The Alienist - мистерията се заплита | webcafe.bg
Filmcafe logo

The Alienist - мистерията се заплита

лебовскиFilmcafe
07.02.2018, 11:15 (обновена 09.02.2018, 07:29)
Даниел Брюл в The Alienist

Снимка: © IMDB

Сериалът става все по-интригуващ с напредването си

*Този материал съдържа умерено количество спойлери

Сериалът на TNT "The Alienist" започна колебливо, въпреки добре направената амбициозна реклама и интересния трейлър. Повечето зрители оцениха автентичната обстановка на първия епизод, но не успяха да повярват достатъчно на героите. Просто главните персонажи - доктор Лазло Крайслер и илюстратора Джон Муур - напомняха твърде много на до болка експлоатираните Шерлок Холмс и д-р Уотсън.

Втори и трети епизод от поредицата обаче успяха да наваксат пропуските, но за съжаление поставят и твърде много въпроси за това дали сериалът ще продължи да бъде успешен.

Не можем да не отбележим някои от наистина добрите страни, които все повече откриваме с гледането. Образът на алиенистът доктор Крайслер ни показва началото на модерната психология и психоанализа. Във времена, в които мастурбацията се приема за болест и се лекува с ледени бани и пиявици, той се опитва да помага с терапия. Само че годината е 1894-а и всички гледат с повече доверие в свещеника, отколкото в учения.

Бохемът Джон Муур също показва повече от личната си история и образа си, който далеч не е само на заклет почитател на алкохола и леките жени. Муур е човек със сложно минало, за което тепърва ще научаваме повече.

В ролите на двамата главни мъжки персонажи са Даниел Брюл (за българския зрител може би най-известен като редник Цолер от "Гадни копилета") и Люк Евънс ("Хобит"), които се справят все по-добре и се чувстват все по-комфортно "в кожата" на персонажите си.

Любопитството на зрителя и желанието мистерията с убиеца на момчета от публичен дом да се разплете също се засилват.

Труповете стават повече, появяват се все по-загадъчни улики, граничещи с фантастика. Освен първите стъпки в психологията виждаме и основите на съвременната криминалистика. Всичко това се превръща в мрачно и кърваво зрелище, което не е добре да гледате, докато вечеряте.

Както писахме и в предния материал, атмосферата на "The Alienist" е изключително правдива и ви пренася в един кален и мръсен Ню Йорк от края на XIX-ти век. Корупция, дрога и проституция разяждат града, а нощните пейзажи са смес от ужасяващи сгради и лъскави салони.

Във времената на #MeToo, разбира се, няма как да минем без силен женски персонаж и това е госпожица Сара Хауърд - първата жена служител в полицейското управление на Ню Йорк и единствената неомъжена сред връстничките си.

Образът на Сара можеше да е един от стълбовете на сериала, но за съжаление тук кастът е по-скоро провал, отколкото успех, какъвто са Брюл и Евънс.

На Дакота Фанинг е поверен вероятно най-оригиналният персонаж от сценария, който с нашумялата борба за равноправие между половете би трябвало да събира още повече фенове, но младата актриса не се справя с ролята.

Костюмите й са забележителни, само че Фанинг е била твърде много време заедно с Кристен Стюарт на една снимачна площадка. Вследствие на това говори безразлично и равно, гледа бездушно и в нея липсва каквато и да било емоция.

От тук започват и нещата, които биха могли да превърнат набралия скорост сериал в абсолютен провал.

Първото от тях е да превърнат сравнително реалистичната мистерия в измислица, изпълнена със създания, които повече биха подхождали на Джоан Роулинг. Няколко кадъра вече ни накараха да си представяме летящи същества или поне такива, които не са с изцяло човешки произход.

Загадката кой е убиецът и какви са мотивите му е достатъчно интересна сама по себе си, за да бъде развалена от фантастични елементи. Това би направило иначе интригуващите психологични и криминални елементи да изглеждат просто като кръпка в действието.

Другото, което би спънало динамичния сюжет, е любовен триъгълник с доктор Крайслер в центъра - нещо, за което също има все по-сериозни намеци.

Но само времето ще покаже дали опасенията ни ще се оправдаят или, напротив, "The Alienist" ще продължи да ни изненадва все по-приятно. Остават 7 епизода, за да разберем...

Oще: the alienist  tnt  алиенистът  дакота фанинг  даниел брюл  загадка  люк евънс  мистерия  сериал  сериал на tnt 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.