Къде се изгуби актьорът, изиграл крал Джофри в Game of Thrones | webcafe.bg
Filmcafe logo

Къде се изгуби актьорът, изиграл крал Джофри в Game of Thrones

лебовскиFilmcafe, по Looper
09.02.2018, 20:49 (обновена 13.02.2018, 09:09)

1 от 6 снимки Назад Напред

джофри

"Когато започнах да играя в Game of Thrones, реалността сякаш стана твърде "реална" за мен. Начинът на живот, който е обвързан с това да бъдеш актьор в успешен ТВ-сериал, не е нещо, към което се стремя"

Джак Глийсън е най-известен заради ролята си на садистичния крал Джофри Баратеон от Game of Thrones, плод на кръвосмешението между брат и сестра Ланистър.

Мразен, презиран, но незабравим - Джофри беше толкова наситен с отрицателни черти, че зрителите на сериала с удоволствие наблюдаваха как героят на Глийсън се задушава до смърт на сватбата си.

Участието в оригиналния кастинг на Game of Thrones би било страхотна препоръка за всеки млад актьор. Веднага след това обаче Джак Глийсън изчезна от полезрението на аудиторията. И то по свое собствено желание. Какви са причините?

Най-просто казано - Джак Глийсън няма желание да живее като кино-звезда.

В интервю пред Irish Independent той казва: "Когато започнах да играя в Game of Thrones, реалността сякаш стана твърде "реална" за мен. Начинът на живот, който е обвързан с това да бъдеш актьор в успешен ТВ-сериал, не е нещо, към което се стремя".

Глийсън никога не е мечтал да стане филмова или телевизионна знаменитост. Казва, че е започнал да играе, "за да се занимава с нещо". Записва се на курс по актьорско майсторство с двете си по-големи сестри в кварталния младежки център, защото няма почти никакви други свободни възможности за заетост.

"Беше много малък център, съвсем наблизо до нас. Направих го, защото ми се струваше забавно. Ако центърът предлагаше курсове по карате, сигурно днес щях да съм каратист. Просто така се случи, че преподаваха актьорско майсторство", разказва Глийсън пред Vulture.

Съдбата се оказва на негова страна: някак трудно е да си представим Джофри с черен колан.

Не е тайна, че актьорите от Game of Thrones печелят солидни хонорари за участието си в сериала. Това се отнася и за Джак Глийсън, но той се отнася със забележително безгрижие към богатството си.

Казва, че парите не са най-важното в живота му.

"Готов съм да се откажа от голяма заплата, за да бъда щастлив - надявам се, че това не звучи прекалено сантиментално. Може би е по-скоро наивно да мисля така, но го вярвам", казва той в свое интервю.

Честно казано, когато на 22-годишна възраст нетното ти богатство се изчислява на 8 милиона долара, вероятно можеш да си позволиш да се отдадеш на всяка кариера, която пожелаеш.

Глийсън не смята, че е достатъчно добър актьор. Поне не толкова добър, че да извади от дълбините на собствената си душа злината и жестокостта на Джофри.

"Слава Богу, не съм толкова добър актьор, че да вярвам в принципите на своя герой. Ако си наистина добър, можеш напълно да се потопиш в образа си. Човек е себе си в 99,9% от времето на снимачната площадка. В останалия 0,01 процент си другия герой", споделя той пред Vulture.

Разбира се, Джофри Баратеон е един от най-бруталните и мразени телевизионни герои в последните десетилетия. Когато питат Глийсън как се справя с тази роля, той отговаря просто: "Казвам си репликите по злобен начин. Не се впускам чак толкова много в емоциите".

Дали наистина актьорското майсторство е толкова елементарно?

Може би една от основните причини, поради които Джак Глийсън приключи с кариерата си след ролята на Джофри, е това, че не харесва работата на снимачната площадка. Няма интерес към подправените аспекти на филмовото производство, особено в силно зависими от специални ефекти продукции като Game of Thrones.

"Когато си на площадката, осъзнаваш, че най-съкровената реалност от телевизионните сериали, е резултат от огромна обработка и монтаж. Историята, която епизодът разказва, почти не присъства в деня на заснемането му", споделя той.

Глийсън намира работата си за незадоволителна и удивително скучна.

"Отиваш на работа, гримират те, обличаш костюма си, чакаш един час в караваната си и едва тогава стигаш до снимачната площадка. Снимат те за 3 минути и изведнъж спират, за да пренастроят осветлението, перспективата на камерата и т.н. Чакаш още един час, след това пак те снимат за три минути. Много скучен и досаден процес", оплаква се актьорът.

Вероятно затова твърди, че любимият му епизод е онзи, в който играе мъртвец по време на погребението на Джофри: "Беше забавно преживяване"...

Още преди смъртта на героя си в Game of Thrones, Джак Глийсън има намерения да се отдаде на по-задълбочено занимание: науката.

Глийсън е един от най-добрите студенти в дъблинския Тринити колидж, показващ изключителни познания и разбиране в избраните специалности - философия и теология. Той казва, че има желание да се занимава с академична дейност, включително да води лекции по философия.

Изглежда Джофри щеше да се справи по-добре като Майстер, а не като крал.

Въпреки че Game of Thrones превърна Джак Глийсън в звезда за зрителите по цял свят, той признава, че не изпитва особена връзка със сериала. Не харесва книгите на Джордж Р. Р. Мартин, макар че е прочел първата, а и не се интересува особено от това как продължава сериалът след четвъртия сезон, в който героят му беше убит.

В интерес на истината, и преди смъртта на Джофри той не е чел сценариите извън собствените си реплики.

"Просто съм себичен. Може би пък трябваше да ги прочета. Чувам, че сериалът е хубав", казва той.

Не само че Глийсън не се интересува от приходите, които съпътстват славата, но ненавижда самата идея за популярността си.

Бившият актьор казва, че би искал да има "колкото се може по-нормален живот". Обитава сам апартамент в Лондон, за който казва, че не се отличава с нищо особено. Би искал да го кара по-скромно и да се фокусира върху заниманията си, вместо да се изживява като звезда.

"Това, което може би ме кара да се чувствам неудобно, е въпросът за статута. Човек може да бъде заможен, без да става зъл. Но когато стане известен, започва да се чувства по-значим от останалите. Това наистина ме притеснява. Опитвам се да го избегна с цялото си същество", коментира той.

И въпреки всичко, Джак Глийсън никога не отказва да си направи снимка с фенове или да ретуитва шеги с Джофри.

Oще: game of thrones  hbo  актьор  джак глийсън  сериал 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.