"Мостът" най-после се призна в любов на полицията | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Мостът" най-после се призна в любов на полицията

ема ивановаЕма Иванова
03.12.2015, 16:14 (обновена 12.12.2015, 17:20)
мостът 3

А зрителят иска да се признае в любов на Сага и Хенрик

Внимание! Този текст може да съдържа следи от спойлери, допуснати случайно по време на писането му

В неделя шведската и датската телевизия излъчиха последния епизод от 3-ти сезон на криминалната копродукция "Мостът". Както се случваше след всяка серия, и този път, веднага след пускането му, феновете по света наводниха торентите. Манията по филма прескочи граници и езици, а най-нетърпеливите дори се заклеха, че ще научат шведски или датски, за да гледат следващия сезон в оригинал.

Изживяването, наречено "Мостът" обхващаше три сезона от по 10 серии, всяка от които хващаше за гърлото с неочакваните обрати, съпътстващи живота на детектив Сага Норен от шведската полиция и на нейните датски партньори.

Сред колегите й, в началото, беше датският детектив Марин Роде (Ким Бодниа), който придаваше изключителна тежест, съчетана с колорит, на историята. Със своята опитност и, не на последно място, със своята физическа сила, Мартин даде достоверен прочит на мъжкото лице на полицейската професия. За жалост неговите лични драми, както и неспособността му да бъде верен, доведоха до цяла серия убийства в първи сезон, а във втората десетка от епизоди - неговият персонаж изобщо започна да "сдава багажа".

Общо взето, Мартин преживя онова, което предстоеше да се случи на Сага в трети сезон.

Сполетяха го депресия, неспособност да се справя със задълженията си и - в крайна сметка - предателство от страна на честната шведка - което го вкара в затвора. Както се казва, Мартин получи приятелски огън от една болна от синдрома на Аспергер.

Ситуацията, в която едно ченге предава друго, звучи твърде идеалистично, защото зрителите са достатъчно наясно, че такива неща не се случват в реалността. Дори можем да приемем този развой на сюжета за чиста шведска пропаганда!

В МВР, например, биха се присмели на "ахмак" като Сага, който поставя работата над приятелските връзки. Нещо повече - в нашата полиция такъв кадър щеше да бъде уволнен веднага!

Затова и чест прави на човека, който измисля сюжета - сценаристът с дяволския ум Ханс Розенфелдт, че в трети сезон, той успя да приземи историята, потушавайки работохолизма и отдадеността на ченгето Сага по най-добрия начин, взаимстван директно от живота. А именно - като й сложи лош началник, човек, който не я разбира, не иска да я разбере и още повече - я подценява.

Всеки, който е работил в полицията, ще се подпише с две ръце, че най-добрият начин да не разрешиш един случай е - началникът ти да не иска.

В случая Лин не е чак такава гад, но тя просто не харесва Сага. И има защо.

В трети сезон красивата иначе актриса Софиа Хелин постоянно стои с набръчкано чело, лицето й е в гримаса, движенията са резки и хаотични. Желязната Сага Норен е в сериозна емоционална драма.

Тук се появяват и слабостите на последния сезон, които, за съжаление, са налице: историята със смъртта на майката на Сага е "смотана в ъгъла", а вътрешното разследване, което тече срещу детективката, е "съшито с бели конци". По всичко личи, че сюжетните линии в трети сезон са амбициозно много за скромните 10 часа, в които трябва да се развие действието.

С една дума: Розенфелдт е вложил повече старание от необходимото.

И все пак, да сравняваме един с друг трите сезона на този изключителен сериал, би било все едно да сравняваме картините от една серия на някой много талантлив художник.

Всеки ще има своите предпочитания към Broen 1, 2 или 3, но и всеки ще може да види, че става дума за еднакво професионално ниво на работа, съчетаващо общи насоки и сродни идеи.

Моят личен фаворит от трите си остава първи сезон. Но, нека сме честни - въпреки известните слабости, в третата част се случват доста любопитни и полезни за героите неща, като например наличието на романтична част в живота на Сага, която във втори сезон беше доста блудкава, а в първи - беше поета изцяло от образа на Мартин Роде.

Личният живот на Сага най-после доби що-годе нормален облик.


С една дума: тя май си намери гадже и то без изобщо да разбере как. "Искала ли си някога деца", я пита новият й партньор Хенрик. Нейният отговор е "Не" и всички си представяме с какво вътрешно задоволство казва това актрисата Софиа Хелин, която има цели три деца.

Проблемът с новия датски колега на Сага обаче не е в това, че иска близост. Проблемът е, че той е почти толкова откачен като нея, че на всичкото отгоре е и "наркоман".

И сега вече наистина следва спойлер: фактът, че Сага не го предаде този път означава, че най-вероятно в затворената й личност най-после се е отключило нещо, което може и да се окаже сериозно. Например привързаност, а току-виж и любов.

Трети сезон завършва така категорично, както и двата предишни, поставяйки пред гениалния сценарист още по-сложна задача: да започне практически начисто четвъртатата десетка.

Защото от всичко, което беше забъркано като сюжет, само три неща останаха неразрешени: ченгетата останаха без работа, децата на Хенрик продължават да липсват, а таблетките му все така са неотменна част от живота му.

С една дума - вече нямаме търпение да видим как ще се върнат към полицейската работа самоотлъчилата се датска и отстранената шведската страна. Очакването е още по-голямо и защото "Мостът" категорично се е превъзнал в част от живота ни: поне от 2012-та година насам. И дори вече ни се струва, че започваме да обичаме полицията.

Но само, ако тя се състои от ченгета като Сага и Хенрик.

Oще: broen  broen 3  bron  дания  криминален сериал  криминална сага  мост  мостът  мостът 3  полицейски  полиция  сериал  спойлер  спойлери  ченгета  швеция 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.