Всичко, което искаме да знаем преди финала на Game of Thrones 7 | webcafe.bg
Filmcafe logo

Всичко, което искаме да знаем преди финала на Game of Thrones 7

лебовскиFilmcafe, по The Verge
26.08.2017, 20:23 (обновена 29.08.2017, 08:02)
ДЖОН СНОУ

След като Бран знае кои са били родителите на Джон, а Сам носи доказателства, че те тайно са сключили брак, въпросът не е дали Джон ще научи истината. Въпросът е само кога, и кой точно ще му каже.

ВНИМАНИЕ: Този текст съдържа спойлери за Седми сезон на Game of Thrones. Не се препоръчва за феновете, които още не са изгледали всички епизоди преди финала.


Финалният епизод на сезон 7 на Game of Thrones идва и със сигурност ще прелива от кръвопролития, смърт или нотки на инцестна романтика.

След като видяхме леден зомби-дракон и взаимоотношения, които може би ще разцъфнат в любовна връзка, вървим към финал с много неясноти и въпроси, чакащи отговор. Ето част от нещата, които се надяваме да научим в епичния финал на сезона, събрани в класация от "The Verge".

Ще направи ли най-после Бран нещо полезно?

Въпреки че видяхме сравнително малко сцени с Бран в седмия сезон, става все по-очевидно, че той ще играе решаваща роля както във войната срещу армията на мъртвите, така и в разкриването на ключова информация на героите.

Способността му да се премества напред и назад във времето и в телата на други хора, му позволи да научи как са били създадени белите бродници, какъв е произходът на Джон и каква е собствената му роля в историята на Ходор. (Почивай в мир, Ходор, липсваш ни.)

В разговор със Санса в епизод 3, Бран заяви, че никога не може да бъде лорд на Зимен хребет, и каза: "Трябва да се науча да виждам по-добре. Когато дългата нощ настъпи отново, трябва да бъда готов." Дали ще се въплъти в Краля на нощта или в зомби-дракона Визерион, за да сложи край на войната, преди дългата нощ да настъпи отново?

Съществува и още една популярна теория, че самият Бран е Кралят на нощта, и е останал в тялото си хиляди години, след като е бил белязан във видение. Триокият гарван и Джойен предупредиха Бран, че ако се задържи на някое място твърде дълго, вероятно не би могъл да се върне. Заради това ли Кралят на нощта пусна Джон да си върви при Хардхоум - защото всъщност това е бил Бран, виждащ член на семейството си след хилядолетия?

Дали всичко това е объркващ времеви цикъл, който най-после ще се затвори с убийството от Джон на Краля на нощта, който всъщност е Бран отпреди хиляди години? Това би обяснило защо Бран каза "Трябва да говоря с Джон." Може би той иска да сложи край на войната, като в крайна сметка се принася в жертва за тази цел. Всъщност това изглежда като по-ключова информация от истинския произход на Джон.

Извън войната, Бран също така би могъл да се окаже полезен в свадата между Аря и Санса. Едно просто изречение би могло да събере двете сестри в съюз, за да убият Кутрето - защото, сериозно, как така този тип все още е жив?

Ще може ли Денерис да роди отново?

В предпоследния епизод на сезон 7, Денерис обяснява на Джон, че драконите са единствените деца, които някога ще има. Вероятно смята така, защото в първия сезон беше бременна със сина на хал Дрого, но бебето й се роди мъртво, с подобни на влечуго криле. Тогава беше казано, че животът на детето е разменен в част от кръвен ритуал, целящ да спаси живота на Дрого.

В книгите на Дани изрично се казва, че утробата й е прокълната - но в сериала показателно е пропуснат този конкретен детайл. Дали защото перспективите да има деца не са толкова нищожни, колкото тя смята?

Дали Аря и Санса Старк ще сключат мир, или ще водят война?

Заради манипулациите на Кутрето, Аря Старк в момента е скарана със сестра си Санса. Или пък не е? Знаем, че обучението на Аря в Дома на черното и бялото в Браавос са й помогнали да стане майстор-шпионин. Тя проследи Кутрето при завръщането в Зимен хребет, но въпросът е опитвала ли се е да разбере дали той умишлено не се опитва да я скара със сестра й?

