Billions: Свръхдоза тестостерон, пари и власт | webcafe.bg
Filmcafe logo

Billions: Свръхдоза тестостерон, пари и власт

лебовскиFilmcafe
19.01.2016, 14:19 (обновена 27.01.2016, 07:42)

1 от 4 снимки Назад Напред

billions

Снимка: © showtime

Арогантността на House of Cards с интригата на Damages - това е новият сериал на Showtime "Billions" с Деймиън Люис и Пол Джиамати (още снимки в галерията)

Ако си търсите нещо ново за гледане и все още не сте попаднали на Billions, време е да поправите този пропуск.

А ако успеете да издържите S&M сцената от първите 60 секунди на пилотния епизод, ще се убедите, че сериалът наистина си заслужава.

Billions съчетава арогантността на политиката от House of Cards, и извращението на правосъдието, което си спомняме от Damages (в добрите му години). И определено успява. Този сериал е епосът на анти-героите.

Всички прилики с действителни лица в Billions са неслучайни - сюжетът е базиран на истински съдебен казус от 2013 г. в Ню Йорк, завършил с рекордно споразумение за 1,8 млрд. долара.

Пол Джиамати (който изигра Бен Бернанке в Too Big To Fail на HBO) се изправя срещу Деймиън Люис (Броуди от Homeland) в сблъсък на тестостерон, пари и власт.

Двамата са еднакво амбицирани, еднакво гениални, еднакво извратени.

Зад единия стои държавата, зад другия - милиардите му.

Джиамати влиза в ролята на Чък Роудс - прокурор с перфектен публичен образ и скрити садо-мазо наклонности, готов да гази "без коментар" през труповете на семейни приятели в името на осъдителната присъда.

Роудс е наследствен юрист, мажоритарно избран "аристократ" в страната на неограничените възможности, парадиращ връзките си с главния прокурор и презадоволен от успешната си кариера.

Фройдисткият прочит, върху който се базира Billions, обаче го представя като тежко извратен персонаж, който компенсира личностните / семейните си дефицити чрез мощта на държавната власт.

Антагонистът в Billions е Деймиън Люис в ролята на Боби Акселроуд, кралят на хедж фондовете, единственият оцелял брокер от компанията си по време на атаките на 11 септември 2001 г. в сърцето на световната търговия - Кулите близнаци в Ню Йорк.

Той е "момчето от квартала", което никога не спира по пътя си, но и не забравя откъде е тръгнало. Скромното минало и липсата на възможност за добро образование сега се компенсират от неприлично богатство и обострен нюх за пазарни спекулации.

Акс е интелигентната версия на Вълка от Уолстрийт. Тук няма дрога, евтини проститутки и Понци-схеми, а здраво семейство, филантропия, идеален PR и екип от плашещо добри мозъци, които умеят да правят милиони от въздуха.

Ключовият персонаж е Уенди Роудс (в ролята - Маги Сиф от Mad Men, Sons of Anarchy), съпругата на прокурора Чък Роудс, която работи от 15 години като психотерапевт в компанията на Акс, способна да вдигне на крака всеки разколебан егоцентрик с две изречения.

Зад стените на семейната крепост обаче Уенди се превръща в мечтата на всеки сексуален девиант, строгата господарка на безмилостния прокурор.

Въпреки открития конфликт на интереси прокурорът започва разследване срещу Боби Акселроуд по улики за незаконна търговия с използването на вътрешна информация.

Историята на Billions е вдъхновена от съдебния процес срещу Стивън А. Коен, основател и собственик на една от най-големите и успешни инвестиционни компании в САЩ - SAC Capital Advisors.

Когато делото започва, Коен е на 57 години, безобразно богат, притежава дял в бейзболния отбор Ню Йорк Метс, живее мезонет за 115 млн. долара в Bloomberg Tower, има вила на брега на океана в Ийст Хемптън за 60 млн. долара и имение в Грийнуич, Кънектикът за 14,5 млн. долара.

Само колекцията му от картини и предмети на изкуството се изчислява на 1 млрд. долара, включително картина на Пикасо (Сънят, Le Reve), закупена за 115 млн. долара.

На неговия фон родният еквивалент - Мистър Икономика от КТБ - изглежда като социално-слаб несретник.

Кошмарът на милиардера започва, когато през 2013 г. привлича вниманието на Прийт Бхарара, градския прокурор на Ню Йорк - Южен район.

Когато Бхарара се захваща с SAC (наименована по инициалите на създателя си), вече има 85 поредни успешни осъдителни присъди по дела за незаконна търговия с вътрешна информация на борсата.

Той е и обвинителят по първото успешно дело за отговорността на Банк ъф Америка за финансовата криза през 2008 г.

Неслучайно през 2012 г. Прийт Бхарара блести от корицата на сп. Time със заглавие "Този мъж разсипва Wall Street" (не си губете времето в опит да се сетите за български "двойник" на Бхарара, просто няма такъв).

Сценарият на 12-те епизода от първия сезон на Billions е създаден от Браян Копелман и Дейвид Левин - авторите на "Комарджии" с Мат Деймън и Едуард Нортън от 1998 г., и на "Бандата на Оушън 3". В екипа им влиза финансовият журналист Андрю Рос Соркин от Ню Йорк Таймс.

Ако трябва да сме честни, Billions има един основен недостатък и това е пресилването на сексуалните перверзии и комплекси, които минават границата на тежкия символизъм до степен на простащина - порок, от който впрочем страдат сума нови телевизионни продукции от "златната ера" като Mr. Robot или Orange is the new black.

Не всеки би останал да проследи една наистина страхотна история след ненужното интро с порнографски елементи. Но Billions е много повече от остри токчета и белези от цигарени угарки.

Затова - пригответе се за шоу. Скандалът едва сега започва.

Oще: billions  homeland  house of cards  wall street  богатство  борсови измами  деймиън люис  лукс  новите сериали през 2016 г.  нов сериал  обвинение  пилотен епизод  пол джиамати  прокурор  първи сезон  садо мазо  секс  сериали за милиардери  сериали за юристи  спекулации на борсата  съдебен казус 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.