Game of Thrones 8: Какво се случи в четвърти епизод | webcafe.bg
Filmcafe logo

Game of Thrones 8: Какво се случи в четвърти епизод

Webcafe
06.05.2019, 09:52 (обновена 08.05.2019, 09:57)
Game of Thrones

Снимка: © HBO

Ако се страхувате от спойлери, този текст не е за вас.

Трети епизод на Game of Thrones - „Дългата нощ", се оказа най-обсъжданият в туитър и най-дългият в историята на шоуто. След като в него Кралят на нощта беше победен и то от Аря, заплахата за света на живите беше заличена. Това обаче не сложи край на битките за власт в Седемте кралства.

Четвърти епизод се оказа поредната жертва на изтичане на информация преди излъчването си. Онлайн се появи видео с моменти от епизода, които показват и изключително ключова сцена от серията. С това стана третият от общо четири излъчени, не останал опазен до официалната си премиера. Това само показва колко силен продължава да е интересът към епизодите, предвид драконовите мерки за сигурност, предприемани от HBO преди излъчването на всеки епизод.

Цялата серия премина под знаците на загубата, която приглушава радостта от победата, и тежестта от истината, която като адски огън се разпространява, обхващайки един след друг героите.

След този епизод произходът на Джон Сноу - син на Старк и Таргариен, вече е известен на общо 8 от героите и както каза Варис, това вече не е тайна, а информация.

Информацията от своя страна може да бъде използвана за взимане на решение, което може да промени хода на историята. Всички разговори за бъдещето на Кралски чертог показват, че крал, щастлив от победата, едва ли ще има. Освен ако победата не принадлежи на Церсей.

Най-силните моменти от епизода могат да се заключат в смъртта на още един дракон, смъртта на Мисандей, разколебаването на Варис и... любовната нощ на Джейми и Бриан.

Но да започнем поред.

След мащабната мрачна битка от предишния епизод, героите трябваше да се сбогуват с падналите си другари. Изпращането им чрез големи клади беше придружено от вдъхновяваща реч на Джон Сноу, в която призовава поколение след поколение паметта за мъртвите герои да бъде съхранена.

Макар и изпълнена със загуби битката все пак беше спечелена и Армията на нощта - победена, а това заслужава празненство, на което видяхме превръщането на Джендри от незаконен син на Робърт Баратеон в лорд на Бурен край (Storm's end) - за да може да си спечели завинаги верността му.

Междувременно Тирион се завърна към алкохолните игри, които използва, за да попита Бриан за сексуалния й живот... пред брат си Джейми.

Резултатът е започването на сексуална връзка между двамата, която изглежда странна от гледна точка развитието и на двамата герои. Накрая обаче Джейми все пак отпраши към Кралски чертог. Мотивите му се събират в речта, която изнесе пред Бриан, от която стана ясно, че е правил ужасни неща през живота си и всяко от тях е било заради Церсей.

На полето на кралските отношения, Денерис помоли (ултимативно) Джон Сноу да запази в тайна произхода си и да не издава нищо по въпроса на когото и да е, за да се съхранят отношенията им.

Все пак Джон не спести истината на сестрите/братовчедките си (а именно - че е син на Лиана Старк и Регар Таргариен), но преди това ги накара да се закълнат да не казват на никого (сякаш това ще помогне).

Санса обаче (вече) е твърде интелигентна, за да пази тайна от такъв мащаб, затова я сподели с друг, по-мъдър герой - Тирион. Като Ръка на Денерис той изглежда сякаш е готов да й остане верен, въпреки че Джон Сноу има повече права над трона.

Не на същата позиция обаче е Варис, който също научи истината. Това поставя героите в интересна ситуация, в която всяко „правилно" решение може да доведе след себе си смърт, разочарования и негативни последици. Може би моралният компас на Варис в случая е най-верен - мотивите му за действия никога не лежат в краката на крал, а в основата на трона - добруването на обикновените хора.

На този фон Денерис потегли с драконите си, Неопетнените и оцелелите дотраки към Кралски чертог, за да превземе онова, което доскоро всички вярваха, че й принадлежи.

Тя направи това въпреки предупрежденията на Санса, че армията е отслабена и воините имат нужда от почивка. Резултатът - разбити кораби и мъртъв дракон. Как се убива дракон? С гигантските стрели, създадени в по-ранните епизоди от Кибърн, за да запазят Церсей от непобедимите огнедишащи деца на Денерис.

Така Майката на драконите загуби и Регал след Визерион и остави силите си значително отслабени. По време на неуспешното нападение над Кралски чертог тя претърпя и още една загуба - Мисандей беше взета в плен от Церсей, а по-късно - обезглавена пред погледите на своята кралица и Сив червей.

Епизодът припомни, че в Game of Thrones взаимоотношенията непрекъснато се променят, а верността е многолика. Същевременно Денерис все повече започва да изглежда като наследник на баща си. Загуба след загуба тя постепенно губи почва под краката си и взима все повече решения, които трудно могат да открият категорична подкрепа сред приближените й.

Това все повече разколебава позициите й на кралица, която макар и все още да не разполага с трона, разполага с доверието и любовта на освободените народи.

Сред другите любопитни моменти в епизода е предложението за брак, отправено от Джендри към Аря, което ни накара да си припомним, че Аря е преди всичко воин и думата „лейди" никога няма да й подхожда. Вместо да остане в Зимен хребет, тя потегли заедно с Хрътката към, можем да предположим, Кралски чертог.

Явно създателите на Game of Thrones са изчерпали твърде много ресурси за предходния епизод, затова и Джон Сноу отказа да вземе Дух със себе си, потегляйки по суша към Кралски чертог. Вместо това вълчището беше отпратено на север заедно с дивия народ отвъд Вала.

Затова пък Брон отново се завърна, но верен на договора си с Тирион от по-рано, отказа да го убие срещу двойна надница - в случая обещанието да стане лорд на Планински рай.

От сагата, държала зрителите пред екрана от 2011 година насам, остават само два епизода. Много въпроси тепърва ще получат отговора си и сред тях остава големият - кой ще седне на Железния трон.

Game of Thrones можете да гледате по HBO от 21.00 ч. в понеделник или по HBO GO, където са достъпни всички сезони на сериала.

Oще: game of thrones  денерис  дракони  игра на тронове  мисандей 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

3 1Sion1 | 06.05.201922:46

Тежък за гледане епизод.Единственото позитивно бяха снимките на дневна светлина.Но определено епизодите до момента не оправдават очакванията.Всъщност , големите очаквания водят до големи разочарования и авторите трябваше да го знаят.Мудно, мудно, мудно...А смъртта на Регар беше като на Нощният крал- достойна за третостепенни герои..Жалко.Можеше по-добре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2019, 22:15

2 KhalElessar | 06.05.201919:12

Две години чакахме за този последен, и по всички писания преди това, "епичен" сезон на сагата, но до сега получихме два мудни първи епизода, сякаш набързо скалъпен трети, за който се твърдеше, че е сниман 55 дни, а изглеждаше като направен за 3 ( и то от ученици)... и четвърти, който в по-голямата си част мина като първите два, с изключение на смъртта на Регал и Мисандей.
Последните два епизода трябва да покажат нещо изключително зрелищно и шокиращо, за да може да кажем, че края на сагата е добър. За сега повечето фенове са по-скоро разочаровани...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.11.2017, 14:05

1 Kikone | 06.05.201912:58

Втория дракон го утрепаха толкова бърже че аз разбрах това чак в следващия епизод.
   

оценка

+0 -0