DARK - по-мрачната и сложна версия на Stranger Things | webcafe.bg
Filmcafe logo

DARK - по-мрачната и сложна версия на Stranger Things

лебовскиFilmcafe
02.01.2018, 10:26 (обновена 03.01.2018, 18:54)

1 от 9 снимки Назад Напред

DARK

Снимка: © Facebook

Сериалът DARK на Netflix съчетава комбиниран каст от зрели и по-млади актьори, подобно на Stranger Things, добавя малко Twin Peaks-ова атмосфера и гарнира всичко това с доста немска студенина.

Доза Stranger Things, омесена с доста теоретична физика, щипка Twin Peaks, всичко това охладено по немски и поднесено от Netflix в мрачната опаковка на поредния хит на стрийминг услугата. Това, дами и господа, е сериалът DARK.

10-те епизода от първия сезон на трилъра се появиха на екраните на зрителите в края на миналата година.

Става дума за първата немскоезична продукция на Netflix. Благодарение обаче на сериозна реклама, позитивната критика и препоръките от уста на уста, сериалът успя да преодолее обичайната предубеденост на масовия зрител към сериали, които не идват отвъд Океана, и се превърна в хит.

И има защо.

Действието в DARK се развива през 2019 г. в малкото германско градче Винден. Най-интересното около него е, че в околностите му има атомна електроцентрала, която по един или друг начин осигурява препитанието на цялото население. Скучното ежедневие на жителите на Винден обаче се изпарява, когато в рамките на месеци се случват два мрачни инцидента.

Първо, съпруг и баща неясно защо сам отнема живота си, обесвайки се. Той оставя след себе си мистериозно предсмъртно писмо, което може би крие в себе си много повече от причините за стореното.

Няколко месеца след инцидента Винден е разтърсен и от изчезването на малко момче. Полицията е безсилна, а непрестанните търсения из горите около градчето и атомната централа не дават никакъв резултат.

Един от разследващите полицаи – Улрих Нилсен, вече се е сблъсквал с нещо подобно. Когато е бил тийнейджър, още през далечната 1986 г., неговият брат също изчезва безследно. Оттогава никой не го е виждал, а Улрих отказва да приеме, че между двата случая има нещо общо. А за него мистерията с изчезващите деца тепърва ще става все по-лична...

Върху тази основа сценаристите на DARK градят една комплексна история, която често поема в неочаквана и в някаква степен нереална посока. От една страна, имаме затворената общностна система на малкото немско градче, в което всеки познава всеки. Налице са семейните проблеми, изневери, тийнейджърска любов – всичко това белязано по един или друг начин от случаите с изчезващите деца.

От другата страна е самата мистерия, която се върти около пещерите в околностите на Винден. Без да ви разкриваме повече от необходимото, ще отбележим, че първоначалното усещане за нещо много сходно със Stranger Things постепенно изчезва.

"Странното", мрачното в DARK е свързано със съвсем различен тип загадка от простичкото "има един друг свят като нашия, ама не съвсем", което американският сериал предлага. Тайните на Винден лека-полека се разкриват пред очите на зрителя, същевременно заплитайки го във все по-сложна мрежа от взаимосвързани елементи – от самите пещери, през Странника, който дебне из горите, до миналото на основните персонажи, концепцията за предопределеността и илюзията, че сами можем да променяме съдбата си.

След като разглезеният ви от английска реч слух в един момент привикне с немския говор, потапянето в мистериите на Винден е гарантирано.

Подобно на Stranger Things, и тук имаме комбинация от актьори на средна възраст и по-млади такива, но в случая те са предимно тийнейджъри. Всички се справят достатъчно добре, а и фактът, че става дума за германски сериал с германски актьори, ще ви спести реакциите от типа на „О, това е Уинона Райдър! А това е Сам от „Властелинът на пръстените“!“. Нещо, което пречи за запазването на киномагията.

DARK обаче отива доста по-далеч от Stranger Things в категориите „голота“ и „насилие“. Голите женски гърди и кръвта обаче не са маркетингов трик. Те имат своето място за по-реалистичното отразяване на живота на персонажите и крайностите, до които те са готови да стигнат в даден момент.

В същото време се усеща и влиянието на Twin Peaks – както в по-мрачната визия, така и в честите кадри от въздух, показващи ни горите около Винден и намекващи за скритите там тайни. Налице са и онзи особен тип персонажи-лунатици, за които съзнаваш, че имат своето важно място в историята, но колкото и да се опитваш не можеш да определиш къде точно е то.

За съжаление, ако започнете да налучквате, може и да уцелите някои от обратите в DARK. А такива не липсват, особено в по-късните епизоди. Колкото и да се опитвате обаче, няма да можете да сглобите предварително цялата сложна мрежа.

Спокойно, сериалът има с какво да ви изненада и да задържи интереса ви.

Не е перфектен, но никой не очаква това. На места ще ви държи на нокти, на други е твърде спокоен, докато ви занимава с личните драми на персонажите, а не с мрачните тайни на Винден. Освен това финалът, макар да разплита много от натрупаните възли, не дава отговор на абсолютно всички въпроси, които зрителят е натрупал.

Но и няма как иначе – DARK вече е подновен за втори сезон. Докато дойде време за него спокойно можете да заделите част от скъпоценното си време за 10-те епизода на първия.

Oще: dark  netflix  stranger things  twin peaks  германия  сериали  телевизия 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.01.2015, 20:57

1 Bacillus Bulgaricus | 02.01.201814:14

Само първите серии приличат на Stranger Things, което е просто един много добър маркетингов ход. Оттам нататък е само в духа на Lost и нищо общо със Stranger Things.
   

оценка

+0 -0