Като говорим за Санса, в епизод 6 Кутрето предложи тя да използва Бриен Тартска като средство, с което да се защити от Аря. Това би могло да се окаже моментът, в който Санса е осъзнала, че лорд Бейлиш е намислил нещо. Знаем, че тя вече е напълно наясно с неговата склонност към манипулации, като дори предупреди Бран, че "Той не би ти дал нищо - освен ако смята, че ще получи нещо в замяна." В крайна сметка тя не се вслуша в съветите на Кутрето и изпрати Бриен да представлява Севера на среща, поискана от Церсей.

И все пак Кутрето беше всял съмнения в нея, a Санса се разрови из вещите на Аря, като междувременно попадна на торбата й с лица. Това доведе до най-неловката и агресивна ситуация, която сме виждали досега между сестрите, при което Аря обясни, че заради прекараното време в Браавос, "Мога да се превърна в някой друг, да говоря с неговия глас, да живея в неговата кожа. Мога дори да се превърна в теб." После тя се приближи до Санса с кама в ръка, но я отклони в последния момент, за да й я даде.

Някои приеха това като пряка заплаха, докато други го изтълкуваха като знак от Аря за Санса, че тя може да й бъде полезна, без директно да се споменава Кутрето. Защо? Защото Аря знае, че той има очи и уши навсякъде.

Би било невероятно глупаво, ако двете сестри наистина се убият една друга. В крайна сметка са членове на рода Старк. По-добрата теория е, че Аря ще убие Кутрето и ще добави лицето му към колекцията си, така че наистина да помогне на Санса. Като се престори на Кутрето, тя ще запази подкрепата на Долината, като същевременно елиминира напълно заплахата от него. Защото в крайна сметка "самотният вълк умира, но глутницата оцелява," както зловещо каза Санса в тийзъра за сезон 7.

Какво ще се случи с рода Грейджой?

Независимо как го гледате, няма вариант за хепиенд за Теон. Някои хора изпитват по-голямо съчувствие към него заради миналото му като "Смрад", докато други просто очакват той да умре още откакто предаде Роб Старк в сезон 2. И той не печели особено съчувствие заради втория епизод от този сезон, когато допусна сестра му Яра да бъде заловена от чичо им Юрон. За последно Яра беше показана окована, когато Еурон пристигна в Кралски чертог, за да предаде Пясъчните змии като дар за Церсей.

Има кратък кадър на човек, който изглежда като Теон, падащ на колене на брега в трейлъра за финала на сезон 7, но това изглежда по-скоро емоционално рухване, отколкото физическо такова. Дали Яра е мъртва? Или изтезавана? Дали Теон ще я спаси от Еурон и ще го убие, за да си върне в метафоричен смисъл мъжествеността? Като се има предвид през какво е преминал Теон, нещо от нас наистина иска да видим как му се случва нещо позитивно в някакъв момент.

Ще разкрие ли някой истината за произхода на Джон?

По-рано този сезон Самуел Тарли се опита да убеди групата архимайстери на Цитаделата, че предупреждението на Бран за армия от мъртъвци е съвсем реално. След като думите му бяха отхвърлени, Сам се завърна у дома, за да чете. На този етап видяхме вероятно една от най-важните сцени в историята на Game of Thrones. Джими попадна на думата "анулиране" в един от дневниците на върховния септон Мейнърд и поиска от Сам да я изтълкува. Той, изпаднал в безсилие, обясни, че това означава прекратяване на брак.

После тя продължи: "Мейнърд казва тук, че е анулирал брака на принц Регар, и после го е оженил за някой друг по същото време на тайна церемония в Дорн." Сам тогава я прекъсна, за да й обясни проблемите си с Цитаделата. Накрая той заяви: "Уморих се да чета за постиженията на по-велики мъже," и напусна Стария град със семейството си - и, предполага се, с дневника на архимайстера Мейнърд в ръка.

Знаем също, че споменът на Бран в сезон 6 практически потвърди, че Джон Сноу е син на Лиана Старк и по-големия брат на Денерис Регар Таргариен. След като Бран знае кои са били родителите на Джон, а Сам носи доказателства, че те тайно са сключили брак, въпросът не е дали Джон ще научи истината. Въпросът е само кога, и кой точно ще му каже.

