"Залезът на тамплиерите" и да се срещнеш с Марк Хамил | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Залезът на тамплиерите" и да се срещнеш с Марк Хамил

зорница аспаруховаЗорница Аспарухова
23.03.2019, 20:50 (обновена 26.03.2019, 07:59)

1 от 19 снимки Назад Напред

Knightfall

Снимка: © A+E Studios

Първото, което човек забелязва, когато отиде на снимачна площадка, е колко много хора работят за една продукция. Второто са безкрайните часове снимки

Прага е град, който не спи. Той е пълен с туристи и забележителности. С тайни и интересни истории. Прага е една от петте най-посещавани дестинации в Европа (заедно с Лондон, Париж, Истанбул и Барселона).
За разлика от другите, Прага е по-малка, по-кокетна и някак ретро. В духа на фентъзи роман или история от Ренесанса. В Прага няма нищо космополитно. Тя е немодерна в най-добрия смисъл на думата и се гордее с този факт. Всичко там е като извадено от „Макбет", опера от Моцарт или филм, в който вещици палят клада на някой площад.

Може би заради това Прага е сред местата в Европа, в които се снимат много филми и сериали. Там, из улиците на стария град, Милош Форман снима част от сцените в „Амадеус" и ако отидете до чешката столица, се опитайте да ги откриете.

Именно там, в най-студената част на покрайнините на града, е разположен и впечатляващият сет на сериала Залезът на тамплиерите" („Knightfall"), който посетих по покана на HBO България, които държат правата на сериала за Европа.


Снимка: A+E Studios

Изборът на място не е само заради предлаганите от града студиа и обслужване, но и заради неговата история. Тамплиерите, за които сериалът разказва, са имали свои места там и са били движеща сила из земите, на които днес Прага стои. Всъщност, ако разпитате, ще разберете, че все още има тамплиери в няколко манастира в покрайнините на града, които произвеждат най-различни неща, сред които и най-хубавото - вино.

Разбира се, във времената, за които „Залезът на тамплиерите" разказва, виното е последно по важност.

Първото, което човек забелязва, когато отиде на снимачна площадка, е колко много хора работят за една продукция. Второто са безкрайните часове снимки. Човек винаги си представя, че снимането е най-забавният процес от един филм и донякъде е така... Но това е и най-бавният процес. В нашия случай се случва на почти минусови температури пред огромна крепост. Не истинска древна крепост, разбира се, а така, наужким - защото киното е най-добрата игра на преструвки, която може да съществува в света на големите. Затова аз и много други хора, го обичаме до болка.


Снимка: A+E Studios

„Залезът на тамплиерите", чийто сет е огромен и внушителен - с крепости, зали, бокали, мечове и брони, проследява началото на края на един от най-известните рицарски ордени, които тъмните векове познава.

Снимките протичат в зимни условия, вятърът е силен и оглушителен. Всички са обути с ботуши, кално е и се смрачава. Предстоят ни нощни снимки в голямата крепост. Всичко е малко по-страшно вечер. Предполагам така е било в тъмните векове...

Малко история

Само преди две години, по пример на повечето големи платформи и канали, History Channel решават да произведат свой собствен, мащабен и кървав проект. History вече могат да се похвалят с един изключително известен и доста успешен проект, който радва целокупната публика с афинитет към средновековно насилие - „Викингите". В „Залезът на тамплиерите" каналът отново се захваща с тема, която касае тъмните времена на човешката история.

У нас сериалът тръгва по НВО и разбира се, се появява в онлайн платформата им HBO GO, където може да се гледа и сега.


Снимка: A+E Studios

Първият сезон на сериала започва снимки през 2016 година в Прага. Той разкрива пред зрителите тайния свят на най-могъщия, богат и мистериозен военен орден на Средновековието - тамплиерите, натоварени със задачата да запазят най-ценните реликви на християнството. Сред тях е Светият граал, който пази тайната на голямото унищожение.

Сериалът проследява скритото съществуване на легендарното братство на монаси-бойци. От битките в Светите земи през сложните отношения с краля на Франция до предателството, довело до трагичното им унищожение.

Тамплиерите, наричани още Бедните рицари на Христа, са духовно-рицарски орден основан в Светите земи - по онова време намиращи се в Близкия Изток. Те са събрани в началото на хилядната година и разпуснати 200 години по-късно.

