на „Под прикритие". "Ще потопим буса в реката", казва Митовски и се усмихва като човек, който няма да откаже да свали и самолет с БУК.

Организацията е бетон - всеки си знае задачите до последния детайл, никакво размотаване и излишни приказки. "Който няма работа, няма място на снимачната площадка", чува се глас от уоки-токита на екипа.

Бързо се ориентираме в ситуацията - охранителят с (полу)обръснатата глава, който ще пропусне снимките, е от охраната на Иво Андонов (Захари Бахаров). Бахаров е там от ранни зори - въоръжени и опасен. Предстои му гонка - ще преследва буса, който само привидно е пълен с чували зеле. Андонов не търси точно зелето. В буса има чанта, пълна с наркотици.

Това, което се случва наистина няколко часа по-късно, си е real shit! А как се прави? Прави се с минимално количество фалшиви елементи.


В екипа на „Под прикритие" няма много жени - също като и в Холивуд. На нашите снимки дамите са две гримьорки, стилист, много ключовата позиция на скриптъра също е поверена на жена - това именно е дамата от сутрешния разговор, която отговаря за детайлите по сцените.

Всички са екипирани с планински обувки и якета за ски. Малко им завиждаме точно в този момент.

Митовски ръководи екипа си със спокойствието на хирург. Изглежда като човек, който си обича работата и трудно излиза извън равновесие.

Засега „Под прикритие" е най-успешният български сериал, продаден и в Азия, Латинска Америка и Европа. В момента се излъчва в Германия пo FOX.

„Под прикритие" се снима така, както се правят всички продукции, за които може да се сетите в топ листата на модерните сериали - по правилата. С голям екип, тонове техника, много камери, лазене в калта, газене във водата, каскади, кръв, халосни патрони, ловене на слънчеви лъчи, гонене на идеалния дубъл, мръзнене, разкадровка, сценарий, и публика, която зяпа с отворена уста.

Митовски не изглежда впечатлен нито от събралите се зрители наоколо, нито от риска да удавят един от апаратите, с който снимат - само преди 30 минути едва не са го прегазили с буса със зелето - апаратът беше вкопан в земята, за да хване кадър отдолу.

Той чака приготовлението на камерите и актьорите, повтаря набързо какво трябва да се направи и казва с висок глас: „Работим!"


Сцената, която снимаме накратко е следната: Иво Андонов (Захари Бахаров), вече станал глава на групировка - се движи с двама охранители (единият от тях изигран от Емо Каменов, да, същият от „Къртицата"), които с две черни Q7-ци преследват белия бус с наркотиците, избутват го от пътя в реката, стрелят по него и шофьора му, обират каквото им трябва и си заминават.

„Ще включим колата на скорост, ще дадем газта до края, ще пуснем съединителя, тя ще тръгне и ще скочи от там. Кормилото е вързано, за да не избяга. Ще го снимаме с dummy (кукла -манекен). Често снимаме такива сцени, да. Колко сме направили в тоя сезон... Доста." Говорим си с шефа на каскадьорите, който ни описва с пълни подробности как белият ван ще падне в Слатинската река.

Куклата, която ще замести шофьора на буса при падането в реката

„Трябваше да дойдете на магистралата да снимате", казва ни с ентусиазъм актьорът Любен Кънев (в ролята на ченгето Тодор Тодоров), докато облича бронежилетка с надпис Police.

„Там един бус, който преследвахме, полетя директно от 100 метра, а може би и повече, разби мантинелата и падна долу в дерето.

Това го снимахме два дни. Затворихме магистралата, в участъка между първия и втория тунел. Имаше много силен вятър, който пречеше. Но толкова реалистично се получи, че накрая като падна бусът, всички бяха страшно щастливи. А хората, които минаваха в другото платно, спираха и питаха какво се случва, но в момента, в който ни виждаха, бяха: ааааа, сега разбирам."

Вляво: Охраната на Андонов, който пропусна снимките заради новата си прическа. До него е Ерол Метин (Бойко Кръстанов)

Следващата сцена на Слатинската река е с Мартин (Ивайло Захариев), който заедно с полицаите на Любен Кънев и Йосиф Шамли разследват инцидента. В тези сцени участва и Мариан Вълев, но той е заснел своята част и не е с нас.

