"Живите мъртви": Как се убиват 10 герои за един епизод | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Живите мъртви": Как се убиват 10 герои за един епизод

лебовскиFilmcafe
01.04.2019, 12:16 (обновена 03.04.2019, 13:50)

1 от 6 снимки Назад Напред

Walking Dead

Снимка: © FOX

Сет Гилиам, който играе ролята на отец Гейбриъл Стоукс в "Живите мъртви" разказва за работата си по сериала

Сериалът "Живите мъртви" се превърна в постоянен източник на ужаси и кървави сцени за зрителите си. Предпоследният епизод на девети сезон обаче надмина всички останали, след като десетима от героите бяха брутално убити.

Зрителите вече се простиха с Рик Граймс (изгран от Андрю Линкълн) и изчезването на Маги Грин (Лорън Коен), но въпреки това убийството на Енид, Ози, Алек, Диджей, Франки, Тами, Аделайн и Родни, обезглавени от Алфа и бандата й Шептящи беше тежък удар.

Смъртта на Тара (Алана Мастърсън), която е част от сериала от неговия трети сезон, и Хенри (Максен Линц) обаче беше най-тежка и неочаквана за феновете на сериала.

Сет Гилиам, който играе ролята на отец Гейбриъл Стоукс в "Живите мъртви", и продуцентката Денис Хът разказват в интервю за предизвикателствата около снимките на епизода и за финала на шоуто. Вече знаем, че сериалът е подновен за десети сезон, ето какво казват Гилиам и Хът за работата си по последните заснети епизоди.

Въпрос и към двамата - предвид последните събития от петнайсети епизод, беше ли ви трудно да се сбогувате с толкова много персонажи в рамките само на един епизод?

Сет Гилиам: Не че беше лесно, но не беше толкова трудно, колкото би било, ако трябва да се сбогувам с всички наведнъж. Защото аз например участвах в сцени само с Алана, която играе Тара, в този епизод. Това беше трудната раздяла за мен. Но Алана обича да поддържа положителна и весела атмосфера и не позволи на хората много да се натъжават. Така че изживях раздялата след това, сам.

Денис Хът: Беше много напрегнато и определено никога не сме убивали толкова персонажи наведнъж. Това беше последната сцена за вечерта. След като я заснехме, ги извикахме и спазихме традицията, която имаме - всеки от тях има възможността да каже няколко думи. Беше много приятно, събрахме се в кръг и ги слушахме как разкават за преживяванията си, свързани със сериала. Някои от тях участваха в поредицата само за няколко епизода, други за един сезон. Разбира се, имаше и такива като Алана и Кейтлин (Кейтлин Нейкън играе ролята на Енид, бел.ред.), които са били с нас много по-дълго време. И както каза и Сет, Алана е много харсван човек и обича да поддържа положителната енергия и Кейтлин също. Определено е тъжно и болезнено, когато част от приятелите ни си отиват, но това беше за сметка на един епичен завършек. Беше един наистина изключително силен момент, не само за поредицата, но и за тези персонажи. Това е част от играта. Беше вълнуващо да видим този момент, който е един от най-епичните в комикса и да го пресъдадем по наш начин в сериала.


Денис Хът на снимачната площадка

Денис, как взехте решението да включите тази конкретна сцена с екипа? Можете ли да разкажете малко повече?

Денис Хът: Това е много ключов момент от комикса. Едно от първите големи нападения на Алфа и Шептящите срещу общността. Знаехме, че в някакъв момент ще го пресъздадем. Голямото решение беше кои да бъдат убитите. В комикса е различно, така че беше сериозен казус за Анджела и сценаристите. Този избор би повлиял историята и трябваше да бъде основан на това как ще се развие тя впоследствие, след като тези персонажи ги няма. Имаше и много работа по реализирането на сцената, и да постигнем този ефект с грим, със специални ефекти и да комбинираме всичко. Сканирахме главите на актьорите и им направихме отливки. Снимахме ги и на зелен екран с грим. Така че това, което в крайна сметка виждате на екрана, е комбинация от различните техники, които използвахме.

Какво е усещането да работиш всекидневно с бродещи мъртъвци? Страяскали ли са ви някога, или вече сте претръпнали и сте част от "клуба на мъртвеца"?

