По калните пътища на "мрачния туризъм" | webcafe.bg
Filmcafe logo

По калните пътища на "мрачния туризъм"

лебовскиFilmcafe
18.07.2018, 14:31 (обновена 20.07.2018, 16:50)

Нова поредица на Netflix изследва товя странно явление

"Бях изкаран многократно от зоната си на комфорт и това само ме накара да се чувствам по-радостен, че съм жив." Думите са на Дейвид Фариър от трейлъра на новия му документален сериал за Netflix относно т.нар. "мрачен туризъм" или "туризъм на опасностите."

В новозеландската поредица Фариър попада на всевъзможни опасни места - от племе, което го бие с пръчки в странен ритуал, през погребване жив, та до действащ военен конфликт - все места, където опасността и риска за живота са нещо обичайно.

От няколко години насам се говори все повече за феномена "мрачен туризъм" - жаждата за приключения на места, наситени със смърт и рискове. И макар съвсем да не е типично нещо, ваканцията на много хора включва посещения на зони с високи нива на радиация, бивши затвори и психиатрични клиники, домове на серийни убийци, полудиви племена с ужасяващи обичаи и какви ли още не подобни откачени места.

Редица ужасяващи места като концентрационните лагери в Европа, камбоджанските "полета на смъртта" и бивши площадки за тестове на атомни бомби са само част от популярните локации за феновете на мрачния туризъм.

Основа тук е прастарият флирт със смъртта. За обикновения човек може да е трудно да бъде разбрана тази фиксация към крайната дестинация на човешкия живот. И все пак тя е там, дълбоко в душата на всеки, само чакаща да бъде отключена.

И при някои тя намира своя израз в посещение на такива локации, свързани по един или друг начин със смъртта - дали чрез връзката със самите места, където са загинали множество хора, или заради съществуващата пряка възможност ти също да си заминеш, когато си там.

Именно това ще изследва в отделните епизоди на Dark Tourism Дейвид Фариър.

На него далеч не са му чужди странните неща. Най-малкото особена известност той получи с филма си "Tickled", посветен на "състезателната издръжливост на гъделичкане", видеата по тази тематика и това какви мрачни схеми всъщност се крият за нещо, звучащо толкова наивно.

Той и телевизията, за която работи, са многократно заплашвани със съдебни дела заради разследването на видеата, в които млади, атлетични мъже се гъделичкат, проверявайки кой ще издържи повече, и това, което стои зад тези видеа - тормоз, изнудване, клеветнически кампании, съдебен натиск и т.н.

И да, това, с което Фариър започва разказа си за "Tickled" го има и тук - той наистина си пада по странните истории. Само че този път клипчетата с атлетични гъделичкащи се типове и мръсните истории зад тях са заменени от откровена, 100% опасност.

Трейлърът към поредицата го показва във всевъзможни ситуации и на множество различни локации, всяка от които е свързана със смъртта.

Но ако за журналиста тези преживявания са начин, по който той да се почувства възможно най-жив, и средство да обясни на света защо хората ходят на "мрачен туризъм" - "начин да почувстват нещо истинско, преди да се приберат обратно към еднообразния си и скучен живот", други напомнят и за тъмната откъм етичен план страна на подобни "забавления".

За мнозина докосването на мумифициран труп и заигравките със смъртта са най-малкото обидни за паметта на тези, които действително са дали живота си на тези места, които сега привличат туристи. И документалната поредица на Netflix само ще доведе още "търсачи на усещания".

Именно това е и един от основните етични проблеми с мрачния туризъм (или поне в очите на противниците му) - че този тип туристи се отдават на едно своеобразно емоционално воайорството, гледайки в чуждите страх, мъка, болка с идеята те сами да открият нещо за себе си.

Почитателите на мрачния туризъм далеч не са съгласни с това определение. За тях изразяването на уважение към загиналите е неделима част от самото изживяване.

Не може обаче да се отрече, че самата цел на тези пътешествия е чрез емоцията да се почувстваш отново жив - и дали емоцията ще идва от чуждата болка, или от собствения страх, е вече друга история.

Независимо от моралните аспекти, "Dark Tourism" ще покаже едни нетипични туристически дестинации, в които човек може да открие себе си. Или поне да открие бездната, която се вглежда малко по малко в него самия.

Шоуто е достъпно в Netflix от 20 юли.

Oще: dark tourism  netflix  дейвид фариър  мрачен туризъм  опасност  опасности  риск  смърт  туризъм  тъмен туризъм 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.