"Room 104" - експериментът на HBO, който май ще се окаже успешен | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Room 104" - експериментът на HBO, който май ще се окаже успешен

лебовскиFilmcafe
09.08.2017, 13:43 (обновена 11.08.2017, 14:09)

Една единствена стая и множество несвързани истории с неочакван край

Новият сериал на HBO "Room 104" определено е експеримент за телевизията. Той е правен в опозиция на повечето неща, които излизат изпод шапката ѝ и противоречи на нормите, налагани досега от нея. Това е сериал, направен с малък бюджет и скромен сет. Няма една обща сюжетна линия, която да движи зрителското внимание, няма и дори общ жанр.

Следвайки пътеката, която Black Mirror проби със своите кратки технологично-апокалиптични истории, братята Джей и Марк Дуплас представят един определено новаторски подход по темата.

Двамата имат опит в работата с HBO по сериала Toghetherness - инди комедия за уморени от живота си хора, прехвърлили 40-те. "Room 104" обаче ги изпраща в съвсем различна посока.

Това е сбор от кратки разкази на всевъзможни тематики и различни жанрове. Един епизод може да е откровен психологически ужас, друг мистерия, а трети - обикновена човешка драма. Единственото, което обединява 12-те серии от първия сезон, е мотелската стая - мрачно място със слаба светлина, стари безвкусни тапети и скромна мебелировка. Една от милионите подобни стаи из цяла Америка. Въпросът обаче е какви истории разказва точно тази стая.

Героите също са разнообразни - от бавачката, която трябва да се сблъска с едно наистина странно дете, през семейството, което ще въвлече разносвача на пица в драмата си, та до последователите на секта, които искат да посветят нов човек в култа, но нещата се объркват драстично.

Най-големият плюс на "Room 104" е, че можеш да очакваш абсолютно всичко.

Всеки епизод е изненада за зрителя. В рамите на половин час се разиграва своеобразна едноактова пиеса с неочакван край. Друг плюс е, че можеш да изгледаш само един епизод и в края му да не изпитваш нуждата да си пуснеш още един, за да разбереш какво ще се случи.

Всяка серия на "Room 104" предлага кратък, интересен и - най-важното - завършен разказ. Иначе казано, сериалът е идеален за хора, които не могат да търпят дългите истории с много и объркани сюжетни линии.

Разбира се, за някои от зрителите тези истории може да са твърде кратки, непълни и не достатъчно развити. Тоталната липса на свързаност може да подразни също част от аудиторията. Но тук въпросът опира до очите на гледащия - това, което за едни ще е минус, за други е плюс.

За разлика от други антологии като "Black Mirror" или дори "Dimenssion 404", тук усещането далеч не е толкова мрачно. Въпреки че конкретните истории често са сериозни, липсва това чувството на тежест и отчаяние.

Ако искате нещо разпускащо за след работа, докато вечеряте, "Room 104" е перфектен сериал за вас. Но едва ли ще се превърне в онзи тип сериали, чиито нови епизоди ще чакате с нетърпение.

Oще: hbo  room 104  сериал  стая 104 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.