Знаеха ли букмейкърите как ще завърши Game of Thrones? Изглежда, че да | webcafe.bg
Filmcafe logo

Знаеха ли букмейкърите как ще завърши Game of Thrones? Изглежда, че да

лебовскиFilmcafe
20.05.2019, 12:24 (обновена 21.05.2019, 17:58)
Брон от Game of Thrones

Снимка: © HBO

Както ни учи (сър) Брон, парите са важни. Покрай последния епизод на Game of Thrones това се потвърди от някои зрители, отдали се на залози.

ВНИМАНИЕ! Текстът съдържа СПОЙЛЕРИ за последния епизод на Game of Thrones!

Едно от основните качества на Game of Thrones, което някога привлече интереса на толкова много зрители, е способността да изненадва по начини, които малко сериали биха си позволили. Финалният епизод също не беше лишен от това, а може би най-голямата изненада е в това кой стана новият владетел на Седемте кралства.

Знаете ли обаче кой не е бил изненадан? Букмейкърите.

Game of Thrones благоприятетства развитието на огромен пазар за залози за това кой кога ще умре, кой ще оцелее до края на шоуто, кой от кого ще бъде убит и разбира се, най-важният въпрос - кой ще седне на Железния трон.

Зрители тестваха собствените си способности на Триоки врани, за да погледнат в бъдещето и да изкарат някакви пари от това, но с продукция като Game of Thrones шансът накрая всичко да отиде в неочаквана посока е много голям, а от там - и риска при залози.

И ето как нито Денерис, нито Джон Сноу се сдобиха с короната, с което много фенски предположения се сринаха като двореца в Кралски чертог. Вместо това крал на Седемте (вече шест?) кралства стана Бран Старк, а неговата сестра Санса пое контрола над вече независимото кралство Зимен хребет.

Интересното е, че този финал може и да не е бил най-очаквания (или най-желан) от голяма част от зрителите, но букмейкърите са надушили какво се готви.

В последните дни преди финалния епизод Бран рязко става фаворит. Стига се дотам, че от една компания в Северна Ирландия, дори спират изцяло залозите за последния жив син на Нед Старк.

Лорънс Лайънс, говорител на BoyleSports, обяснява пред Mashable, че Бран е фаворит от "известно време", но в последните две седмици залозите за него толкова са се увеличили, че е трябвало "да се вземат мерки". Лайънс посочва, че този ход е накарал много хора да мислят, че Бран наистина ще стане крал (това се случва няколко дни преди финалния епизод и тази теория официално да бъде потвърдена).

Трябва обаче да се отбележи друго - че Северна Ирландия е страната, в която са заснети част от сцените на сериала. Така на дневен ред излизат спекулациите, че може би са изтекли новини от снимачната площадка в Белфаст.

На 14 май, пет дни преди излъчването на финалния епизод в Щатите, американският сайт Odds Shark публикува своите коефициенти за най-големия фаворит за следващ владетел на Вестерос.

Бран Старк е абсолютен победител като шансовете му се равняват на 83,33 процента. Следва го Санса, Тирион, а едва след това са "главните претенденти" Джон и Денерис.

Подобни са прогнозите и на SportsInsider. В известна степен те се потвърдиха не само що се отнася до Бран, но и до сестра му Санса, която реално също се сдоби с корона и кралство.

Залози е имало и в сферата на биткойн търговията. В сайта FreeBitco.in се разиграва именно такава "игра на залози" и изненада – малко преди финала на сериала най-много хора са заложили на Бран, при това почти двойно повече от тези, очакващи Джон Сноу да бъде коронясан.

Тук трябва да се отбележи, че около изтичането на четвърти епизод от осми сезон в интернет се появиха и спойлери под формата на текст за това какво ще се случи на финала. Възможно е много потребители да са използвали тях като основа на залозите си.

Теории за шансовете на Бран да е "големият победител" има отдавна. Най-популярна е тази за това, че той по някакъв начин е свързан с Нощния крал... и може би, че дори са един и същ човек (едно от популярните мнения в Reddit е как на финала белите очи на Бран ще добият леко синкав цвят, но както гледалите епизода вече знаят, подобно нещо не се случи).

Според друга теория той е самият Господар на светлината – богът, на когото Мелисандра се кланяше, и всъщност през цялото време манипулира останалите персонажи. Тази теория също предполага, че той може да стане крал, най-малкото заради изкушението пред хората да сложат на трона някой, който е бог. Нещо, което също не се случи, макар да не е сигурно дали в теорията няма нещо вярно.

И остава, разбира се, очевидният избор, който създателите на сериала все пак ни предложиха – Бран става крал, защото няма желание да бъде такъв.

И още повече – никога не може да бъде изненадан или убит, освен ако сам не го позволи.

При залозите е уцелен и друг важен, макар и сякаш по-очакван момент от финалния епизод – това, че Джон ще е този, който убива Денерис. След него в прогнозите на букмейкърите се нареждаше бъдещият Христофор Колумб на Вестерос – Аря Старк.

Играта на тронове обаче приключи, а с нея и времето за залози. Поне засега. Не след дълго първият от вероятно поредицата прикуъли (сериали, разказващи предисторията) на Game of Thrones може да се превърне в следващото поле, на което зрителите да изпитват своите гадателски способности.


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

1 ImaIma | 21.05.201900:12

Главно го гледах за кеф. Като гледам хората колко добре следят нещата и си записват е много лесно да отгатнеш. Ако гледаш за кеф няма как да го направиш.

Например: Още в първи сезон Дани има видение как Кралски бряг(така ли беше превода) е в пепел. Или гадателката и кажа, че по три начина ще я предадат, зареди кръв, зареди пари и зареди любов.

Ем тия неща не ги следя кой какво е казал, но Всичко е свързано. Ако чак толкова те интересува.
   

оценка

+0 -0