При нас обаче е Бойко Кръстанов, познат на феновете на българските продукции, с ролята си в „Стъклен дом". Кръстанов прави своя дебют като Ерол Метин в четвърти сезон - където е ченге под прикритие. Образът му ще се развива и в новия сезон.

Всяка заснета сцена се гледа на мониторите по няколко пъти. Актьорите също гледат, но онези, които командват парада са Митовски и Радо Гочев - главният оператор. Режисьори на новите 12 епизода са Виктор Божинов, Зоран Петровски и Димитър Митовски.

Открадваме няколко минути от Митовски:

Webcafe: Обичаш ли да убиваш персонажи?
Митовски: Трябва да умират, да. Обичам да умират разни персонажи и да ги сменяме.
Webcafe: И ние обичаме. Има ли много смърт в този сезон?
Митовски: Не мога да кажа много, защото не трябва да издавам. Но този път имаме няколко важни трупа, още в първия епизод. Няма да кажа кои са, защото е шокираща изненада... Нека умират. Така е по-интересно."

В края на 4-ти сезон продуцентите убиха Джаро (Михаил Билалов), а Мартин излезе от прикритието си. Именно неговото място заема Ерол.

Новите лица, които ще гледаме в пети сезон, са актьорите Христо Петков, Дарин Ангелов, Силвия Петкова и Димитър Банекин.

Да, някои от тези, които познавате и обичате няма да се върнат в новите епизоди или в следващия сезон, ако кажем, че такъв ще има, затова правете залагания или подготвяйте се за ред сълзи отсега.

Но да се върнем при реката, където тъкмо сме потопили буса.

Един от охранителите на Иво Андонов влиза във водата, за да извади сака с наркотиците, който търси шефа му. Захари Бахаров гледа от моста, а якият мъж долу вдига високо трофея си. Сцената се снима с шест камери, половината оператори са облечени с рибарски гащеризони и са нагазили почти до кръста в ледената вода, останалите висят по дърветата отстрани. Повтаряме сцената - Митовски иска актьорът да задържи черния сак няколко секунди по-дълго в кадър.

От моста Бахаров махва с ръка "идвай по-бързо".

Ей затова не можехме да снимаме зимата, казва ни Митовски, докато охраната на Андонов излиза от водата. И той, и шофьорът на буса и операторите прекараха поне 20-ина минути във водата.

"Докарайте Great Wall-ите", провиква се Митовски - време е за продуктовото позициониране.

"Наскоро снимахме една сцена, в тоя големия студ на -15 градуса. Снимаме лятна сцена, а аз аз съм по тениска. Бяхме в някакъв стар завод. Откриваме един труп - няма да кажа чий и там - преди екшъна, ни дават лед, който си слагаме в устата, за да не излиза пара, докато говорим.", казва Любен Кънев.

Дали това е ежедневие в „Под прикритие"? Предполагаме, все пак сериалът е комерсиален екшън с елементи на мутренска генерализация, която дразни точно толкова много хора, колкото и кефи. Което значи, че си е свършил работата перфектно.

Нашият ден в „Под прикритие" завършва със сцена, в която бусът е изваден от водата с кран, Митовски ни пожелава приятен остатък от неделята.

Гледали сме как Захари Бахаров стреля с пистолет, как половин дузина мъже газят до кръста в мръсната студена река, за да заснемат един кадър на разбития бус. Целите ни обувки са в кал, а краката ни са замръзнали. За екипа снимачният ден продължава на друго място, ще снимат седми епизод, а за нас остава удовлетворението, че сме гледали как се снима диалог с невидимия Мариан Вълев, точно както сме чували, че се правят тия работи понякога.

„Под прикритие", пети сезон тръгва на 20 март. Вълнувате ли се?

Oще: 5 сезон под прикритие  бойко кръстанов  виктор божинов  джаро  димитър митовски  един ден на снимачната площадка  емо каменов  захари бахаров  зоран петровски  иво андонов  йосиф шамли  кога започва пети сезон на под прикритие  любен кънев  мариан вълев  михаил билалов  най-успешният български сериал  пети сезон на под прикритие  под прикритие  радо гочев  сериал  сериалът под прикритие 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.