Не вярвате, че скандинавците правят по-добрите сериали? Гледайте "Мостът" | webcafe.bg
Filmcafe logo

Не вярвате, че скандинавците правят по-добрите сериали? Гледайте "Мостът"

зорница аспаруховаЗорница Аспарухова
21.02.2018, 18:43 (обновена 24.02.2018, 09:03)

1 от 2 снимки Назад Напред

bron, bronen, мостът

Сага Ньорен, ще липсваш...

Скандинавците правят по-добри сериали! Не защото са по-вещи или естети в правенето на телевизия, а защото са по-смели, крайни и жестоки. Тяхната телевизия е студена като сивите изсечени сгради и белите снежни полета, които опасват пейзажите им.

Пример за това е приключилият в апогея си сериал „Мостът" или Bron/Broen, който си каза последно „чао" с многобройната си публика миналата неделя.

„Мостът" е перфектната телевизионна симбиоза, свързваща Дания и Швеция в танц на смъртта и тъгата, и разделяща ги по хиляди други параграфи. Телевизионен феномен показващ междукултурните различия на две държави, толкова близко една до друга, смятани почти за едно цяло, и толкова далечни едновременно. Той се превърна и в най-гледания продукт на скандинавците в световен мащаб.

Може би защото показва големите пропасти между всички нас, не като култури и народи, а като индивиди и хора. А може би защото жестокостта и безразличието, с които този сериал е склонен да се лишава от своите персонажи посредством болезнена смърт, е най-любимото зрелище на онези, които обичат да гледат отстрани.

Още след първия си сезон сериалът е купен за адаптация от Америка и Англия, говори се, че му предстои адаптация и в Русия.

За разлика от скандинавските си колеги обаче, нито американците, нито британците успяха да пречупят доброто си възпитание и толерантните си възгледи и да минат в крайностите, в които студените народи са склонни да изпадат, за да поругаят перфектния утопичен свят и да го заменят с такъв на болка и жестокост.

Американската и британската продукция са спрени само след 2 сезона, а датско-шведския Bron продължава да мачка и да дълбае в човешката психология и да натиска там, където най-боли.

След 4 изключително успешни сезона, Bron решава да не се превръща в еквивалент на своите братовчеди от топлите страни и сам да приключи тогава, когато е най-силен. Това винаги е най-успешната формула за телевизия. Никой не иска да бъде отегчен до смърт от сценаристи, които не знаят какво правят, и персонажи, които започват да дразнят дори с дишането си.

Bron претърпя много катастрофи по пътя си от сезон 1 до сезон 4.

Той загуби важни герои, хора от екипа си дори, промени сюжета си няколко пъти и успя да изнерви зрителите си с чакане на нови епизоди почти толкова, колкото „Шерлок".

Безкрайни сиви пейзажи, дълги нощи, студени ветрове и един дълъг мост свързващ градовете Копенхаген и Малмьо са основната сцена на Bron. Действието на всичките четири сезона се концентрира върху жестоки убийства, станали на границата между Дания и Швеция, в чието разследване вземат участие екипи и от двете държави.

Така през 2011 година телевизионният свят се запознава с детектив Сага Ньорен. Един от най-сложните женски персонажи на малкия екран за последните години е дете на шведския сценарист и новелист Ханс Розенфелд, който вкарва в обувките на лишената от емпатия, развила силно чувство за справедливост, подплатено от студена логика и почти никаква емоция, имаща Аспергер синдром полицайка, русата шведска актриса София Хелин.

След което Ханс я качва на най-красивото масленозелено порше на света и я запраща в свирепия свят на смърт и хора, чиято представа за правилно и грешно е контрастно различна от нейната.


Така, минавайки през трупове, купчина погрешни решения, странни връзки и куп гадости, които могат да ти се случат за един живот, се ражда един от най-ярките телевизионни персонажи и Сага се превръща в любимка на всички почитатели на „Мостът". Защото дори и когато я мразите, вие всъщност я обичате.

В телевизионния си път в рамките на 4 сезона Сага бива осакатена емоционално и физически няколко пъти като дори самата тя става основна причина много персонажи да изчезнат веднъж и завинаги от екрана. Тя е събирателен образ, вид метафора на онова, което скандинавската телевизия може да ви причини, ако решите да й дадете шанс. Тя ще ви унизи и възвиси след това. И двата случая ще ви хареса.

Има едно поверие, което гласи, че лошите неща се случват по три. В случая с „Мостът" бройката е 4. Четири изпипани, режещи, като бръснач сезона, с четири тъжни развръзки, окъпани в кръв, трупове и емоционален дисбаланс.

Онова, което „Мостът" е способен да направи на своите зрители, не е присъщо за един един друг сериал. Той ще ви изнерви и шокира, ядоса и сломи, той ще ви каже, че лошите неща се случват често, независещи от вас, и че понякога доброто не предстои.

Че светлината не е в края на тунела, защото тунелът е прекалено дълъг, и че ако мислите, че животът ви е скапан, то трябва да погледнете този на персонажите тук, за да се успокоите.

Вашият живот е супер. Лошите неща не се случват по 3, а по 33.

