Джуд Лоу е папата, който пуши | webcafe.bg
Filmcafe logo

Джуд Лоу е папата, който пуши

webcafeМария Панайотова
28.10.2016, 17:16 (обновена 15.11.2016, 17:43)

1 от 7 снимки Назад Напред

The young pope

49-годишен американец, с перфектно тяло и желязна воля. Готов е да обърне Ватикана с главата надолу, но не и да промени решенията си, убеден, че те са правилни.

Един добър сериал за папата няма как да не бъде италиански. "Младият папа" е първата копродукция на HBO в Европа, а режисьорът на "Великата радост" и "Младост" няма да ви разочарова.

В главната роля е Джуд Лоу, той е "Младият папа", 49-годишен американец, с перфектно тяло и желязна воля. Готов е да обърне Ватикана с главата надолу, но не и да промени решенията си, убеден, че те са правилни.

Макар и доста различен от настоящия Папа Франциск, героят на Джуд Лоу неминуемно ни подтиква да направим паралел с истинския папа. И двамата са непринудени и искат църквата да бъде обърната към хората и техните нужди, а не да се заминава само със себе си.

Но провокацията не закъснява, Пий XIII е против традиционните табута на църквата - мастурбацията, контрацепцията, абортите, гей браковете, безбрачието на свещениците, евтаназията, равода, свещеничество за жените. Всъщност това е само сън, той сънува първата си реч като папа, която всички очакват, а той не е готов все още да напише.

Започва първият ден на новия папа. Той носи джапанки и брандиран бял халат, папата е гол, за да се къпе, разбира се. Но голотата му не скандализира, а допълва автентичността на епизода.

Пий XIII е американец, пие диетична кока-кола с вкус на череша и жадува за чаша американско кафе.

„Пий XII и Пий XIII са консерватори. Затова избрахме името на героя да е Пий XIII, а това вече предполага какъв ще бъде характера на папата и на неговия понтификат" - обяснява режисьорът.

Според Сорентино сериалът ще бъде гледан с удоволствие от прелатите в църквата, поне от тези, които са по-широко скроени.

Всеки католик обаче би се скандализирал от неуважението към тайнствата. Героят на Джуд Лоу сравнява изповедалнята с малка планинска хижа и кара изповедника да му предава греховете на кардиналите. В замяна му обещава да го направи кардинал.

Важна роля в живота на папата има сестра Мария - монахинята, играна от Даян Кийтън, която го е отгледала от дете. Тя му дава насоки в нелеката задача, която му предстои: да управлява 1 милиард католици по целия свят, без да сбърка.

Спомените, личните преживявания, натрапващото се горчиво минало на детето, отрасло без родители, трябва да отстъпи на заден план.

Младият папа се опитва да пресече безкрайната река на човешката самота, за да открие Бог, когото да даде на човечеството. И на себе си.

"Кой си ти? Аз съм противоречие - като Бог, трима в един и един в трима. Като Дева Мария едновременно девица и майка. Като човека - добър и лош" - казва той, разкривайки сложната си и противоречива личност на "младия папа".

"Кой знае къде е Бог?" - пита изповедникът папата, а той му отговаря, сочейки пълното със звезди небе - "Точно там, до Голямата мечка". Домът на Господ, според героя на Джуд Лоу, също е по американски модел - половин къща-близнак с голяма градина и басейн.

Това са въпроси, които си задава всеки човек, а безапелационните отговори, които предлага църквата не задоволяват повечето хора. Може би, защото за тях се изисква именно вярата.

Много умело и задълбочено режисьорът разкрива механизмите на Ватикана - един непознат свят, отвъд стените на една от най-малките държави в света. Сценарият е изпипан до най-малките подробности, детайлите са много добре представени, на моменти имаш чувството, че се намираш на площад "Свети Петър" и гледаш истинския папа. Личи си, че костюмите и декорите са италиански.

В сериала има още един герой - град Рим с неговия невероятен чар и впечатляващи красоти. Нещо, което един италиански режисьор, пък макар и от Неапол, не може да пропусне да покаже.

Може би най-скандалнато в поведението на младия папа е отказа му да бъде сниман. Той даже уволнява своя фотограф, защото не иска да има негови снимки. Така цялата търговия със сувенири, картички, календари и всякакви аксесоари с лика на папата, която носи сериозни приходи на Ватикана пропада. За ужас на кардиналите и на шефката на маркетинга и комуникациите.

Идва ред и на дългоочакваната първа проповед на новия Свети Отец. Тя няма нищо общо с реформаторските виждания на героя: младостта, внедряването на жени на ключови позиции, вечната цигара и кока-колата. "Ако искате да ме видите, вие не ме заслужавате" - безмилостно обявява той на стотиците хиляди, дошли на площад "Свети Петър" единствено с тази цел.

Вечер е и вече е тъмно, а папата е разпоредил на балкона, откъдето се показва да няма прожектори. Той обвинява хората, че са "забравили за Бога, че са роби на плътта, на външния вид, на снимките, на материалното, на удоволствията". С две думи - на живота.

Обяснява им, че "трябва да заслужат Бог, да го завоюват, да му посветят целия си живот, защото само той е важен." И целият площад притихва...

Oще: hbo  hbo go  ватикана  даян кийтън  джуд лоу  италия  младият папа  паоло соретино  пий xiii  площад свети петър  рим  свети петър 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.05.2017, 19:35

6 benedictsherlock | 14.05.201719:56

Папата непукист Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 30.10.201610:22

По каква логика главната характеристика на младия папа в заглавието е "който пуши"? За настоящия не знам, но съм сигурен, че е имало папи, които са пушили, само не в Свети Петър. Но тогава не е имало хилари клинтън и деси атанасова да ги просветят, че е много лошо, и затова на непросветения народ не е правило впечатление, и затова не е отразено.
А за американското кафе, то може да е като католическия обряд на самоизтезание в името на Бога. Преди много години в един бар в Орегон си поръчах чаша. Като бръкнах да платя ми казаха it's on the house. Като отпих разбрах защо.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

4 Manuela Gerenova | 30.10.201608:24

zaza, има го в HBO Go. Абонатите на Теленор имаме и безплатна регистрация там и май-май гледаме всичко безплатно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

3 Harry | 29.10.201618:51

"...и жадува за чаша американско кафе."

Много щастлив Много щастлив Много щастлив

Чаша отвратително воднисто кафе, или "соево лате" - "мляко" от соя с кафе, с внушена от медииите и Холивуд илюзия за здравословност! И колкото по-здравословен и диетичен става американецът, толкова повече заприличва на дрогирана с анаболи американска свиня.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.12.2015, 19:40

2 Sibina Grigorova.10208546913619937 | 29.10.201611:14

Ето го тук безплатно: http://www.hbogo.bg/content/the-young-pope-1--1801071184
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2014, 13:16

1 zaza | 28.10.201620:49

В България ще го дават ли? Защото не го виждам в програмата на HBO за днес или за следващата седмица?!?
   

оценка

+0 -0