Какво са планирали Мелисандра и Варис?

В третия епизод на сезон 7, Мелисандра сподели пред Варис, че се чувства виновна заради някогашните си престъпления, като изгарянето на Ширийн Баратеон на клада. Тогава тя изчезна, като каза, че не бива повече да се появява във Вестерос. Но тя също така каза на Варис, че в крайна сметка ще се наложи да се завърне, за да умре - и същото важи и за него.

И за двамата е важно кой в крайна сметка ще управлява Вестерос - дали ще е Церсей, Денерис, или някой съвсем друг. И Червената жена, и Паякът са умели стратези, планиращи в далечна перспектива, с безброй машинации. Дали надеждите им са просто да качат Джон Сноу или Дани на трона?

Варис не е обещавал на Дани пълна лоялност - ако тя се отклони от правия път, той ще действа срещу нея в отплата. Доколкото познаваме тези двама интриганти, вероятно ще има уловки и странични заговори, независимо какво те са намислили.

Дали пророчеството за Церсей ще се сбъдне напълно?

Джордж Р.Р. Мартин може и да не е завършил все още книгите, но е оставил достатъчно ориентири за шоурънърите, на база които да работят - под формата на пророчества и видения. Едно от тези пророчества беше разкрито на Церсей Ланистър от Маги Жабока в сезон 5. Маги заяви, че по-млада и по-красива кралица ще узурпира трона на Церсей, и че и трите й деца ще бъдат погребани в златен саван.

Вече видяхме голяма част от това пророчество да се сбъдва, като то включваше смъртта на децата й. Но сега Церсей казва, че е бременна. Означава ли това, че тя ще умре, преди детето да се роди, или загатва, че тя лъже за бременността си?

Още по-зле, пророчеството в книгите заявява, че Церсей ще умре от ръката на "валонкар" - "малък брат" на висш валириански език. Ако приемем, че шоурънърите ще спазят този аспект на книгите, това би могло да загатва, че Церсей в крайна сметка ще бъде убита или от Тирион, или от Джейми.

Ще задраска ли Аря Старк останалите имена в списъка си?

Въпреки че не сме чували Аря да изрича списъка си с хора за убиване от доста време насам, тя го спомена случайно пред Санса този сезон. Така че кой все още е жив от списъка на Аря, и ще стигне ли тя до това да ги убие? Церсей е основната й мишена, последвана от Планината, Червената жена, Берик Дондарион и Илин Пейн, който екзекутира бащата на Аря.

Като се има предвид, че сега Аря се намира на север, е по-вероятно тя да успее да се добере до Берик преди финала на сезона, отколкото да се занимава с другите. Но пък героите в този сезон са демонстрирали умения за телепортация, така че не е изключено Аря скоро да е планирала пътуване на юг.

Ще стане ли Церсей истинска Луда кралица?

Независимо дали я харесвате или мразите, Церсей е майстор-злодей. След като събра всичките си врагове на едно място миналия сезон, след което ги взриви, знаем, че тя е способна практически на всичко. Трудно е да не виждаме аналогиите в трейлъра за финала на сезона, където тя е поканила нейните сегашни врагове в Драконовата яма, вероятно за втори дубъл на експлозията в Септата на Белор.

В крайна сметка, ако знаете историята на Драконовата яма, вероятно сте наясно, че крал Ерис, още наричан Лудия крал, е съхранявал запаси от адски огън из целия Кралски чертог, в случай че враговете му някога го нападнат. Дали Джейми ще разбере за този план и ще я убие - и така ще се изпълни пророчеството на Маги Жабока?

Oще: game of thrones  got 7  trailer got 7  аря старк  бран  варис  джейми ланистър  джордж р.р. мартин  игра на тронове  кутрето  мелисандра  последен епизод на game of throens  самуел тарли  санса старк  сериали  финален епизод на game of thrones  церсей  цитаделата 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

1 Уточнител | 27.08.201714:45

Аман от тия безогледни и нагли реклами, бе! Нагледен пример как се промиват мозъчетата на народонаселението - една Тъпня се издига в култ. Вече всичко е възможно!

Много е верно това, дето е казал народът:

"Omnium malorum stultitia est mate"r!
   

оценка

+2 -0