Няма щастлив финал, дори и когато някой ви лъже, че такъв съществува. А накрая ще разберете, че хората са крехки същества, които се чупят прекалено лесно, стига да знаеш къде да ги натиснеш.

След продължително чакане от близо 2 години Ханс Розенфелд и екипа му пускат финален 4-ти сезон на „Мостът", за да се сбогуват със своите зрители подобаващо. Подобно на първите си три и този започва с мрак и смърт. Жена на средна възраст, част от шведския парламент, е закопана жива една нощ, а след това единствено глава й, която стърчи над пръстта, е замеряна с камъни, докато жената не умира.

И това са само първите 2 минути от 8 дълги и изпъстрени с подобен тип жестокости епизода.

Детективи Сага Ньорен и Хенрик Сабро, изиграни от София Хелин и Туре Линдхард, който заменя Ким Бодниа в ролята на главния следовател в последните два сезона, тръгват по следите на убиец, който се лишава от хората по особено жесток начин и няма скрупули относно тяхната възраст, пол и вид.

Междувременно, несвързани на пръв поглед с основното действие персонажи, започват да преплитат живота, емоциите и бита си, докато не се оказва, че всичко е едно цяло в голямо кълбо, което трябва да започне да се разплита.

В едно свое интервю Ханс Розенхелд казва, че последният сезон на сериала е вид подарък за зрителите му, които могат да си отдъхнат, че техните персонажи са получили възмездие и развръзка.

Че са научили онова, което са искали да знаят, пораснали са, помъдрели са и сега могат да продължат напред. И бавно, но сигурно „Мостът" води всички ни по пътя към логичния финал в своята вселена. Той не е щастлив, поне не за всички, нито е пъстроцветен, не носи облекчението за дадено възмездие или присъщото за приказките крайно решение на проблема, че доброто накрая побеждава злото. Не, той е финал, в който всички тръгват по пътя си, но някак поотделно, а не в група, както зрителят е свикнал да ги вижда.

„Нищо вече няма да бъде същото", се казва в един от епизодите и Ханс Розенфелд спазва това си обещание до края, като разваля добре построения свят на „Мостът", създаден с толкова усилия. Защото всяко нещо, дори и хубавото, трябва някога да свърши, включително и телевизионният път на Сага Ньорен.

Тя ще липсва на много хора, това е сигурно, както и студеният й свят, построен на безжизнена логика и правилни решения. Ще липсват и Хенрик, както и всички убийци минали през малкия свят на датско-шведската продукция.

Ще завърша този текст, така както го започнах - скандинавците правят по-добри сериали от вас.

Защото са жестоки и безкомпромисни. Защото знаят, че човекът е най-голямото зло, което може да се случи на друг човек и знаят как да изобразят това, по най-добрия възможен начин на малък екран. Да го разкажат и да направят аутопсия на съзнанието ви с прецизността на хирург, който ви отваря и докосва най-важните ви органи.

А „Мостът" е бижуто на скандинавската корона, който заслужава своите безкрайни пейзажи, тъжна музика, студени ветрове и горчиво-сладък финал. Той е дългата телевизионна метафора на думите, че „има момент, в който нещата са могли да се развият някак, преди да се развият иначе" и си заслужава всяка една минута на яд, плач и уединение пред малкия екран.

Сага Ньорен, ще липсваш.


Oще: bron  bronen  дания  ким бодниа  мостът  сара ньорен  сериал  скандинавски сериал  скандинавско кино  софия хелин  туре линдхард  ханс розенфелд  хенрик сабро  швеция 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

5 Mako | 22.02.201820:09

Пишете ме и мен в групата на феновете, преди години случайно попаднах на сериала и за една нощ изгледах всички налични серии....Страхотен, невероятен филм!
Изобщо казано, който си пада по "истинско" / нехоливудско/ кино от висока класа, скандинавските, френски, испански, немски, английски и /....../ филми са изходът. В противен случай е ясно - всеки път гледаш нещо, което е някакъв сполучлив / или по-малко сполучлив/ кавър на излъсканите до безкрайност десетина холивудски истории и се радваш, че си записал своя идиотски дял в боксофиса.
Това е положението Намига Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.03.2016, 17:21

4 crazyfreak | 22.02.201820:08

Страхотен сериал,особено последния сезон много ми хареса!!!Този който не го харесва,както е скандинавското кино като цяло,да си гледа филмите за супер герои и всякаква друга американска простотия!!!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 16.10.2017, 20:15

3 Hurtigruten | 22.02.201816:24

Страхотен сериал, но не става за публика, чийто вкус е оформен от огромното количество американски сериали с с бързо развиваща се фабула и предвидим край. В скандинавските крими сериали (а и в крими романите им също) действието привидно се влачи, сцените на пръв поглед нямат нищо общо една с друга, като историята се гради детайл по детайл, докато не се стигне до едно главоломно развитие (обикновено в последния епизод или на последните десетина страници от книгата) и един напълно неочакван край.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 24.02.2012, 13:42

2 Фрустрирано Злобарче | 22.02.201816:13

Трябвало е вземеш моя прякор. Иначе самият ти изглеждаш безкрайно скучен.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 02.01.2015, 20:57

1 Bacillus Bulgaricus | 22.02.201810:58

Безкрайно скучен сериал. Много щастлив
   

оценка

+0 -3