"Туин Пийкс" се завърна и не е това, което очаквате | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Туин Пийкс" се завърна и не е това, което очаквате

лебовскиFilmcafe
23.05.2017, 11:17 (обновена 28.05.2017, 11:24)
Туин Пийкс

Снимка: © Showtime/HBO

Визуално преживяване, което смесва кино, телевизия и театър, новият „Туин Пийкс" не може да бъде описан

Когато преди малко повече от 25 години „Туин Пийкс" се появи на екран, сериалът промени играта, представяйки на аудиторията нещо невиждано до момента - криминална история с епизоди, които са свързани помежду си и мистерии, които дебнат зад всяка чаша кафе. Множество сериали след това - от „Досиетата Х" до „Истински детектив" черпеха вдъхновение от откачената история за Лора Палмър. Както ни обеща Лора Палмър - "ще се видим отново след 25 години".

Дейвид Линч се завръща с продължение на разказа и всичко изглежда още по-психарско. Очакванията на аудиторията бяха основно за два варианта - новият проект на Линч да е тотален провал или да бъде повторение на успеха на оригиналните серии. След първите две части е много трудно да се каже с категорична сигурност кое е вярното, защото Линч отново създава филм, труден за осмисляне на момента.

Това, което виждаме в новия „Туин Пийкс" не е сериал, а история, разделена на части, които много плавно могат да прелеят една в друга. Линч е направил онова, към което съвременната телевизия така или иначе върви - история в части, които могат да бъдат гледани една след друга. Ако публиката обича да binge-watch-ва сериали обаче, то Линч и Фрост й дават трудни за преглъщане хапки в огромни порции, които да я задавят.

За медийните прожекции на новия „Туин Пийкс", включително в България, Дейвид Линч беше задал строги критерии. За да се осъществи изобщо прожекция на първите две части, строго изискване на режисьора към партньорите по държави е на нея да присъстват наистина малко хора - по-малко от 50 души. Никоя от прожекциите не трябва да бъде рекламирана по никакъв начин и единствено хората, предварително поканени, могат да присъстват, без възможност да предадат на трети човек поканата си.

„Туин Пийкс" е създаден за малкия екран и единственият начин да се излъчи пред публика, е да бъде на телевизор, а не в кино зала. „Важно е за господин Линч аудиото и картината да са с най-високото възможно качество, за да осигурят точно това преживяване на зрителите, което той е замислил. Шоуто е създадено за телевизия и трябва да бъде излъчено по телевизията", се посочва още в критериите на режисьора, с които да се одобри медийната прожекция. Тя същевременно трябва да се случи след излъчването на частите по Showtime в САЩ на 21 май. Журналистите, присъствали на събитието, могат да разкажат/пишат за сериала единствено след като вече са изгледали и двете представени части.

Така една малка група хора се оказахме пред голям телевизор на фона на интериора от The Black Lodge в културния център G8 в София на 22 май по покана на HBO и МТел. С много кафе, малко вино и черешов пай. След като „Туин Пийкс" беше вече излъчен в САЩ, това да се предпазиш от спойлери в следващия ден беше на пръв поглед голямо предизвикателство. След като вече си изгледал епизодите, знаеш, че при Линч нищо не е такова, каквото е, и спойлери няма как да има.

Визуално преживяване, което смесва кино, телевизия и театър, новият „Туин Пийкс" не може да бъде описан. Той носи съвършения печат на създателите си Дейвид Линч и Марк Фрост, оставил следа и по лицата на героите си 26 години по-късно. Отново виждаме Кайл Маклоклан като агент Купър (или мистър С*), Шерил Лий като Лора Палмър (или не?), Рей Уайз като Лиланд Палмър, Катрин И. Коулсън като Дамата с дънера, Медхен Еймик в ролята си на Шели и много от другите познати лица.

Цялата атмосфера създава усещането, че авторите на сериала наистина са планирали завърщането му след 25 години - точно както Лора Палмър обещава да се случи в началото на 90-те години.

Линч и Фрост намигат на феновете на сериала, хвърляйки ги директно в дълбокото на странност и лудост, което оставихме в последния епизод на сериала от 1991 година. Виждаме и нови лица, чиято роля тепърва ще ни става ясна.

Верен на стила си, Линч смесва комедия, драма, криминална история и чист ужас, от който да ти настръхне косата.

Напук на модерната телевизия Дейвид Линч сякаш е запазил духа й „от едно време" без трудни ефекти, в които ужасът да изскача в 3D формат от екрана и да те хваща за гърлото. Това обаче ни най-малко не означава, че ужасът отсъства, нито прави страшното по-малко страшно - дори обратното. Дейвид Линч оставя на зрителя да доизгради страховете във фантазията си.

Отново имаме престъпление, което трябва да бъде разгадано и то се случва паралелно с живота в познатия ни свят в Туин Пийкс. Минали са 25-26 години - не очаквайте да видите същите лица. Линч и Фрост обаче са оставили същите им характеристики - сякаш времето е спряло в момента, в който агент Купър попада в Черната дупка.

От първия поглед към новия „Тийн Пийкс" можем да сме сигурни само в едно - Линч е успял да създаде 90-арска психария, която да разбърка мозъка на всеки и през 2017 година.

*На английски името му се изписва Cooper, като първата буква е „c(си), а не „к“.

Oще: twin peaks  дамата с дънера  дейвид линч  кайл маклоклан  лора палмър  марк фрост  сериал  сериали  телевизия  туин пийкс 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.06.2017, 15:31

3 Мануел Калински.1568486289829833 | 19.06.201715:32

Психично болна ти е празната глава
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.10.2013, 09:37

2 boom | 25.05.201710:43

Стига сте ни занимавали с психично болните Линч и Фрост.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 24.05.201707:51

"Напук на модерната телевизия Дейвид Линч сякаш е запазил духа й „от едно време" без трудни ефекти, в които ужасът да изскача в 3D формат от екрана и да те хваща за гърлото."

На коя планета я гледате тази модерна телевизия? На Земята 3D телевизията така и не успя да стане модерна. Не постигна растеж, от години запада и даже вече не се произвеждат 3D телевизори. Очевидно не четете дори собственото си издание. Вижте си статията отпреди 5 месеца!
http://www.webcafe.bg/adcafe/marketing/id_1421337301_Sony_i_LG_zabiha_posledniya_piron_v_kovchega_na_3D_televiziyata
   

оценка

+2 -0