Финалът на "Mr Robot": Рим в пламъци | webcafe.bg
Filmcafe logo

Финалът на "Mr Robot": Рим в пламъци

лебовскиFilmcafe
05.09.2015, 09:35 (обновена 07.09.2015, 18:19)
mr robot, финал, мр робот

"Какво направих" е въпросът, на който Елиът търси отговор във финала на първия сезон на "Mr Robot"

Внимание! Спойлери!

Да преразкажеш или синтезираш в няколко думи първия сезон на сериала на USA Network - "Mr Robot", е колкото непосилна, толкова и безсмислена задача. Поредицата, дело на Сам Есмаил, е радост за окото, ново поколение телевизионна кинематография и ако си мислите, че генерално става дума за хакване на сървъри, грешите. Става дума за хакване на всичко - на установения световен ред, на мислите на хората, с които главният герой Елиът е заобиколен, на публиката, на самия себе си.

Независимо дали се изобразява психологически срив или юридическо изкачване, ключовата дума в сериала е "манипулация".

В последния епизод от първия сезон - „Zero Day", ставаме свидетели на няколко сцени, които доказват за пореден път, че телевизията (най-вече американската) е в сериозен възход и предлага продукция (най-вече сериали), която може да прикове към екрана и да зарадва дори най-претенциозното киноманско око.

В първата сцена Майк/Лени, когото Елиът хакна, за да отърве психотерапевтката си от изневерите му и чието куче също си присвои, се среща с въпросната Криста, за да й разкрие, че Елиът всъщност е опасен хакер, който заслужава да бъде предаден на полицията. Малко след това гръмва новината, че ръководената от младия програмист хакерска група FSociety е ударила световната корпорация Е Корп, а с това застрашава и световните пазари. Иначе казано, капиталистическият свят - такъв, какъвто го познаваме, е пред срив заради едно момче, което мечтае да спаси света и да му подари нов старт, от нулата.

Малка подробност е, че Елиът, „благодарение" на заболяването си, няма спомен от последните 3 дни. Не помни да е активирал хака, не знае къде е бил. Просто се събуди в колата на Тирел, който също е в неизвестност, а в предишния епизод изненадващо се поинтересува от дейността на Елиът и компания, но не беше въодушевен от идеята Е Корп да бъде срината. Елиът направи логичното предположение, че всичко, което е вършил в последно време, е дело на Mr Robot - неговото друго „аз" в тялото на починалия му баща.

Друга сцена, която също трудно можеш да си избиеш от главата, е тази между Елиът и съпругата на Тирел. И, разбира се, сериалът пресъздаде дръзко самоубийство в ефир, заради което и отложи финала на сезона, тъй като щеше да съвпадне с трагичния инцидент с двама убити в ефир журналисти във Вирджиния. В конкретния случай USA Network взе най-правилното решение и измести „Zero Day" за 2 септември.

В „нулевия ден" виждаме Елиът по-неконтролируем от всякога. Макар да стои зад краха на световната финансова инфраструктура, той става все по-объркан, все по-малко владее ситуацията, все по-малко е наясно какво се е случило, случва се и ще се случи.

Най-големият урок, който епизодът преподава, е, че хората се стремят да се подчинят на нещо по-голямо, по-висше от тях самите. И настъпилата анархия, и амбицията за нов световен ред, и опълчването на корпоративното робство не могат да променят това. Елиът има отчаяна нужда от Mr Robot. Заплашва да бъде арестуван и да издаде всичко около хака, само и само да накара „баща си" да се появи.Ходът се оказва правилен. А Крисчън Слейтър (в ролята на Mr Robot) прави един от най-силните монолози в сериала. Сцената на Таймс скуеър обобщава конфликт между двете същности на Елиът. „Аз трябваше да бъде пророк, а ти Бог", казва Mr Robot. Само че Елиът се нуждае от свой Бог. И тогава Mr Robot поема контрола.

