"Специализантът": сериалът за другата страна на медицинската професия | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Специализантът": сериалът за другата страна на медицинската професия

дилян ценов, webcafe, chronicleДилян Ценов
26.03.2018, 16:30 (обновена 30.03.2018, 16:16)
Специализантът

В ролята на Лейн Хънтър влиза актрисата Мелина Канакаридис, позната на публиката от продукции като „Местопрестъплението" и филмите „Доносник" със Скалата и „15 минути" с Робърт Де Ниро.

Какво се случва, когато не едно място се сблъскат два изконно противоречащи си закона - този на парите и този на спасяването на човешкия живот? Когато са заложени много средства и интереси, кое стои първо -Хипократовата клетва или търсенето на печалба?

В огромния телевизионен каталог с медицински сериали един от последните, излезли на малкия екран, се занимава точно с тези въпроси. Онова, което се случва зад кулисите и зад непрестанния труд на лекарите, е в центъра на новата драма на FOX, "Специализантът" (The Resident). Премиерата на сериала беше в началото на годината, а от 29 март (четвъртък) той излиза и в България в ефира на FOX Life.

Млад специализант започва работа в голяма болница с очаквания за безкористен и неуморен труд в името на спасяването на човешки животи. Негов ментор е старшият специализант д-р Конрад Хоукинс (Мат Зукри). С течение на времето д-р Девън Правеш (Маниш Даял) разбира, че лекарската професия далеч не се състои само в смазващата отговорност за другия. Това е бизнес, като всеки друг. Понякога без място за сантимент.

Събирателният образ на тази идея е д-р Лейн Хънтър - най-добрият онколог в щата Джорджия, бивш ментор на д-р Хоукинс, отдадена на своите пациенти точно толкова, колкото и на парите.

В ролята на Лейн Хънтър влиза актрисата Мелина Канакаридис, позната на публиката от продукции като „Местопрестъплението" и филмите „Доносник" със Скалата и „15 минути" с Робърт Де Ниро.

Разговаряме с Мелина точно преди старта на „Специализантът" у нас и тя открехва завесата за това какво предстои.

Как се промени представата ти за докторската професия след участието ти в "Специализантът"?

Научих много за бизнеса в медицината - нещо, за което нямах представа, като всеки обикновен пациент. Именно това е едно от нещата, които ме впечатлиха в ролята. В сериала виждаме какво се случва зад кулисите и това е важно, защото като пациенти, винаги трябва да общуваме с лекарите си и да намерим това, което е най-добро за самите нас. Сериалът отвори погледа ми за множеството аспекти на медицината.

И кой беше най-шокиращият аспект на медицината за теб?

Не знам дали бих го нарекла „шокиращ". Гледам на него по другия начин, а именно, че ме накара да ценя лекарите много повече. Защото знам, че се интересуват от мен, а не само от това да правят пари. По света има наистина големи лекари и аз съм имала щастието такива да се грижат за мен и за семейството ми.

Но все пак всеки е човешко същество и прави грешки, има и болнична бюрокрация, която притиска хората. Не става въпрос да поправиш кола, а да излекуваш човек. Как работиш в бизнеса, в който застраховката покрива само определени видове здравни услуги, това е интересно. Но въпреки всичко има лекари, които са прекрасни, като героят на Мат Зукри например. Просто трябва да се отнасяме разумно към тези хора.

Кое според теб е най-отличителното качество на сериала - нещо, което го отличава от останалите сериали на тази тематика?

Няма едно единствено нещо. Това е комбинация от много фактори, които го правят различен.Мисля, че това е показването на всички страни на монетата - както хумористичната, така и сериозната. В него се разкрива бизнес елемента в една болнична среда, в която ти си длъжен да се грижиш за пациентите. Въпреки това сериалът не е документален, той е художествен и преди всичко служи за развлечение. Що се отнася до това, персонажите са интересни и различни, сюжетът изненадва. Дори заснемането е различно. Операторите снимат под различни ъгли и понякога те заснемат, докато гледаш в камерата.

В кой момент от подготовката за ролята усети своята героиня?

Това се случи, когато говорих със създателя, още преди да започнем снимките. Тя ми каза, че персонажът на Лейн е базиран на истински човек. Това ме впечатли, защото в богатата ми кариера в телевизията никога не съм играла подобна роля. Така че още от началото бях въодушевена.

Да видиш как някой узаконява определени свои избори, да видиш мотивите за това и следствията от него - всичко това е предизвикателство за мен. Тя е много различна от мен, а аз съм задължена да играя честно и искрено, но и да бъда безкомпромисна. Понякога е трудно да играеш персонаж, с чиито постъпки не си съгласен. Но аз обичам да го правя. Това е предизвикателство.

Какво роля имат парите във вземането на решения за Лейн?

Парите за водещ фактор за нея в тази епоха от живота й. Тя има три клиники и множество пациенти, посесивна е и е пионер в сферата си. С идването на успеха, тя става все по-изгубена в схващанията си. Но това го казвам аз, а не Лейн. Тя би казала, че прави най-доброто за пациентите си, същевременно печелейки пари.

Всъщност тя е спасила толкова много хора и разсъждава по следния начин: ако си на края на живота си и например имаш рак в последен стадии, защо да не пробваш всичко? Нямаш какво да губиш. И понякога може да прекрачи границата, защото този подход може да излекува човек, но може и да го убие. Освен това има и финансов залог - тя е най-добрият онколог в областта, ако не и в страната. И това води до хюбрис*. Тя е горда и овластена и вярва, че постъпките й са оправдани. Затова може някои зрители да я харесват и да й вярват, а други да харесат как Ник се конфронтира с нея. Именно това е едно от нещата, които са в основата на истинското развлечение.

На коя част от нейния характер се възхищаваш?

Нейната биография, образование, това колко усърдно е трябвало да работи, за да стигне, където е сега. Впечатлява ме началото на нейната кариера и каква е била тогава. С течение на времето става все по-успешна и с това идва и властта на парите и както ще стане ясно от сериала, разбираш, че в някой момент нещо в нея се пречупва. Мотивацията й се променя. Мисля, че това не е по-скоро възхищение, а разбиране. Не се съгласявам с тях, но мога да разбера начина й на мислене.

* хюбрис - арогантност и надменност, липса на връзка с реалността, надценяване на собственото положение, което води до поражение

Oще: fox  мелина канакаридис  специализантът 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.