Великите речи от сериалите | webcafe.bg
Filmcafe logo

Великите речи от сериалите

лебовскиFilmcafe
23.11.2017, 15:51 (обновена 24.11.2017, 18:52)
Breaking Bad

Онези епизоди, които си пускаш отново и отново

В последните години телевизията и най-вече сериалите безспорно си пробиват път сред най-предпочитаните начини за забавление. За целта в индустрията ежегодно се изливат милиарди долари, а някои от най-добрите актьори, сценаристи, режисьори и продуценти са заети с измислянето и реализирането на грандиозни проекти.

Резултатите определено са налице. Светът говори за сериали. Началната мелодия на "Игра на тронове" може да бъде разпозната и от човек, който никога не е гледал шоуто, а физиономията на Брайън Кранстън винаги ще се помни и като Уолтър Уайт от Breaking Bad.

Така сериали вече има за всеки вкус и за всеки интерес. Но има някои универсални неща, които се харесват на всички. Едно от тях са добрите, емоционални речи (монолози), които героите казват в сюблимни моменти. Наистина добрата реч се помни с години и човек с удоволствие се връща към конкретния епизод, само за да я види пак.

Предлагаме ви някои от най-въздействащите речи, появявали се в сериали:

1. Кайл Чандлър като треньор Тейлър в "Светлините на стадиона" - "Всички ще паднем"

Една от най-добрите спортни драми в телевизията. А едно от най-важните неща в добрата американска спортна драма са надъхващите речи, които треньорите изричат в ключовите моменти. Може би най-силната реч в целия сериал е в последния сезон, малко преди финалния мач. Речта е посветена на това, което можем да изгубим, на това, че трябва да сме готови за моментите, когато няма да сме силни, за да можем да ги преодолеем.

"Господи, дай на всички, които сме се събрали тук, силата да си спомним, че животът е толкова крехък. Всички сме уязвими и все в някой момент от живота си ще паднем. Ние всички ще паднем. И трябва да носим в сърцата си знанието, че това, което имаме, е специално, и че то може да ни бъде взето. И когато ни бъде взето, ще бъдем изпитани... ще бъдем изпитани до дъното на душите си. Сега всички ще бъдем изпитани. Това времето, това е болката, която ни позволява да погледнем вътре в себе си."

2. Уил Смит в "Свежият принц от Бел Еър" (Fresh Prince of Bel-Air) - "Защо той не ме иска?"

Сериалът е комедия от началото на 90-те години на миналия век. Въпреки забавния си жанр, една ключова сцена оставя следа. Бащата на героя на Уил Смит изоставя за пореден път сина си. Уил от своя страна демонстрира по прекрасен начин цялата тъга и ярост, които едно изоставено от баща си момче таи в себе си. "Защо той не ме иска" е един от най-силните моменти в цялото шоу.

"Филип Банкс, чичо на Уил (след като бащата отменя общото пътуване със сина си): Съжалявам, Уил...

Уил: Всъщност, това е по-добре за мен.

Филип Банкс: Уил, имаш пълното право да си ядосан.

Уил: Хей, защо да бъда ядосан? Поне този път се сбогува. Тъпо ми е само, че си загубих парите, купувайки този глупав подарък.

Филип: Съжалявам. Има ли нещо, което да...

Уил: Знаеш ли какво? Няма нужда да правиш нищо, чичо Фил. Не е като да съм още на пет. Не стоя всяка вечер да питам майка ми: "Кога ще се върне татко у дома?". Кой има нужда от него? Не беше там, за да ме научи как да вкарам първия си кош, но се научих сам и станах доста добър. Отидох на първата си среща без него. Научих се да шофирам, да се бръсна, да се бия. И имах 14 прекрасни рождени дни без него. Той дори не прати и една проклета картичка... Да върви по дяволите! Нямах нужда от него тогава, нямам нужда и сега!

И знаеш ли какво, чичо Фил? Ще изкарам колежа без него. Ще си намеря добра работа без него. Ще си намеря красива жена, ще имам много деца и ще бъда по-добър баща, отколкото той някога е бил, защото няма и едно проклето нещо, на което той да ме научи за това как да обичам децата си... Защо не ме иска, човече?"

3. Джеф Даниълс като Уил Макавой в "Нюзрум" (Newsroom) - "Америка НЕ е най-великата страна на света"

Безспорно един от най-силните сериали от последните години, особено ако сте запленени от новинарския и медиен бизнес. С всеки епизод шоуто повдига някои важни социални въпроси и ги разглежда в дълбочина, до която малко хора като цяло биха се докоснали. Още в първия епизод шоуто започва с една от най-силните речи в сериалите въобще. Отегченият и ядосан главен герой Уил Макавой е притиснат в стената да каже защо Америка е най-великата страна в света. И той отговаря с немислимото за американец - не е.

