Game of Thrones 8: Какво се случи в трети епизод | webcafe.bg
Filmcafe logo

Game of Thrones 8: Какво се случи в трети епизод

лебовскиFilmcafe
29.04.2019, 09:30 (обновена 01.05.2019, 10:16)
gots8e3

Снимка: © HBO

Ако не искате да четете спойлери, този текст не е за вас.

Какво казваме на Бога на смъртта?
Не днес.

Трети епизод на Game of Thrones 8 ни показа зрелище, снимано в продължение на 55 дни. Заради притеснения серията да не изтече онлайн преди премиерния час, от HBO взеха допълнителни мерки за сигурност, заради които излъчването му в стрийминг платформата HBO GO се забави с един час и започна в 5 сутринта българско време, а не в 4, както предходните два епизода.

Серията, режисирана от Мигел Сапочник, който стои и зад „Битката на копелетата" в шести сезон, предложи най-мащабната битка в историята на шоуто, в която видяхме три дракона, вълчище, много, много мрачни сцени и неочаквани обрати. „Дългата нощ", както се казва епизодът, продължи 82 минути и до края му всичко беше на кантар.

Ако не искате да четете спойлери, този текст не е за вас. Ако нямате против, тогава - заповядайте.

Кралят на нощта, разбира се, избра за време на действие именно мрака. Благодарение на това обаче епизодът беше толкова тъмен, че на моменти беше трудно да се разбере какво се случва на екрана.

Ако в някои случаи огнените кълбета обезличаваха лицата на героите, то през останалото време снежна буря скриваше бойното поле не само от очите на Денерис и Джон Сноу, но и от погледа на зрителите. Въпреки това епизодът показа битка с толкова неочаквани обрати, че всяка минута взиране в мрачния екран си заслужаваше.

След като дълго зрителите се чудеха къде е Дух - вълчището на Джон Сноу, той се появи в първите мигове на епизода, за да се хвърли в битката. Не успяхме да видим какво се случва с него междувременно, затова се надяваме, че той ще има роля и занапред.

Ако досега изглеждаше сякаш всички участници в битката вече са се събрали в Зимен хребет, то трети епизод ни изненада със завръщането на лейди Мелисандра (Карис ван Хоутън), която използва нощта, за да сътвори една последна магия. Тя даде три ключови искри на действието и показа, че всеки от героите има своята важна роля в мащабната битка за света на живите. На два пъти тя успя с ръцете си да подпали пламъци, които да забавят Армията на нощта. Третата искра запали в ума на Аря (Мейзи Уилямс).

На фона на емоционалните диалози в предишните два епизода, в този комуникацията беше сведена до минимум.

Това се отнася и до общуването между Джон Сноу (Кит Харингтън), Денерис (Емилия Кларк) и останалите. Именно това беше един от най-кризисните моменти в серията. Всички тактически планове, разчертани във втори епизод, се оказаха напълно безсмислени и погрешни: излизането в открита битка срещу армия, която връща мъртвите към живот, но в собствените си редици; опитът Краля на нощта да бъде унищожен с огън; отдалечаването на драконите (обяздени от Денерис и Джон Сноу) твърде много от бойното поле; оставянето на Бран Старк - голямата цел на Краля на нощта, почти неохраняван.

Всички тези грешки показаха лицето си в серията, в която загубихме част от любимите си персонажи. С трогателен героизъм в редиците на мъртвите (макар и за кратко), се оказаха Ед Толет и Лиана Мормон. Спазвайки обета си да запазят чужд живот угаснаха и Теон Грейджой и сър Джора. Изненадващо, всички водещи герои останаха живи.

Единствено благодарение на Аря Старк (Мейзи Уилямс).

Аря извървя дълъг път от малкото момиче, което не иска да бродира, през безименния боец, виждал неведнъж лицето на смъртта, до героя, който почти губи живота си, когато по петите му е Армията на нощта. Мнозина не успяхме да се примирим и с някои моменти, в които Аря стъпи встрани от логиката на персонажа си, създаван в продължение на седем сезона.

Въпреки това в този епизод видяхме как тя се завръща към себе си и си припомня репликата на учителя си по танци (както в първи сезон бяха маскирани бойните й тренировки). Аря се изправи пред Краля на нощта, за да му каже: „Не днес".

Във втори епизод стана ясно каква е неговата цел - не просто да заличи света на хората, но и да унищожи паметта им в лицето на Триокия гарван - Бран Старк (Айзък Хемпстед Райт). Затова и именно малкият Старк беше най-ценен в този епизод, в който Армията на нощта пое към стените на Зимен хребет. Въпреки това той беше слабо пазен от малка група бойци с надеждата, че Денерис и Джон Сноу ще успеят да унищожат Краля на нощта, преди да достигне до Бран.

Безпомощен план, който се сгромоляса заедно с гробниците в криптата, която, очаквано, се оказа не най-сигурното място в Зимен хребет.

Вместо Краля на Севера или Кралицата на седемте кралства да успеят да победят най-голямата заплаха за хората в лицето на Краля на нощта, Аря успя да направи най-важната крачка. Планът на Джон Сноу сработи поне в едно - унищожавайки Краля на нощта, Аря унищожи и цялата му армия, с което заплахата от завръщането на мъртвите към живота беше неутрализирана.

Действията на Джон Сноу в епизода бяха реплика към поведението му през „Битката на копелетата" в шести сезон. Той отново се оказа сам, безпомощен и неспособен да се погрижи дори за самия себе си. Това създаваше тягостно усещане за край, от който спасение няма.

Междувременно Денерис за първи път от много време насам се оказа изправена пред опасност без драконите си, неопетнените или дотраките.

И както в по-ранни моменти досега единственото й спасение дойде в лицето на мъж, влюбен в нея. Сър Джора (Иън Глен) пое безброй остриета в тялото си, за да запази жива Денерис и ако други герои в сериала постепенно загубиха очертанията си, то сър Джора до финала запази образа си на смел рицар, готов на всичко, за да спаси дамата на сърцето си.

Бриен Тартска (Гуендолин Кристи) и Джейми Ланистър (Николай Костер-Валдау) се биха срещу мъртвите рамо до рамо, действайки като един. Това прави все по-интересна посоката, в която ще се развият отношенията им в бъдеще, след като стана ясно, че такова ще има.

Внимание заслужават и отношенията между Санса Старк (Софи Търнър) и Тирион Ланистър (Питър Динклидж). След като премина през безброй ужаси, Санса се превърна от разглезено момиченце в жена с бистър ум, способна да забележи грешките дори в решения на безпогрешния Тирион. Двамата се оказаха много подходящ екип, един до друг пред лицето на смъртта. Със сигурност семената на пълното доверие, посети в този епизод, ще покълнат в оставащите три серии.

Това пък означава, че след като Армията на нощта беше победена, остава да видим разплитането на властовата интрига - как Церсей Ланистър (Лина Хийди) ще устои на армия, успяла да победи дори непобедимите мъртви? Въпросът е и дали Денерис и Джон Сноу ще успеят да вземат мирно решение за това кой заслужава повече Железния трон.

Остават само три епизода до края на Game of Thrones. Дано те ни предложат магията на неочакваното, с която ни спечели сериала в предходните си сезони.

Oще: game of thrones  денерис  джон сноу  мигел сапочник  спойлери  трети епизод на game of thrones 8 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.