Турският рахат локум - не стреляйте по сериалите | webcafe.bg
Filmcafe logo

Турският рахат локум - не стреляйте по сериалите

лебовскиМариана Енева
11.05.2016, 19:43 (обновена 25.05.2016, 07:38)

1 от 6 снимки Назад Напред

Турски сериали, Перла

Това, което обединява, е женското присъствие в сериалите - героините са силни, независимо къде се намират по света, те искат да отстояват себе си

Рахат локумът е турски специалитет; рахат означава- спокойствие, безгрижие, а локумът, турска заемка, отдавна е навлязла в родния език и мнозина едва ли вече си спомнят, че е дошла откъм Босфора.

Безбройните телевизионни саги на южната ни съседка оприличавам точно с рахат локума- спокойствие, безгрижие (е, не съвсем винаги), в повечето случаи сладостно- разтегливи, достатъчно дълги и занимателни, винаги красиви.

Уморих се, омръзна ми да ме блъска в лицето камерата на непрестанните екшъни с едни и същи сюжети: кръв, насилие и секс - „от вратата за краката" (прощавай, драги читателю), за минута три убийства; първо стреляш, после мислиш (ако въобще тази дейност ти се отдава).

Вездесъщите американски „миролюбци" нима не промиват мозъци и не губим ли така националната ни идентичност? Защо аз, дългогодишната радиожурналистка в БНР, със специалност Славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски" и Кинознание във ВИТИЗ, харесвам и гледам турски сериали?

Ще се опитам с аргументи, факти и красноречиви примери да защитя моята теза и мнението ми на специалист.

Преди всичко тв сагите не се нагаждат към модни настроения, те се настаняват в определената им ниша в едно трудно, тежко и критично време.

Турската телевизионна мелодрама борави със знакови наложителни искания - жените и техния социален статус. Те се борят за своите права и упражняват „мъжки" професии: полицайките от „Опасни улици", архитектката Шехерезада от „1001 нощ", психоаналитичката и лекарката от „Пепел от рози", извоюваният с упоритост и твърдост авторитет на адвокатката Нарин от „Милост".

Не липсват и властни, демонични женски образи като противовес: Ферхунде от „Листопад", непреклонната майка от „Забраненият плод", Всесилното женско царство на султаната от „Великолепният век"- Валиде султан, Хюрем, Махидебран. А аудиторията, която гледа сериалите от Босфора, е преди всичко от нежния - „силен" пол.

Жените в днешна Турция се борят и отстояват правата, свободата и достойнството си.

Първият турски сериал, излъчен по наша телевизия, бе „Хиляда и една нощ", с премиера през декември 2008 г. След „1001 нощ", през 2009 г. тръгват устремно „Мелодията на сърцето"- Нова телевизия, „Листопад" и „Перла" по bTV.

Ето какво казва проф. д-р Вера Найденова, моя преподавателка във ВИТИЗ, с която дълги години ме свързва истинско приятелство: „...Както във фолклора, така и в турските сериали, практичното и романтичното се обединяват и създават силен емоционален отговор у зрителя. Има място за поука, има и послание, обърнато към морала и душата на зрителя. Всичко това ни отвежда към поетиката на фолклора. Намирам в тези сериали романтика, облекчение и душа."

Сюжетите обикновено изследват сложните човешки комплекси и нашите типично балкански нрави - любов и омраза, кръвно отмъщение за честта, великата прошка.

За нея е създаден специален сериал - „Прости ми"- дълъг, дълъг, върти се и по Нова ТВ, както и по Диема фемили в късните часове. Младо момче, мой близък приятел и домашен майстор, все ме пита какво се е случило в поредната серия, тъй като работи като охранител на смени. С него обсъждаме героите. Всички се нуждаем от прошка - ние да дадем и на нас да ни простят!

Сериалите от Турция са продадени в над 100 държави и печелят аудитория от около 300 милиона души. Зрителите са предимно жени, вече знаете, защото те виждат „идеологията за щастието."

Болките и тегобите на зрителките от различни краища на земята са различни, нагласите им - също. Тези сериали им дават енергия и ги провокират да променят живота си, особено жените в Арабския свят, които често са обект на насилие и тормоз в дома си. От индустрия за забавление те се превръщат в импулс за жените, желание да мечтаят отново за любов, топлина, семейни ценности.

Могат ли този род сериали да променят съдбата на жените в Арабския свят?

Отговор търси документалният филм „Късмет" на Нина Мария Паскалиду, сниман в шест държави: Босна и Херцеговина, България, Египет, Гърция, Турция, Обединените арабски емирства. Героините са реални личности от различни страни и разказват за страстта си по тв историите от Босфора.