Самият Елиът е бил хакнат - с комбинация от психични прблеми, лекарства, и желание, което разделя съвестта му. От едната страна е плахият наркоман с черна качулка, който иска да е съвременен Робин Худ, а от другата е безстрашният политически радикал в кожата на мъртвия му баща.В същото време, представеният като ултимативен корпоративен Господ - ръководителят на Е Корп Фил, блесва в сцена, в която пояснява защо е толкова спокоен, въпреки срива на корпорацията, защо някои човешки животи имат по-голямо значение от други, защо трябва да си купиш нови обувки, когато твоите са изцапани с кръв. Изводът е, че зад хака стоят хора. Избухналата революция след това също е съставена от хора. А хората, уви, имат нужда да бъдат напътствани, контролирани и манипулирани.Като контрапункт на неговото демонично спокойствие, е представена радостта на Дарлийн след хака. Всичко, за което е мечтала, започва да се случва. Бунтът в кръвта й намира своя отдушник. И макар и тя да не знае какво следва, утопията за зависещото от самите нас „неизвестно" я кара да организира парти и да отпразнува повсеместната свобода.На финала на серията (задължително продължете да гледате след финалните надписи!) се появява добре познатата развръзка. „Големите" са спокойни, защото са наясно с всичко, предвидили са го, знаят кой стои зад него. Предателите са там, където най-малко ги очакваш, а тези, на които се уповаваш, се оказват „от другата страна", кукловоди, които умело дърпат конците и още по-умело се прикриват зад паравана.

Големият пожар в Рим е най-известният пожар от историята, който опустошава 11 от 14-те района на древния Рим при управлението на император Нерон, през юли 64 година. Нерон не е в града, тъй като няколко дни преди избухването му напуска Рим, за да отдъхва в Анций.

Една от теориите гласи, че инициатор на пожара е самият император, и че са били видени подпалвачите с факли. Отсъствието на Нерон от града (на безопасно разстояние според неговите противници) по време на пожара допълнително уронва авторитета на императора и институцията, тъй като според зложелателите му по време на пожара той е облечен в театрален костюм и свири на арфа, рецитирайки поема за гибелта на Троя.

В последния епизод от сезона на "Mr Robot" „Рим" избухна в пламъци. Елиът, който вероятно ще се нареди до Уолтър Уайт ("Breaking bad") сред най-добрите ТВ антигерои, носеше факлата. Но кой точно е Нерон - човекът, запалил обрекъл на гибел собствените си владения, предстои да разберем.

Тъй като Нерон е набеден от мълвата за подпалвач, той спешно се нуждае от други виновници. За отговорни за пожара са посочени християните. Няколко дни след пожара християните са обвинени в подпалването на града. В Рим тръгва вълна от убийства, погроми и арести. Някои биват хвърлени на диви зверове, други, намазани със смола, са запалени живи, за да служат като факли на едно празненство в Нероновите градини.

И в „Mr Robot" нулевият ден дойде. От Сезон 2, който USA Network предвидливо купи преди края на първия сезон, очакваме да разберем защо беше подпален „Рим", какво ще е началото след нулевия ден и каква ще е съдбата на удобните виновници - хората с факлите.

Oще: mr robot  usa network  г-н робот  господин робот  елиът  крисчън слейтър  мр робот  реми малек  сам есмаил  сам исмаил  сериал  сериали 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.01.2015, 20:57

1 Bacillus Bulgaricus | 05.09.201515:40

Хубав сериал, но както обикновено - наивен. В един финансов колапс, това че дълговете са изтрити ще е повод за радост само през първия ден. След това ще се почне със спиране на тока и всички комунални услуги, пълен хаос, липса на храна, неща от първа необходимост, мародерства, хората в мегаполисите ще се изтрепват като кучета взаимно, ще се стигне до военно положение сигурно. Ще видим във втори сезон как ще пресъздадат нещата.
   

оценка

+0 -2