"Mr Robot" - най-добрият сериал на лятото | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Mr Robot" - най-добрият сериал на лятото

лебовскиFilmcafe
10.07.2015, 13:56 (обновена 27.07.2015, 07:34)

1 от 4 снимки Назад Напред

mr robot, сериал,  Rami Malek, рами малек, крисчън слейтър

Представете си свят, в който корпорациите управляват всичко

"Най-доброто шоу, което може да гледате по телевизията това лято" - това според "Форбс" е сериалът "Mr Robot" на USA Network. Съгласяваме се веднага.

До момента са излезли едва 3 епизода от поредицата, но те вещаят, че "Mr Robot" ще се превърне в сензация. И ако другият летен "хит" - True Detective 2, е детективски ноар с пестеливи реплики и мудно (в добрия смисъл) действие, където напрежението е като гъста мъгла, която се стеле, то в "Mr Robot" има ударна доза напрежение, обрати на всяка крачка и гръм от ясно небе.

Представете си свят, в който корпорациите управляват всичко. Дори не е необходимо да си го представяте - това е светът, в който живеем. Елиът Андерсън (брилятнтият Рами Малек) е хакер социопат, който се друса с морфин, за да избяга от собствените си демони, а освен това има амбицията да бъде свръхинтелигентния супергерой, който ще промени света. За отшелника Елиът да хакнеш някого означава да го подчиниш, да се навреш в най-ревниво пазените му тайни и да извадиш на показ най-кирливите му ризи, освен ако не го изнудиш да се промени, извини и порицае.

Едва ли има друг актьор, който така би влязъл под кожата на Елиът, както Рами Малек. Блуждаещият му поглед и големите очи, налудничавостта във всяка мимика, усещането за болнавост, качулката като неразделна част от външния вид - с всичко това Малек пресъздава Елиът точно такъв, какъвто си го представяме - странен, вглъбен, интровертен и много самотен.

Всичко в живота на Елиът се променя, когато той разбира, че мъже в черно го преследват, че най-силните корпорации и хората, които тайно управляват цялата икономика, са по петите му.

Появява се и мистериозен мъж с нашивка Mr Robot (Крисчън Слейтър), който вербува Елиът за операция, която има за цел да закрие банковата система и всички дългове на хората. Воден от желанието си да промени света, младият хакер се навива да участва в това начинание. Само че не подозира, че има нещо гнило. Много гнили неща, всъщност.

В интернет форумите вече текат конспиративни теории какво точно се случва в сериала и доколко това, което се случва, е реалност и доколно фантазия.

"Mr. Robot" е от онези сериали, които са предрачени да станат култови. Всичко в него ни навежда на тази мисъл - още от началната сцена, до безумния монолог, който Рами Малек бълва през цялото време, през музиката, та чак до цялата обреченост на сюжета.

"Mr Robot" е разказ за "буболечката" (bug), която всеки от нас има. Ако я намериш и разбереш защо е там, където е, можеш да хакнеш всичко и всекиго. В тази малка буболечка е ключа към срива на цялата система, на целия установен ред и порочен кръг, в който човечеството се върти.


Създател на поредицата е Сам Есмаил, а част от епизодите са режисирани от датчанина Нийл Арден Оплев, който е снимал "Момичето с драконовата татуировка".

Сериалът демонстрира вкус към детайла, внимание към всяка реплика и всяка сцена, в която откриваме малки улики и подсказки. Държи ни в напрежение, дори да не сме компютърни специалисти. Редом с Елиът и Mr Robot, на които очевидно ще се гради целият сюжет поне в първи сезон, ни среща и с други интересни персонажи - корпоративния зъл гений с уклон към фетишизма, ранимата психоложка, която се изповядва пред Елиът, вместо той пред нея, детската неосъществена любов, лошото момиче от гетото и др.

Знаейки "буболечката" на всеки, до чийто лични данни се е докопал, Елиът пресява "добрите" хора, които познава, а те са твърде малко. Именно заради тях обаче всеки път, когато трябва да направи съдбоносен избор, се замисля, че те го заслужават и заради тях си струва. Пък и неговата собствена "буболечка" не му дава мира. След трети епизод на "Mr Robot" обаче тя вече не е забулена в пашкула на дълбоката тайна. Така Елиът става по-уязвим от всякога, а "мъжете в черно" само това чакат.

Oще: mr robot  галерия  г-н робот  крисчън слейтър  рами малек  сериал  филм  хакер  хакери 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.