Задава се нова "Война на световете" | webcafe.bg
Filmcafe logo

Задава се нова "Война на световете"

лебовскиFilmcafe
01.07.2019, 13:23 (обновена 03.07.2019, 08:45)

1 от 7 снимки Назад Напред

Война на световете

Снимка: © FOX (България)

Вижте в галерията първи кадри от сериала "Война на световете".

На 30 октомври 1938 година около милион американци изпадат в паника, защото Земята е нападната от марсианци. Нападението се случва в романа на Хърбърт Уелс „Война на световете", който тогава младият режисьор Орсън Уелс решава да превърне в радиопиеса.

Всичко звучи толкова реалистично, че слушателите наистина тръгват да се спасяват, задръствайки магистралите, а самият Орсън Уелс трябва да обяснява, че това е само драматизация на роман, а не реално събитие.

Историята, написана през 19 век, е толкова вълнуваща, че се превръща в основа за различни адаптации, най-известните - от 1953 г. (на Байрън Хаскин) и от 2005 г. (на Стивън Спилбърг).

Темата остава актуална и днес, когато телевизията се е превърнала на арена на антиутопиите.

Сега предстои да видим нов прочит на „Война на световете", този път - дело на Urban Myths Films и носителя на БАФТА Хауърд Овърман. Продуценти са носителите на награда "Еми" Джони Капс и Джулиън Мърфи.

Вдъхновение за Хауърд Овърман не е само романът на Хърбърт Уелс, но и един цитат от Стивън Хокинг:  "Ако извънземните някога ни посетят, мисля, че резултатът би бил сходен със стъпването на Христофор Колумб в Америка, което не е завършило добре за индианците".

„Исках да развия идеята, че също като извънземните на Хърбърт Уелс, човечеството има почти безгранична способност да унищожава онези, които смята за по-нисши или различни. Тази нова интерпретация на класическия роман поставя сложните човешките взаимоотношения, било то между родители и деца, любовници или непознати, в сърцевината на историята", казва сценаристът и изпълнителен продуцент на сериала Хауърд Овърман.

Минисериалът е от 8 части с дължина по 60 минути. Сериите са режисирани от Жил Кулие (De Dag, Cargo, The Natives) и Ричард Кларк (Innocent, Versailles).

"Живеем в неспокойни времена. Осезаемите страхове са ендемични за културата. Хърбърт Уелс е разбирал колективния подсъзнателен и несъзнателен страх," казва Гейбриъл Бърн, който е начело на актьорския състав. „В литературата, антиутопичните романи и научната фантастика винаги са били убежище за нас за справяне с колективния ужас. Но Уелс също е разбирал, че най-голямата заплаха не идва отвън, а е вътре в нас, което виждаме и в този нов прочит на историята. Това е предупреждение, че единствено човечността може да ни спаси", казва още той.

Действието в сериала се развива в Европа в наши дни. Когато астрономи засичат сигнали от друга галактика, това е неоспоримо доказателство за разумен извънземен живот. Населението на Земята очаква по-нататъшния контакт със затаен дъх. Не се налага да чакат дълго. В рамките на няколко дни човечеството е почти изтребено, само малки групи от хора оцеляват в един зловещо опустял свят.

Когато извънземните кораби се появяват в небето, оцелелите задават критичния въпрос - кои са тези, които ни нападат и защо искат да ни унищожат?


Това е история за обикновени хора в необикновени обстоятелства. Tе са нещо повече от жертви в една брутална война. А онова, което става ясно, е, че атаката съвсем не е произволна, а се заражда пред очите ни.

Минисериалът „Война на световете" съчетава в себе си качествена научна фантастика и истинска човешка драма.

„Много се вълнуваме да работим по тази изключително амбициозна продукция с такъв страхотен актьорски състав и талантлив творчески екип.", казва изпълнителният продуцент Джони Капс.

Сериалът вече е във фазата на постпродукция и се очаква да бъде излъчен премиерно по-късно тази година по CANAL+ във Франция, както и по FOX в над 50 държави в Европа и Африка. Той е съвместна продукция на CANAL+, Fox Networks Group, Европа и Африка и AGC Television.

Oще: fox  urban myths films  война на световете  джони капс  джулиън мърфи  жил кулие  орсън уелс  ричард кларк  хауърд овърман  хърбърт уелс 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.