Българският продуцент Мартичка Божилова говори за турските сериали като за социален и културен феномен, защото оказват силно въздействие върху жените от Източна Европа, Северна Африка, Азия и Близкия Изток. Сюжетът и съдбите на героините грабват, тъй като става въпрос за еманципация, за начина, по който жените живеят в България и в съпоставка с останалите страни.

Къде се гледат „рахат локумите" от Босфора?

Например, един от най-известните и сексапилни актьори, любимец на публиката и в далечни краища на света, е Къванч Татлату (турският Брат Пит). Сериалите с негово участие „Перла", „Забраненият плод", „Север Юг" се излъчват в над 30 страни, включително в нетипични за турските саги дестинации, като Мексико, Чили, Китай.

Бурак Хакъ от „Мелодията на сърцето" и „Изгубени години" си има фен-клуб в Гърция. Когато гледах „Иффет" с Денис Чакър и Ибрахим Челиккол, се впечатлих от сериите на руски в интернет- разпространяваха се в Средноазиатските републики.

Голямо е влиянието на тази продукция за Арабска пролет, а „Пепел от рози" е подтикнал дамите в Саудитска Арабия да се застъпят за своите права.


По данни на Сдружението на турските износители, страната заема второ място в света след САЩ по продажби на сериали в чужбина. Пробивът на турските мелодрами зад граница започна преди около пет години с историческия сериал "Великолепният век", посветен на султан Сюлейман, продаден в около 70 държави.

Всеки открива нещо за себе си - в съдбовните срещи, трагичните любовни истории, красиви жени и левент мъже - монументална приказка, разказана на фона на древни времена, в много случаи. Историите, които са се предавали от уста на уста, днес се превръщат в привлекателни, интересни сериали. Въпреки някои недостатъци,основното послание завладява- носталгия по отминало време, традиции и изчезваща ценностна система (за съжаление, и у нас).

Ще завърша с думите на една от най-красивите актриси Туба Бююкюстюн, популярна с чудесните си героини в „Гордата Аси", „20 минути", „Мръсни пари и любов" и най-вече - на талантливото циганско момиче в „Огнено сърце":

"Главната причина е, че историите и проблемите, които се разглеждат в турските сериали не са свързани само с нашия народ, те преминат граници и засягат народи, които са с подобна култура и усещания. Според мен това, което се предлага от тези проекти грабва вниманието и чувствата на хората в страните от Средния Изток, особено арабите. Ние живеем в един и същ регион и имаме същите чувства, същите проблеми, живеем в подобни условия и следователно емоциите и историите, показвани в нашите сериали са универсални. Що се отнася до мен, голяма чест е да бъда обичана от арабските хора и да се възползвам от тази значима подкрепа извън моята страна. Това е като благословия. От цялото си сърце благодаря на всички ви."

Така че, без да сте ги гледали, не стреляйте по турските сериали!

Oще: валиде султан  еманципация  забраненият плод  листопад  мартичка божилов  пепел от рози  перла  права на жените  сериали от турция  турски сериали  ферхунде 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.07.2010, 15:06

5 mumu | 20.05.201612:23

Интересно колко е напреднала съвременната мозъчна хирургия, човек с направена лоботомия може да пише!!! Че дори и успя да ни сравни с третия свят и да ни обясни колко са важни турските сериали за обществото ни. Чудесата се срещат под път и над път.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

4 Manuela Gerenova | 14.05.201615:54

Жените в днешна Турция се борят и отстояват правата, свободата и достойнството си... По телевизията... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 14.05.201612:35

Нищо не ме отегчава повече от това да гледам филми. Дори не разбирам защо хората го правят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 13.05.201622:06

Сериалите от Турция са продадени в над 100 държави!

В кои държави? Не си мислете че в цивилизовани, за това не се назовава нито една страна, която е купила сериалите, БТВ и НОВА, които са еврейска собственост и ционистки, насила приучват българиня да гледа турски и индийски сериали, въпреки че се знае че най-гледаният сериал за всички времена и телевизии у нас е "Дързост и красота", тоест това е вкусът на българина, а не турските скучни бози, с внимателен превод - например когато героят казва Аллах, нашите промивачи на мозъци превеждат Бог. Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.09.2015, 10:35

1 Vessela Nickolaeva.10200764938723395 | 13.05.201613:20

"Листопад" със сигурност не е правен по "Чучулигата". Там сюжетът е съвсем различен и е част от поредицата романи, показващи еманципацията на жените преди и след революцията на Кемал Ататюрк, подобно на "Лъжовен свят" на Орхан Кемал - разпада на типично патриархалните общества, социалните промени и бедността, съпътстваща хората, чиито живот се променя в резултат на политическите сътресения. Подобни нишки има и в романите на Орхан Памук, особено в автобиографичния "Истанбул".
   

оценка

+0 -0