Наука и секс култове - сериалът за живота на Джак Парсънс | webcafe.bg
Filmcafe logo

Наука и секс култове - сериалът за живота на Джак Парсънс

Webcafe
28.06.2018, 16:44 (обновена 30.06.2018, 09:36)

Strange Angel пресъздава живота на учения и окултист, който е баща на модерната наука за ракетите.

Едва ли в американската наука има друг толкова скандален и противоречив персонаж колкото Джак Парсънс - човекът, познат като баща на модерното разбиране за ракетите и един от хората с ключова роля за космическата програма на САЩ (още преди да има такава наистина и ракетите да съществуват единствено в комиксите).

Парсънс също така е и един от най-запалените окултисти за времето си - изследовател на работата на мистика Алистър Кроули, и сам следовник на мистичните пътеки на Телема (учението на Кроули).

Сега животът на учения с две лица се появява на екран в сериала на CBS - Strange Angel. И резултатът е също толкова странен, смущаващ и мрачен, колкото и самата личност на Парсънс.

Eксклузивен продуцент на шоуто е Ридли Скот, което само може да говори за самия проект. Разбира се, шоуто не е едно към едно с историята и промените спрямо реалността се усещат.

Още от самото начало Парсънс и изследователският му партньор Ричард се опитват да осигурят финансиране от Калифорнийския технологичен институт (Caltech) за изследванията си за ракетно задвижване.

По това време Парсънс е само работник във фабрика за производство на гориво (и типична синя якичка), но истинските му интереси са съсредоточени в самия Космос и в ракетите, които могат да го изведат дотам.

По това време обаче се появява странен нов съсед - Ърнест Донован, към когото семейство Парсънс изпитват смесени емоции. Докато при съпругата на бъдещия голям учен се усеща предимно страх, неразбиране и жажда да се намира безкрайно далеч от този нов мъж, за Джак запознанството с Донован води до вътрешна трансформация, която ще му позволи да прекрачи границите на това, което смята за позволено.

Това е и основният мотив в сериала - нарушаването на правилата и освобождаването на един дух, който търси да се докаже - и пред научната гилдия, която смята ракетите за фантасмагория от научната фантастика, и пред деспотичния си тъст, за когото той е просто издънка, която е имала късмета да срещне дъщеря му. Най-вече обаче Парсънс търси да се докаже пред себе си.

И именно в този момент се появява този странен съсед, който отваря вратата за забраненото познание и още по-забранените ритуали със секс и кръв.

Самият Парсънс в реалния живот се среща лично както с Кроули, така и с основателя на Сциентоложката църква, с когото дори се сприятелява. Не е ясно доколко сериалът ще следва реалния му живот, но определено създателят на шоуто Марк Хаймнан изгражда силна роля за мистичното в живота на ексцентричния учен.

Шоуто обещава да покаже онази Америка от 30-те, която се отваря за езотериката и окултните учения в целия им мрачен блясък на потайни срещи, приличащи повече на оргии, отколкото на социални събития, кръв, ритуали и енигматични личности, облечени във власт.

Джак Рейнър, който влиза в ролята на Парсънс, много умело показва именно тази цялата тази енергия и желание за доказване на собственото си величие пред света, а колаборацията му Рупърт Френд в ролята на Ърнест Донован дава една специфична химия на много агресия и на два бурни духа, търсещи забраненото - единият надарен с талант и безкрайна амбиция, а другия - действащ като катализатор за смели (и безотговорни решения).

На този фон Бела Хийткоут, която играе съпругата на Джак - Сюзън, е точно обратното - смирена и отдадена християнка и кротка съпруга на един мъж, за когото още от първите епизоди се вижда, че семейния живот ще му е тесен.

Паралелно с това е и работата по ракетите, която Джак и приятелят му от детинство Ричард Онстед (Питър Марк Кендъл - The Americans) правят се среща с доволното високомерие на "сериозните учени", които отричат подобно нещо да е възможно по какъвто и да е начин. Именно на Парсънс се пада да разбие стереотипите и да докаже, че светът не е толкова ограничен, колкото останалите си мислят.

Самият сериал е откровено странен, но покрай живота на Джак Парсънс няма как да е друго яче. Добрият кастинг и заплетената история обаче го правят едно от обещаващите заглавия за лятото, които да разнообразяват ежедневието.

Възможните капани, които дебнат са в самия сюжет - твърде голямо мистифициране или заиграване с лични драми и миналото на героите може да превърне една наистина добра история в ненужно сапунена драма. За жалост такива индикации има, но до каква степен е развита тази сюжетна линия, ще се види след края на сезона.

Дотогава обаче да дадете един шанс за Strange Angel далеч не е лоша идея.

Oще: strange angel  алистър кроули  джак парсънс  култ  магия  окултист  ракети  ритуали  секс култ  странен ангел  телема  телемати 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.