Завръщането на Westworld - по-малко зрелище, още нови въпроси | webcafe.bg
Filmcafe logo

Завръщането на Westworld - по-малко зрелище, още нови въпроси

Антон БировАнтон Биров
19.04.2018, 11:21 (обновена 20.04.2018, 13:10)

1 от 10 снимки Назад Напред

Westworld Сезон 2

Снимка: © HBO

В нашето ревю (без спойлери) ще подсилим още повече апетита ви за премиерата на втория сезон на хита на HBO. Долорес отново е сред централните персонажи, но от невинната фермерска дъщеря няма и следа.

Има сериали, в които се усеща как в днешно време влиянието на Холивуд се прехвърля върху телевизионния екран. И тук не става дума само за "скока", който киносценаристи, режисьори и актьори правят към епизодичния формат. Това преливане се усеща и в мащаба на продукциите.

А който е гледал първия сезон на Westworld, знае, че сериалът на HBO определено е мащабен.

Тази характеристика се запазва и в първия епизод на втори сезон, чиято премиера в България ще е на 23 април. Webcafe.bg обаче има възможност да ви предостави едно напълно изчистено от спойлери и безопасно за четене ревю, за да се подготвите още повече за връщането си в най-опасния "увеселителен" парк.

В края на първи сезон видяхме как бунтът на хостовете в "Западен парк" най-накрая стана реалност, когато Долорес се осмели да посегне на човек – Робърт Форд (Антъни Хопкинс), един от създателите на парка. Последва касапница, в която ловците се превърнаха в плячка. Статуквото в пределите на Westworld претърпя пълна промяна, в която истинските, живи хора, се превърнаха в жертва на своите мислещи и чувстващи "играчки".

Новият сезон ни показва хаоса, който е настъпил след бунта. Костюмираните богаташи, оцелели по време на галата на Форд, търсят някакво спасение из пустошта. Долорес (Евън Рейчл Ууд) и нейните последователи ги преследват и ловуват. "Сценарий" отново има, само че ролите в него вече са разменени, а за разлика от хостовете, веднъж убити хората не могат да бъдат съживени отново.

Фокусът отново пада върху четиримата персонажи, които се отличиха като основни и в първи сезон: Долорес, която вече напълно е изгубила невинността на "фермерската дъщеря" и сега действа като един хладнокръвен Спартак на хостовете; Мейв (Танди Нютън), чиято еволюция продължава, макар тя все още е податлива на емоциите и спомените си от стари сценарии, в които е участвала; култовият Мъж в черно (Ед Харис), чието желание най-накрая се е сбъднало – "играта" вече е на живот и смърт, опасността е реална и залозите са вдигнати. Точно това, което е чакал години наред.

Като централна фигура този път се очертава Бърнард (Джефри Райт), който в предния сезон разбра истината за своето съществуване и все още се бори с това да я осмисли. В новата реалност в парка той вече няма никакъв контрол и сякаш инстинктивно се бори за собственото си оцеляване.

Първият епизод ни показва, че компанията "Делос", която притежава Westworld, има множество тайни, за които дори хора на високи позиции в парка не подозират. Тайни бази, порочни и незаконни практики и, разбира се, скрит коз в случай на подобен инцидент, за да не бъдат загубени всички пари, вложени в парка. След като в предния сезон ни беше намекнато, че "Западен парк" не е единствената подобна "атракция", тук това се потвърждава от аномалиите, с които някои персонажи се сблъскват.

Сценаристът Джонатан Нолан (Memento, The Prestige, Interstellar) отново залага на своя любим похват и разказва историята посредством две отделни времеви линии, но тук това е по-ясно различимо от първия сезон.

По този начин до края на епизода разбираме, че част от обитателите на парка са преживели свой собствен "катаклизъм", но големият въпрос е как се е случило това?

Отговорът се крие именно във времето между едната времева линия и другата. Случилото се в тази дупка е нещото, което създателите на сериала, изглежда, ще разгърнат пред зрителите в следващите епизоди от сезона, за да нарисуват пълната картина на събитията в "Западен свят".

И макар новият сезон да повдига множество въпроси, за да разпли любопитството на зрителя за още, едно нещо липсва – няма го зрелището. Първият епизод на първи сезон завърши с Хектор и неговата банда, които под звуците на инструментален кавър на Paint It Black се опитват да извършат кървав обир. В първия епизод на втори сезон няма такава сцена, която сякаш да те "зашлеви" през екрана, да се забие в главата ти и да те държи до следващия епизод.

Мащабът обаче отново е налице. Великолепните декори и постоянната смяна между уестърн и хайтек обстановка впечатляват и те карат бързо да се почувстваш удобно в света на онзи добре познат сериал, смесващ успешно два коренно различни жанра.

В крайна сметка първият епизод от втория сезон на Westworld не прави някаква грандиозна промяна в сериала, а дава на зрителите още от същото. В този случай обаче това е по-скоро плюс. Целият епизод е като кукичка, която те хваща и повлича напред в историята, без обаче да те изкарва на повърхността, където са отговорите.

Тематиката на сериала продължава да е все така актуална – развитието на един изкуствен интелект и какво може да се случи, ако човечеството изгуби контрол над него.

Играта на богове, за която в реалния свят директорите на огромни компании спорят ожесточено, в сериала вече е разиграна и резултатът не е в полза на нас, "боговете".

Но се появява въпросът дали ако творенията ни мислят и чувстват, те са длъжни да са средства за нашето извратено развлечение. Или, може би, заслужават своето отмъщение, че дори нещо повече.

Oще: hbo  westworld  джонатан нолан  долорес  евън рейчъл ууд  западен свят  изкуствен интелект  научна фантастика  роботи  сериали  уестърн 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.