Това беше слаб сезон на един страхотен сериал | webcafe.bg
Filmcafe logo

Това беше слаб сезон на един страхотен сериал

лебовскиFilmcafe
29.08.2017, 16:48 (обновена 01.09.2017, 13:18)

1 от 5 снимки Назад Напред

денерис таргериен, джон сноу, игра на тронове

Липсата на Джордж Мартин в GoT се усеща значително, а желанието на HBO да вкарат всичкото действие само в 7 епизода си каза думата върху качеството

Седмият сезон на "Игра на тронове" приключи с рекордна гледаемост, което за пореден път доказа, че тук говорим за нещо повече от обикновен сериал, а за уникален културен феномен, оставящ след себе си следа в историята на телевизията.

Зад този успех стоят невероятната история от книгите на "Джордж Мартин", огромният ресурс на HBO, много добра актьорска игра и страхотни локации, които просто те пренасят в действието. Следователно и сезон 7 бе очакван по цял свят трескаво. И чакането си заслужаваше - историята се разви с главоломна скорост, оставяйки сериала на финалната права.

Но въпреки цялото въодушевление от дългоочаквания нов сезон, след него остава едно неясно усещане на неудовлетвореност. Защото, каквото и да говорим, това беше един малко или много разочароващ сезон най-вече откъм история и реалистичност на самото действие.

На първо място, вече си личи, че ролята на Джордж Мартин в сериала намалява. Самото му участие в продукцията като консултант става все по-бледо, а липсата на написани книги, по които "Игра на тронове" да се придържа в разказването на историята става значително по-осезаемо.

Тук не говорим за разминаванията в сюжета между сериал и книги, а много повече за самото усещане от шоуто. Ако преди то разчиташе на неочакваните си обрати, хитрост, политически маневри, предателства и т.н., седми сезон беше значително по-праволинеен. Това, от една страна, може да бъде обяснено с идеята, че самото действие е в напредналата фаза на открита война, където битките са повече, а намесените играчи значително по-малко и в обособени лагери.

От друга страна обаче, именно това напрежение от различните хитри ходове беше в основата на успеха на "Игра на тронове". Сега сякаш сценаристите на сериала са добавили няколкото хитри тактически хода на Джейми Ланистър и Юрон Грейджой, колкото да има някакъв спомен от целия "танц" на надхитряне. Всичко това е заместено с доста наситено действие и много екшън и битки.

HBO реши, че 7 епизода са напълно достатъчни за този сезон, което многократно ускори действието. Което на практика означаваше, че се губи основен елемент от реалността - времето. Така ако в предишните сезони можеше да отнеме 1-2 епизода, за да стигнат героите от точка А до точка Б, тук им отнемат 1-2 сцени.

Да вземем например пътуването на Джон Сноу и компания отвъд Вала. Посред зима те изминават разстоянието от Драконов камък през Източен страж до отвъд Вала за около епизод и половина и неопределено време в самия сериал.

За сметка на това маратонът на Гендри обратно до Западен страж, последвалото изпращане на гарван до Денерис и пристигането ѝ до страната на вечната зима в сюблимния момент, за да спаси героите, отне 2-3 сцени и приблизително половин денонощие време в сериала.

Ако толкова бързо се пътува с дракон, защо тогава на първо време не отлетяха с него, за да видят и заловят един бродник и дотам. Вместо това се получава едно усещане, че героите просто се телепортират от място на място.

И дори да приемем, че просто HBO е изрязало дългите пътувания и излишните моменти, оставяйки само важните части, все пак с тях се губи и самото усещане за време.

Пътуването на Джон и компания отвъд Вала е само един от примерите за детайли, които не съвпадат. А това вече до голяма степен се дължи на факта, че седемте епизода просто не предоставят достатъчно време, за да разкажат историята, която "Игра на тронове" заслужава.

За сметка на това продуцентите са решили да компенсират с множество дългоочаквани срещи, разкрития, обрати и т.н., които в един момент започнаха да стоят кухо, тъй като се случваха един през друг. За някои от тези неща сме чакали по няколко сезона, а сега изведнъж разкритие след разкритие.

Малкото време на екран доведе и до друг ефект - по-плоски герои. Сценаристите се бяха постарали да вкарат в целия сезон максимално действие и важни разговори, като изключим разговорите за романтичния интерес между Джон и Денерис.

С цялото това "насилване" на действието се загуби част от идентичността на отделни герои и се засилват само отделни черти. Когато нямаш време да представиш дълбочината на характерите им, използваш вече създадените стереотипи за тях. Санса се превърна в малка Церсей, Петир Белиш стана много по-открито манипулативен и мазен, Ария - много по-надута и горделива, самата Церсей - в пъти по-цинична и злобна, Джон - героичен до абсолютната глупост, а цялостното представяне на Бран беше като на психопат, от когото очакваш да колекционира чуждо бельо.

Именно неговият образ беше осакатен най-много (в преносен смисъл), като му беше отнето всичко човешко, а се показваше колкото да не го забравим или да каже нещо важно или притеснително. Самата идея един от основните герои в романите да бъде превърнат в лишен от емоции полутруп с постоянен достъп до чуждите тайни не се получи кой знае колко добре и изгубихме една откровено интересна сюжетна линия.