"Водещ на дискусия в университет: Не, настоявам да отговориш на този въпрос - "Защо Америка е най-великата страна на света?"

Уил Макавой: Не е най-великата страна на света... Това е моят отговор.

Водещ: Искаш да кажеш, че...

Уил Макавой: Да.

Водещ: Нека да поговорим за това.

Уил Макавой: Добре. (Обръща се към седящата до него жена) Шарън, знаеш ли защо хората не харесват либералите? Защото те губят. Защо щом либералите са толкова умни, винаги губят? (Обръща се към консерватора) Искаш с ръка на сърцето да кажеш на студентите, че Америка е толкова велика, че ние единствени по света имаме свобода? Канада е свободна. Япония е свободна. Великобритания, Франция, Италия, Германия, Испания, Австралия, Белгия също имат свобода! Има 207 държави по света. Около 180 от тях могат да се нарекат свободни.

(Обръща се към студентката, задала въпроса) И да, ти момичето от студентското сестринство. Ако някой ден по случайност се озовеш в кабинка за гласуване, ето няколко неща, които ще ти е полезно да знаеш. Едно от тях е, че няма абсолютно никакви доказателства в подкрепа на твърдението, че ние сме най-великата страна в света.

Ние сме на 7-о място в света по грамотност, 27-и в математиката, 22-и в науката, 49-и по очаквана продължителност на живота, 178-и по нива на детската смъртност, трети в света по среден бюджет на домакинствата, четвърти по работна сила и четвърти в износа. Водим в света по четири категории: брой на хора в затворите, брой на възрастните, които вярват, че ангелите съществуват наистина, и размер на разходите за отбрана, където харчим повече от следващите 26 държави, 25 от които са ни съюзници.

Сега нищо от това не е по вина на 20-годишна студентка, но вие без съмнение сте част от най-слабото поколение от векове насам. Така че когато питате какво ни прави най-голямата страна в света, не знам за какво, по дяволите, говорите!

Но бяхме. Борехме се за това, което е правилно. Борехме се за това, което е морално. Прокарвахме закони, променяхме закони от морална гледна точка. Водехме войни срещу бедността, не срещу бедните. Ние се жертвахме, грижихме се за нашите съседи, и правехме това, което казваме, без да се бием в гърдите за това.

Изградихме големи неща. Постигнахме страхотен технологичен напредък, проучихме вселената, излекувахме болести, отгледахме някои от най-големите художници на света и изградихме най-голямата икономика в света. Посегнахме към звездите и действахме като мъже. Стремяхме се към разума, не го омаловажавахме. И това не ни накара да се чувстваме низши. Не се идентифицирахме с това за кого сме гласували на последните избори и не се плашихме толкова лесно.

Бяхме в състояние да бъдем всички тези неща и да направим всичко това, защото бяхме информирани... от великите хора, хора, които бяха почитани. Първата стъпка в решаването на всеки проблем е да се признае, че той съществува. Америка вече не е най-великата страна на света."

4. Пирър Динклидж като Тирион Ланистър в "Игра на тронове" (Game Of Thrones) - Речта преди Битката за Черната вода

Тирион Ланистър безспорно е един от най-интересните герои в "Игра на тронове". "Дяволчето", което пие и знае разни неща, има прекрасни сцени, с които може да те накара да се замислиш или да се вдъхновиш. Една от най-силните му речи е във втория сезон на шоуто, когато Кралски чертог е под обсада от армията на Станис Баратеон, а крал Джофри бяга от битката, изоставяйки войската си. Тогава Тирион е единственият, който не просто трябва да води армиите на Ланистър, но и трябва да ги вдъхнови, за да се бият за победа. С думите си обаче той успява да повдигне духа войниците, за да се изправят пред почти сигурна смърт, но и да защитят града си.

"Тирион: Аз ще водя битката! Под, подай ми шлема! Сър Мадсън, вие ще носите знамето на краля! Мъже, стройте се! Мъже! Мъже! Казват, че аз съм бил половин мъж, но какво означава това за вас?

Войник: Единственият път навън е през портите, а врагът е пред портите...

Тирион: Има и друг път. И аз ще ви го покажа. Ще им минем в гръб и ще ги оправим отзад! Не се бийте за краля си и не се бийте за кралството му! Не се бийте за чест, нито за слава, нито за богатство, защото няма да получите нищо от това! Това е вашият град, който Станис смята да плячкоса, това е вашата врата, която той се опитва да разбие! Ако влезе, ваши ще са къщите, които той ще изгори, ваше ще е златото, което ще открадне, ваши ще са жените, които ще изнасили. Сега тези смели мъже чукат на портите ни. Нека ги избием!"

