Стражите! Стражите! Задава се сериал по Света на Диска на Тери Пратчет | webcafe.bg
Filmcafe logo

Стражите! Стражите! Задава се сериал по Света на Диска на Тери Пратчет

лебовскиFilmcafe
02.03.2018, 10:56 (обновена 04.03.2018, 10:23)
Тери Пратчет

Снимка: © Getty Images

The Watch ще разказва за Анкх-морпоркската градска стража

След като вече изгаряме от нетърпение "Добри поличби" на Тери Пратчет и Нийл Геймън да се появи като сериал в Amazon Prime и таим наистина сериозни очаквания към продукцията, сега се появява още по-добра новина за феновете на Пратчет - BBC подготвя сериал върху "Света на диска".

Така че пригответе онези си ботуши с най-износените подметки, скрийте всички лесно преносими вещи и се запасете с освежител за въздух, защото Анкх-морпоркската градска стража е напът да посети вашите екрани в новия сериал The Watch.

Историите за стражата са едни от най-популярните в творчеството на Тери Пратчет, а героите като командир Сам Ваймс, капитан Керът, сержант Колън, сержант Детритус, сержант Ангуа и (разбира се) ефрейтор Ноби Нобс имат култов статут сред феновете на Света на Диска.

С проекта се е заел Саймън Алън, който стои зад сериали като Strike Back, The Musketeers и New Tricks. И макар това да са по-скоро сериозни продукции с доста екшън в тях, от The Watch ще се очаква много по-голяма шеговитост.

Участието на Алън се потвърждава от неговата агенция, която включва в резюмето му проекта за адаптацията на романите на Пратчет в сериал.

От страна на BBC Studios с продукцията ще се занимава Хилъри Салмон, която стои и зад други телевизионни проекти като Luther и Silent Witness. Копродукцията се запълва още и от продуцентската компания на самия Пратчет, която в момента се управлява от дъщеря му Риана и бившия му бизнес мениджър Роб Уилкинс.

Засега се знае, че BBC Studios подготвят шест епизода и плановете са това да е сериал, който да продължи повече от само един сезон.

Това няма да е първата телевизионна продукция по Пратчет, но ще е първият сериал посветен на Света на Диска и първият проект посветен на Стражата. Досега има няколко телевизионни филма - "Дядо Прас" (2006 г.), "Цветът на магията" (2008 г.) и "Пощоряване" (2010 г.), както и две анимации - "Музика на душата" (1997 г.) и "Посестрими в Занаята" (1997 г.). Извън Света на диска на телевизионния екран са се появявали анимиран сериал по "Маскалин" (1992 г.), както и минисериали по "Джони и умрелите" (1995 г.) и "Джони и бомбата" (2006 г.)

Локация: Анкх-Морпокрк, Светът на Диска

За всички, които не са се докосвали до творчеството на Тери Пратчет и по-специално до книгите му от Света на Диска, това може да бъде идеалният повод да влязат в този свят на абсурдност, магия и забавни истории. Самият писател се специализира в ироничното и забавно фентъзи като с романите си той често пречупва важни социални проблеми.

Самият Свят на Диска се носи в Космоса на гърба на великата костенурка А'Туин, върху чиято коруба са стъпили четири слона, които вече носят дисковидната земя. Там живеят и се трудят милиони хора, джуджета, гноми, тролове, орки, гоблини, редица други същества и един брой Ноби Нобс, за когото еволюцията все още не може да реши какво точно представлява.

Най-великият град на Света на Диска, най-населен, най-модерен и откровено казано - най-противен, е Анкх-Морпорк. Намира се на брега на река Анкх - толкова мръсна, че е единствената река, върху която можеш да рисуваш с тебешир. Град, в който убийците, крадците и просяците имат своите си гилдии.

Както съобщава брошурата от гилдията на търговците — "Градът на хилядите изненади", Анкх-Морпорк се издига върху самия Анкх-Морпорк, тъй като градът е бил запалван, опустошаван, разграбван, разрушаван, наводняван и отново строен върху своите останки.

Анкх-Морпорк е пародия на претъпканите мегаполиси от миналото, в които насилието, малките ежедневни геройства и ужаси и неумолимият търговски прогрес съществуват ръка за ръка.

Анкх-Морпорк е толкова голям, че той буквално паразитира върху Света на Диска, консумирайки ежедневно огромни количества храна и продоволствия и в замяна "даваше тор от оборите си, сажди от комините си, стомана, тигани и всички инструменти, с които се произвежда храната. Също храни, мода, идеи, интересни пороци, песни и знания, а и нещо, което, видяно на подходящо осветление, можеше да се нарече цивилизация. Ето какво означаваше цивилизацията - градът".

А за сигурността на този огромен град се грижи Анкх-Морпоркската градска стража - сбирщина от чепати характери, които от обикновена банда нещастници успява през романите да се превърне в добре работещ механизъм, който успява да спаси града от дракон, от опасни престъпници и най-важното - от самия себе си. Все пак град като Анкх-Морпорк е на само две хранения от пълния хаос.

Така че стискаме всички налични палци (плюс няколкото пришити от местния Игор) този проект да се получи успешен и скоро да го видим на екран.

Oще: the watch  анкх-морпокрската градска стража  анкх-морпорк  капитан керът  командир самюел ваймс  ноби нобс  сам ваймс  самюел ваймс  света на диска  сержан колън  стражата  сър тери пратчет  тери пратчет 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

5 SamVaims | 03.03.201813:57

"...твърде много луди фенове на Пратчет"

Познах се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

4 SamVaims | 03.03.201813:49

"Лудите фенове на Пратчет харесаха филмите за Диска."
Това не вярно.

"Ще харесат и "Добри поличби", ако някой някъде не издъни нещо по трасето."
"Добри поличби" е супер забавно четиво, не мога да си го представя филмирано. Нито пък "Стражите! Стражите!". По- добре да си останат само на книга.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

3 Дракон с кисело зеле | 03.03.201800:42

Лудите фенове на Пратчет харесаха филмите за Диска. Ще харесат и "Добри поличби", ако някой някъде не издъни нещо по трасето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 02.03.201818:53

Тежко и неблагодарно начинание ми се струва - твърде много луди фенове на Пратчет, твърде голяма вероятност крайният продукт да се окаже не по вкуса на много от тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

1 Дракон с кисело зеле | 02.03.201812:41

За този сериал се говори от поне седем години, между другото. Докато не го видя реализиран, няма да повярвам.

Статията е пълна с тъпи грешки. "Анкх-Морпокр"...
   

оценка

+0 -0