Колкото до вече споменатия романс между Джон и Денерис, той седеше като кръпка на фона на всичко останало. И то не защото е излишен, а защото беше зле представен. И реално единственото, което го спасяваше, беше, че двамата са млади и красиви.

Самата история бе представена блудкаво през диалози с трети и четвърти герои, звучащи като разговор между тийнейджърки с прилежащите му подмятания и коментарчета. Междувременно в действията и разговорите между Джон и Денерис липсваше някаква особена тръпка, за която да кажеш, че ще е голямата любов на сезона. И дори в интимната сцената помежду им в последния епизод имаше по-малко страст, отколкото в евнухския секс от втори епизод.

Колкото до самия лов на бели бродници, в който Джон, Гендри, Хрътката, Торос от Мир, Берик Дондарион, Тормунд и банда заменими други герои отидоха отвъд Вала, за да намерят доказателство, че ледените мъртъвци идват, там като цяло станахме свидетели на комедия от грешки и безумни решения. И буди поне 10 пъти въпроса "ЗАЩО?! Защо го правиш сега това?"

И въпреки всичко сезонът си заслужаваше гледането. Защото вече сме вложили адски много в "Игра на тронове". Защото имаше и готини моменти. Защото всеки път, когато се връщаме във Вестерос, усещането е като да видиш любим стар приятел, с когото не си се срещал от дълго време. И да, това беше от по-слабите сезони, но пък определено си заслужаваше гледането.

Oще: бран старк  денерис  денерис таргариен  джон сноу  игра на тронове  ланистър  седми сезон  седми сезон на игра на тронове  сезон 7  сериал  старки  таргариен 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.04.2017, 11:25

24 catherinemoutier | 18.09.201711:50

Предлагаме заеми на хора, които се нуждаят от финансов асистент с нисък лихвен процент от 3%. За да получите заем с тази фирма, можете да посочите точната сума на заема, който ви е необходим, и времето, през което можете да погасите заема. Нашата услуга е от 3000 лв до 500000 лв
ЗАБЕЛЕЖКА: Трябва да ни пишете на: moutiercatherine@gmail.com
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

23 Mako | 07.09.201719:18

В момента се въртят само три актуални статии за въпросната столарска игра. От което следва, че Кафето изобщо не е проституираща медия!
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

22 Xaoc | 07.09.201716:29

Точна статия. Нещата, които не се връзват, бяха толкова много, че не е истина. И времевите интервали, и решенията на героите. А какво стана с драконовото стъкло? Събраха ли го? Къде е? Майната му, то покрай драконите, безсмъртните хора, вещицата и бродниците, не би трябвало да очакваме реалистичност.
И все пак след като всичко е възможно, притесненията на Жеко изглеждат комични и нелепи. Абе, аланколу, ти си безсмъртен и ебеш майката на драконите. К'во си се нацупил?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.04.2011, 17:28

21 Brasil | 03.09.201723:13

1Sion1 | 02.09.201719:24

Смехурко, мислех да не ти отговарям, ама нали съм пич. Посочи ми едно противоречие, което си открил, проницателю. Не съм казал, че сериалът не ми харесва, а че не ми харесва как се развива, това не променя цялостното ми впечатление. Научи се да четеш малко по-внимателно. Знам, че е по-трудно, когато коментарът е по-дълъг от пост в туитър, ама какво да се прави, не по всички теми можем да се изкажем с до 140 символа. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.04.2012, 00:57

20 Paprika | 03.09.201713:34

Какви неочаквани обрати очаква авторът на критиката, при условие че почти всички главни герои и фамилии са силно редуцирани и избити? Фрей са унищожени,както и Мартелите, Тирелите, Баратеон са с един Джендри, Старките са 4-ма, Ланистърите са трима, Арин е един, Тъли е един Грейджой имат някакъв живец за интрига,само. Това са най големите родове и бивши крале.С изключение на тъпите Фрейове. Шоуто върви към края. Интригата се върти между Таргариен и Старк. Едните последите живи валерианци, другите последни потомци на първите хора. От Първия сезон беше ясно, че филма е фентъзи. Че ще приключи с битка между доброто- живите( с всички условности на термина добро) и злото- мъртвите. Какви обрати и интриги, бе хора? Предстои битка за живота и живите. Акцентира се върху факта, че глутницата( всички заедно) оцелява. Всички се мразят, предавалили са се едни други, причинили са си зло, но пред всеобщата заплаха ще са обединени. Филмът ще приключи,където започна в Зимен хребет. Филмът раздели всички герои и сега ги събира. За филма са важни Егон- Джон- Песента за огън и лед, Денерис, Аря, Тирион, Бран. Дж.Мартин казва, преди години, че само те ще останат на финала. Следете внимателно всички дребни детайли, и не се занимавайте с интриги.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