5. Брайън Кранстън като Уолтър Уайт в "В обувките на сатаната" (Breaking Bad) - "Аз съм този, който чука на вратата"

Breaking Bad безспорно е едно от най-хитовите заглавия през последните години и има причина това да е така. С този сериал Брайън Кранстън успя да излезе от образа си на "Бащата на Малкълм" и се утвърди като един от най-талантливите и добри актьори на Холивуд, който е способен да играе сериозни роли. В сериала има няколко наистина добри речи, но именно "Аз съм този, който чука на вратата" по най-пълен и въздействащ начин представя героя Уолтър Уайт - учител по химия, който се превръща в един от най-безмилостните играчи на пазара на наркотици. Речта идва, след като съпругата му разкрива с какво се занимава Уолтър, а изпълнението е просто великолепно:

"Скайлър Уайт: Уолт, моля те, нека и двамата престанем да се опитваме да оправдаем всичко това и да признаем, че ти си в опасност...

Уолтър Уайт: С кого си мислиш, че говориш в момента? Кого мислиш, че виждаш? Имаш ли представа колко изкарвам годишно? Имам предвид, дори да ти кажа, няма да ми повярваш. Имаш ли си идея какво ще стане, ако един ден реша просто да не ходя на работа? Бизнес, достатъчно голям, че да бъде записан на Американската фондова борса, ще потъне. Ще изчезне! Ще престане да съществува без мен. Не, ти очевидно не знаеш с кого говориш, затова ще те просветля. Не съм в опасност, Скайлър. Аз СЪМ опасността. Човек отваря входната си врата и бива застрелян, а ти си мислиш, че аз съм този човек. Не, аз съм този, който чука на вратата!"

6. Джон Хам като Дон Дрейпър в "Момчетата от Мадисън авеню" (Mad men)

Цялата мистериозност около Дон Дрейпър и неговото минало безсвпорно е в основата на този сериал. На ранен етап на зрителите се дават само малки следи от предишния живот, който този брилянтен рекламист е водил. Представяйки концепция за реклама на нова камера, той обаче разказва за философията си по отношение на миналото.

"Е, технологията е бляскава примамка. Но от време на време, когато обществеността може да бъде ангажирана на ниво, надхвърлящо обичайното, се случва потребителите да имат сантиментална връзка с продукта. Първата ми работа, бях в компания за производство на кожени изделия заедно един стар копирайтър от гръцки произход на име Теди. Теди ми каза, че най-важната идея в рекламата е новото. Създава дразнение. Можете просто да поставите продукта си там като нов вид лосион.

Но той също така говореше и за по-дълбока връзка с продукта. Носталгия. Деликатно, но изключително въздействащо... Теди ми каза, че на гръцки език "носталгия" буквално означава "болката от стара рана". Рязка болка в сърцето, в пъти по-силна от обикновения спомен.

Това устройство не е космически кораб, а машина на времето. То върви назад, напред, води ни до място, където болезнено много искаме да се върнем. Това не се нарича колело. Нарича се въртележката. Позволява ни да пътуваме отново като деца. Отново и отново да се връщаме у дома - на място, където знаем, че сме обичани."

7. Робърт Шийнън като Нейтън Йънг в "Особяци" (Misfits) - "Ние бяхме толкова прекрасни"

В този сериал за група загубеняци, които се сдобиват със супер сили, героят на Робърт Шийнън, известен с лековатото си и просташко поведение, може да бъде запомнен и с една уникална ода в името на младостта. Една забавна и все пак тъжна реч, представяща празната борба на днешните младежи - във Великобритания, а и не само. А най-хубавото е, че речта не претендира за универсални истини или помпозни твърдения. Просто един млад хаймана, който споделя дълбоката болка в душата си по един забавен и интересен начин.

"Бяхме млади. Трябваше да прекаляваме с пиенето. Трябваше да се държим неприлично и да правим секс до пръсване. Бяхме създадени за парти. Това е. И да, някои от нас прекалиха или полудяха. И все пак Чарлз Дарвин е казал, че не можеш да направиш омлет, без да счупиш няколко яйца. И нещата се свеждат до това - счупване на няколко яйца. И с яйца, искам да кажа, да се смажем с няколко коктейла. Ако можете просто да се видите! Това разбива сърцето ми. Вие носите жилетки!

Имахме всичко. Ние се прецакахме по-епично и по-добре от всяко поколение досега. Ние бяхме толкова красиви! Ние сме издънки. Аз съм издънка и планирам да бъда издънка до края на 20-те си или началото на 30-те си. И по-скоро бих правил секс с майка си, отколкото да позволя на нея или на който и да е да ми отнеме това."

Oще: breaking bad  game of thrones  misfits  newsroom  в обувките на сатаната  игра на тронове  особняци  речи  речи от сериали  светлините на стадиона  сериали  уил смит 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.