"Дяволското гърло" - рецепта за добър български сериал | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Дяволското гърло" - рецепта за добър български сериал

лебовскиFilmcafe
24.05.2019, 15:23 (обновена 27.05.2019, 09:10)

1 от 6 снимки Назад Напред

дяволското гърло

Снимка: © Nova TV

Добра мистерия се прави трудно, но сериалът се справя повече от положително с тази задача

За 12 епизода "Дяволското гърло" на Нова телевизия показа, че е открил рецептата за добър български сериал. И макар да не е безупречен, той наистина може да бъде определен като добра продукция, която знае с какво разполага и го използва по оптимален начин.

След като преди няколко месеца "Денят на бащата" успя да спечели публиката с интересна история, която се чувства истинска и реална, сега "Дяволското гърло" грабна вниманието с добър сценарий, динамичен сюжет, приличен екшън и фина мистерия.

Фактите са си факти. От време на време сякаш трябваше да се напомня на актьорите, че това не е театрална сцена, а химията между героите на Владо Карамазов и Теодора Духовникова беше по-неуловима дори от тази между Кит Харингтън и Емилия Кларк в Game of Thrones.

Това обаче са дефекти само на повърхността, пренебрежими на фона на цялостния продукт. А той си заслужава.

В добрите традиции на "Туин Пийкс" (Twin Peaks) мъртво тяло е намерено край езеро, близо до малък град (без ясна представа как се е оказао там), а на помощ на местната полиция се присъединява специален агент с минало. Стандартна рамка за мистерия, която тепърва ще се задълбочава.

Да създадеш качествена мистерия обаче не е лесна работа. Сериалите в България досега (от новия век насам) са предимно семейни сапунени драми (и тук имаше от тях, но драмата далеч не беше основното) или полицейски екшъни ("Под прикритие"). Затова и "Дяволското гърло" изглежда толкова различен.

Сериалът се заиграва с факти от реалността - мигрантите, трафиканти, стари кадри на ДС, Възродителния процес и т.н. Има я и щипката политически интриги, заигравката с религиозното напрежение и лекия флирт с мистичното още в самото начало. Епизодите дори надникват отдалече в онзи дълбок свят на службите (от едно време и сега) и тяхната работа, която е трудно иначе да видиш.

Резултатът е история с няколко зверски убийства с религиозен оттенък на фона на предизборна кампания в регион със смесено население, в която изплуват мръсни тайни от времето на комунизма. И всичко това - направено така, че да не залита в крайности, а да движи историята напред.

Една от най-силните страни на сериала са персонажите. Те имат своята дълбочина, представена с различен успех според възможностите на актьорите в съответните роли.

Героите оживяват като достоверни образи. Дори и не дотам умният полицай Манол Попнеделчиев - Попето (в ролята Валери Йорданов) има своите специфични черти, които не му позволяват да потъне в стереотипа на тъпото ченге.

В това отношение Стоян Радев, който играе впиянчения полицай пред пенсия - Красимир Каров, заслужава аплодисменти за ролята си. Неговият герой създава усещане за истинска личност, която познаваш, с която си пил някъде, която те е дразнила, но и която разбираш.


Стоян Радев като полицай Красимир Каров

Същото важи и за Васил Банов, който играе окръжния прокурор Димитър Чанов. Неговият образ е е лесен за намразване и Банов се справя перфектно с тази роля, без да преувеличава и без да играе посредствено (нещо, което лесно можеше да се случи).

Е, от Павела Апостолова, която играе Диана - дъщерята на главната героиня Мия Язова, може да се иска още много, но дори тя успява да предаде (и дори да засили) усещането за противна тийнейджърка.

Редно е да отдадем заслуженото и на Владимир Карамазов, който, без да блести, прави добра роля.

Неговият Филип Чанов е точно това, което трябва да бъде - местен хубавец, за когото може да се каже, че е способен, но не твърде много, умен, но не толкова, че да се справи сам с всичко. Добър син на властен баща, героят на Карамазов сякаш се страхува да излезе от сянката му, затова ограничава собствения си потенциал, но тайно в себе си иска да се разбунтува.

Можеше да видим и повече от Теодора Духовникова в ролята на Мия Язова - профайлър и агент на ДАНС. Липсваше обаче по-голяма цялост и акцент върху вътрешните й демони от миналото. Факт е обаче, че Духовникова успя с другия аспект на ролята си - да превърне Мия в интелекта, който движи разследването, да е истинският протагонист, докато героят на Карамазов се занимава със собствените си чувства за света наоколо.

Не пропускаме и Христо Петков като Асен Чанов - разбунтувалия се брат, който знае всичко за планината и сякаш изпъква с личност над по-голямото "добро момче" Филип.

Ако героите и интересния сценарий са наистина важни, то работата в този случай и работата с местоположението успя да придаде цялост и завършеност на сериала.

Операторското майсторство и изборът на локацията - Смолянско с прекрасните картини от Родопите, е един неочакван плюс към продукцията.

Друг огромен плюс е музиката - може би за пръв път в български сериал тя се използва целенасочено и на място. Песните са мрачни и тежки, но звучат готино, като придават емоционална дълбочина на съответните моменти. Добре подбрана е и началната тема на сериала.

Поръсете всичко описано до момента с добро количество местни лафове, жаргон и забавни моменти и шоуто се получава. Жалко е само, че не видяхме смолянския акцент на Владо Карамазов...

Всичко изброено, комбинирано добре, създава силата на един сериал като този, който успява да надскочи определението "български".

След второ преглеждане на финала човек може и да се запита дали можеше да видим и по-заплетена мистерия. Вероятно да. Но и така постига удоволетворяващ край за историята, превърнала се в основа на един от най-добрите български сериали досега.

Oще: асен чанов  валери йорданов  васил банов  владо карамазов  димитър чанов  дяволското гърло  мистерия  мия язова  нова телевизия  пещера  сериал  смолян  стоян радев  теодора духовникова  убийства  убийство  филип чанов  христо петков 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.