Арабската революция срещу Homeland | webcafe.bg
Filmcafe logo

Арабската революция срещу Homeland

лебовскиFilmcafe
15.10.2015, 12:51 (обновена 21.10.2015, 16:21)
homeland s05 ep02

Снимка: © Showtime

Създателят на шоуто Алекс Ганза коментира пред Deadline: "Ще ни се да бяхме уловили тези кадри, преди да изтекат в ефир. Въпреки това Homeland винаги се е стремял да бъде подривен по свой собствен начин, да стимулира дебата. Затова можем само да се възхищаваме на този акт на артистичен саботаж".

"Homeland e расистки сериал" - тези надписи на арабски можеха да се прочетат по стените на сградите в бежанския лагер, докато Кери Матисън търсеше свръзка с местния главатар на Хизбулла в последния епизод на сериала.

Сериалът, който разби всички представи за подигравка с политическата коректност, стана жертва сам на себе си.

Трима графити артисти направиха за смях създателите на Homeland - и то директно от екрана на сериала.

Хеба Амин, Карам Кап и Stone са били наети от продукционния екип на шоуто по време на снимките през юни и юли в покрайнините на Берлин.

Молбата към тях е била да помогнат за пресъздаването на автентична атмосфера по площадката, използвана за декор на сцените в бежанския лагер на сирийско-ливанската граница.

Графити-артистите са получили няколко снимки от истински бежански лагер край Сирия с примерни надписи.

Изричното условие от страна на продуцентите е било графитите да нямат политически послания и да не копират изцяло оригиналните изображения заради авторските права.

След което ги оставили да се вихрят по декорите.

Тримата решават да изразят недоволството си от самия сериал, като пишат по стените "Homeland не е сериал", "Не вярвайте на ситуацията", "Свободата идва, вече и в 3D", "Homeland е виц, само че не ни е смешно", "Продукцията не изразява вижданията на артистите"...

"Homeland е расистки сериал", пише на стената вляво.

Продуцентите разбират за гафа едва след като вторият епизод беше пуснат в ефир. Оказва се, че никой не е отделил време, за да провери какво всъщност са написали артистите.

Създателят на шоуто Алекс Ганза коментира пред Deadline: "Ще ни се да бяхме уловили тези кадри, преди да изтекат в ефир. Въпреки това Homeland винаги се е стремял да бъде подривен по свой собствен начин, да стимулира дебата. Затова можем само да се възхищаваме на този акт на артистичен саботаж".

Междувременно самите те публикуваха писмена позиция, с която обясняват графити-бомбата си с бунт срещу "опасния фанатизъм, който се превръща в мейнстрийм "познание" в САЩ", "слабо прикритата пропаганда" и удара по свободата на словото, който според тях нанася Homeland.

"Свободата идва (ура)...вече и в 3D"

"През последните четири сезона Homeland поддържа дихотомията на фотогеничния, преимуществено белокож, преимуществено американски защитник срещу злия и ретрограден мюсюлманин-насилник", пишат те.

"Не може да се отрече, че сериалът изглежда добре, актьорската игра и продукцията е добра, което се потвърждава и от множеството награди. Но не е нормално сериал, който се занимава толкова дълбоко с актуални теми като войната срещу тероризма, ИДИЛ и идеологическия сблъсък между САЩ и Близкия изток, да наименова ключов персонаж - терорист - на името на бившия посланик на Пакистан в САЩ (Хайсам Хакани)", допълват артистите.

"Homeland не е сериал"

"Явно изобщо не познават региона, който се опитват да пресъздадат. Само че ние страдаме от последствията от това повърхностно и манипулативно послание", казват те.

Те подчертават, че сериалът заслужава високата оценка на американската публика заради критиката към етичните стандарти на правителството на САЩ, но в същото време смятат, че Homeland допринася за нарастващата опасност от расистки настроения в критичния момент, в който се намира светът в момента.

"Хиляда и една катастрофи", са написали графити-артистите на стената зад бариерата на бежанския лагер


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.04.2015, 13:50

2 dimis | 17.10.201504:52

"ара́бска револю́ция" да се чете ""арабска революция". Грешката е моя, за което се извинявам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.04.2015, 13:50

1 dimis | 17.10.201504:50

Арабски протести (а не "ара́бска револю́ция") имаше в периода 2010-2012 г. Обновете си информацията. А това, че група емигранти са направили "артистична" бомба на някакъв сериал - като благодарност към страната, която им е дала възможност да живеят добре и да творят спокойно - говори само за ниския морал на същите. Затова е странно възхищението, с което анонимния автор на статията се отнася към тези неблагодарници.
Не съм гледал Homeland, нямам и намерение. Но доколкото разбирам, е политически некоректен, което е чудесно. Само този факт осмисля неговото съществуване. Каквито и глупости да има в него (а американските сериали са много добри в тази област), хубаво е че все пак "мъти водата". И щом е успял да вбеси и филмкафе, значи все пак има нещо ценно в него.
Малко отклонение - защо в този сайт не написахте нито дума за "The Worricker trilogy"? Дали защото трите филма за позастаряващия, но очарователен британски шпионин са брилянтни, със изключително смислен и адекватен сюжет и върховна актьорска игра? Или защото в него не се показва нито едно убийство, но въобще не е скучен?
   

оценка

+0 -0