19 1Sion1 | 02.09.201719:24

Бразилчо , в живота нещата са предвидими в огромната си част.Действия-следствия.Поста ти е пълен с противоречия, но това е характерно за хора, които трудно формулират тези и пишат колкото да са в "мача".Като не ти харесва сериала - не го гледай.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 05.04.2011, 17:28

18 Brasil | 31.08.201722:36

Eй, страшен твърдоглавец си, ванко. Смее се Естествено, че не претендирам за обективна оценка и всеки, който се опитва да се изразява от пиедестала на Истината е нищо повече от манипулатор и лаик. Все си мисля обаче, че не е нужно след всяко изречение да добавям "аз мисля; по мое мнение; за мен" и т.н., за да е ясно, че не говоря от името на "хората". Мога да докажа, че повечето критици не са го харесали, но за повечето хора не мога да кажа, трябва да се направи изследване, за което в момента нямам времевите ресурси.

Прегледах ревютата и намерих както такива в подкрепа на моята позиция (говорим обаче само за такива писани, откакто се излъчва 7 сезон и засягащи го конкретно него, а не общи, защото то и моето общо впечатление от сериала е положително). Има както такива с по 1-2 звезди и коментари като - "You can feel the writers have changed", "I really liked GOT till Season 7", "It don't have much content nor depth.", така и "An excellent season 7 that had me hooked from minute one", "great drama for thrones, Season 7 is extraordinary", но да ти кажа, ако гледаме само тези коментиращи последния сезон, резултатите не са в твоя полза. Намига Средата оценка на сериите от сезон 4 е по-висока от тази, а оценките на сезони 1 и 6
са доста близо до 7ия, като при все че сравняваме малко ябълки с круши, защото предишните сезони бяха с по 10 серии, а този със 7 и е логично общата му оценка да е по-висока. Усмивка

Сериалът ми е създал очаквания, не съм си ги създал сам от въздуха. След като героите не прелитат хиляди километри в първия сезон, очаквам да не го правят и в последния. Искам последователност и кохерентност, а не да се случва едно и също, има съществена разлика. Толкова по това.

И стига с това "не познаваш историята в детайли", защото не ти е изобщо съществен аргумент. Аз не споря дали Джон Сноу или някой друг герой е направил нещо или ще направи и ти да ме обориш и да ми кажеш "нее, нищо не знаеш, не си чел книгите, там не знаеш какво се случва". Говоря за съвсем различни неща.

Много здраве и за теб! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

17 scuba | 31.08.201717:41

Започнах да създавам определения и термини:
Последния е-филми за деца и американци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

16 Гризли | 31.08.201715:56

Предполагам нормално слаб сезон за един нескопосан сериал...
За мен само човек, който не е чел поредицата, може да хареса тази боза.... Жалко, че Мартин никога няма да допише 7-логията - след тази НВО-измислица вече няма смисъл. Дори да реши да я допише, ще трябва да пренапише това, което става във филма, без значение каква е била първоначалната му идея за книгата...

Признавам, че първо гледах сериал 1 и направо ахнах! Почти не бях гледал досега толкова добро (за мен) фентъзи. Започнах втория сериал, след което реших, че е по-добре направо да прочета книгите. Всичките 5 ги изядох за по-малко от месец - бях възхитен колко точно и хубаво е екранизирана първата част. И реших да догледам следващите части...
На епизод 4 от сериал 2 спрях гледането... Такива генерални промени в събитията и героите, толкова много липсващи основни събития и какви ли още не филмови измислици, които НВО си е направило... Направо ми убиха всякакво желание за гледане.

Не вярвам някога да изтърпя целия сериал! За съжаление вече и не вярвам, че ще разрешат на Мартин да допише историята...
Жалко - великолепна книга, чиято история ще завърши безславно и глупаво.
А можеше просто да е като случая с Властелина - великолепна книга, отличен филм!...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

15 vanko | 31.08.201713:43

"Ваньо, претенциите МИ и очакванията МИ явно съвпадаха с болшинството претенции и очаквания и на хора чели, и нечели книгата. Доказват го редицата коментари, статии, ревюта, критики и т.н., така че сори, ама тоя ти аргумент не струва."

Ако те помоля да докажеш, че недоволните са повече от доволните ще настане голяма забава Смее се

Опитах се да намекна, че нито ти, нито аз, нито който и да е друг зрител или читател може да дава генерализирана, категорична, обективно обоснована оценка.
Всеки има своите усещания, мироглед.
Мога да кажа, че нещо ми харесва или не, но е върха на глупостта да кажа "това е добро, а това не е."

Опитах се да ти намекна, че си си създал предварителни очаквания, което е възможно най-тъпото нещо.
За последен път - няма начин нещата да се случват по един и същ начин, а ти искаш точно това.
Отделно от това не познаваш историята в детайли.


Погледни двата линка и, най-вече, прочети коментарите:

http://www.imdb.com/title/tt0944947/?ref_=nv_sr_1

http://www.imdb.com/title/tt5654088/?ref_=ttep_ep1 Разгледай рейтингите на всеки епизод от този "слаб" сезон.


Хайде, със здраве!
   

оценка

+0 -0