Историята на рицарския орден е прелюбопитна и голяма част от нея се преплита в сюжета на сериала, който пък обхваща последните години на тамплиерите и тяхното търсене на Свещения граал.

В главната роля блести младият британец Том Кълън, а в останалата част от каста му партнират също толкова добри актьори като Сам Мерелс, Джим Картър и Ед Стопард.


Снимка: A+E Studios

„Обичам сериали като „Игра на тронове" и „Викинги", и онези филми, с които съм израснал. И заради това [на зрителите] ще кажа: Гледайте този сериал, защото е епичен. Но освен това е и емоционален. Защото онова, което е най-хубаво в този тип сериали, са персонажите. Как израстват и се променят. Независимо колко ти харесват битките и кървищата, персонажите са онези, които остават важни накрая. Аз лично го гледам, защото смятам, че е страхотен сериал и за час мога да избягам от реалността." - казва Том Кълън по време на срещата ни с него.

Game, set, match...

Снимките на втори сезон, заради които прекарах три дни на снимачната площадка в Прага, започват през есента на 2018-а. Във втория си сезон сериалът има две преимущества. Първото от тях е участието на Марк Хамил, който е в ролята на строгия наставник на тамплиерите - Талъс.

Да, Марк Хамил - Люк Скайуокър от „Междузвездни войни". Той се присъединява към каста на „Залезът на тамплиерите" във втори сезон.


Снимка: A+E Studios

„Не бях гледал шоуто, но хората от екипа ми изпратиха епизодите. На моята възраст имаш добър ден, когато можеш да го прекараш целия по пижама. Просто да си ходиш из двора с кучетата и да крещиш на случайни деца да се разкарат от тревата отпред. Започнах да гледам сериала за кеф, като зрител, а ето ме днес тук в Прага. Това, което ме впечатли най-много, е, че шоуто успява да те пренесе в онези времена. Преди имах една доста романтична представа за рицарите около кръглата маса. А този сериал е толкова суров, кара те да мислиш за времената, в които смъртността е била толкова висока, хората са смятани за стари на 40. Брутално. И след някакво си 20-минутно гледане си казах: „О, не, трябва да приема, трябва да снимам това." Защото не получавам често предложения за подобни роли." - разказва Хамил.

Второто предимство на този сезон е новият продуцент на шоуто. Начело на кораба за втори сезон застава Аарон Хелбинг, на когото зрителите дължат сериалите „Светкавицата" и „Спартак: Войната на обречените".

Може би и заради това тонът на „Залезът на тамплиерите" е малко по-суров, по-мрачен, доста по-кървав и по-верен на историческите данни. Всичко е по много - точно както зрителят би пожелал.

Както казва Том Кълън: „Взимаме всичко, което е работило в наша полза в първи сезон и градим нататък. Този път шоуто е много по-мрачно, много по-сурово, много по-точно от историческа гледна точка. Персонажите са много по-ярки и добре оформени. Този път персонажите са онези, които движат историята напред. Можем да кажем, че втори сезон е ориентиран повече към оформянето на персонажи."


Снимка: A+E Studios

Същевременно Марк Хамил открива в този сериал възможност да излезе от комфортната си зона.

„Правил съм пиеси и на Бродуей, но понякога човек иска да направи нещо, просто защото никога до този момент, а може би и след него, това повече няма да му се случи. Търсиш неща, които те предизвикват и те изваждат от комфортната ти зона. И този сериал прави точно това." - разказва още актьорът.

Новите епизоди на „Залезът на тамплиерите" можете да гледате от 26 март в HBO GO, а от 24 май могат да го гледат и тези, които предпочитат телевизията - по НВО, разбира се.

Oще: hbo  knightall  амадеус  залезът на тамлиерите  зорница аспарухова  марк хамил  прага 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 24.03.201914:21

"... снимането е най-забавният процес от един филм... Но това е и най-бавният процес."

Глупости. Снимането е най-стегнатия, най-добре планирания и най-краткият процес от един филм. Подготовката за снимки често трае поне колкото самите снимки, постпродукцията е още по-дълъг процес, а подготовката за даден филм може да отнеме и над 10 години.
   

оценка

+0 -0