Сет Гилиам: Мисля, че екипът се справя толкова добре със задачата да направи всеки един от мъртъвците уникален, че все още изпитвам лек шок, когато ги видя. Имаше например един, от когото растеше дърво или нещо подобно. Има изключително дребни детайли като мъх, който се е образувал върху някои от по-неподвижните от тях, да речем. Подобни неща придават реализъм. Постоянно се изумявам от вида им. Но ме плашат единствено когато снимаме мащабни сцени и са голяма група. Тогава е малко смущаващо. Не съм фен на хоръра или на кървавите сцени, подобни неща ме плашат и ми се свива стомаха от тях, така че е има доста дни, в който съм бил със свит стомах и на снимачната площадка.

Денис Хът: Никога не са ме плашили на снимачната площадка. Мисля, че просто съм прекалено наясно с процесите по създаването им. Но постоянно се изумявам колко са яки. Гримьорите, които работят по тях, са истински творци, така че когато на снимачната площадка излезе някой мъртвец с особено впечатляващ грим, просто спираш, гледаш с изумление и се чудиш как са постигнали нещо такова само за час, час и половина. Колкото до това дали ме плашат, не бих казала. Много хора са се опитвали да ги използват, за да ме стреснат, но вече съм толкова дълбоко вплетена в процесите, че няма как да ме изплашат.

Денис, от продукционна гледна колко точно е сложно да управляваш и да създадеш хорегорафия за армия от бродещи мъртъвци?

Денис Хът: Всъщност е доста трудно, сложен процес е. Има дни, в които имаме по 100-200 бродещи мъртъвци на снимачната площадка и от продукционна гледна точка това изисква да предвидим допълнителен брой координатори, гримьори, стилисти, за да можем да се справим с всички. Предвиждаме и отделна секция с палатка за тях. Просто процесът при толкова голяма група хора е такъв.

Освен всичко това, трябва да се съобразим и с изискванията на режисьора, който търси определени движения, определена визия. За щастие, след девет години работа, хората имат представа как изглежда и се движи един "бродещ мъртвец" от "Живите мъртви". Защото в началото се налагаше да обучаваме всички. И все пак има голяма доза хореография - къде трябва да са позиционирани всички, дали правят това, което се очаква от тях в рамките на дадената сцена и кадър. С този огромен обем от хора на снимачната площадка понякога е трудно информацията да достигне до всички.

В този смисъл, помощник-режисьорът и координаторите ни са ключови за предаване на информацията от режисьора към всички статисти, така че те да са наясно какво се случва. Това важи с особен сила тази година, тъй като имаме нов елемент. Шептящите изглеждат точно като мъртъвци, но не са. Така че в голяма тълпа може да има 100 бродещи, но също и 15 шептящи, които се движат малко по-различно и правят различни неща. Това определено беше още едно предизвикателство тази година. Но е много забавно.

По какъв начин се промениха снимките от ваша гледна с включването на Шептящите в сериала?

Сет Гилиам: Всъщност, за сега съм имал възможност да ги гледам само от другата страна на камерата. Наблюдавах една сцена, в която участваха Алфа (Саманта Мортън) и Лидия (Касади Маклинси) и беше много интересно. От досегашния ми опит с тях мога да кажа само, че изглеждат много яко отстрани. Много интересно да ги видиш как говорят. Малко е смущаващо и стряскащо. Колкото до усещането на снимачната площадка и какво правят, не мога да кажа, тъй като те работят в горите, а аз - в Александрия.

Денис Хът: Всъщност е забавно и определено има промяна. Забелязвам я донякъде и по реакциите на екипа, защото всички толкова са свикнали с бродещите мъртви, а сега се появяват шепнещите, които много приличат на тях, но се държат различно, дори начина, по който спират. Много е зловещо и добавя едно елемент на тих ужас, който се различава от всичко, което сме правили досега.

Внася усещане като това от старите филми на ужасите, защото създава нова дилема и хората от екипа го коментираха. Сега, когато видиш бродещ, се чудиш дали е мъртвец или шепнещ. Така че коренно се променя заплаха и винаги се чудиш дали ще направи нещо, което въобще не очакваш.

Финалният епизод на девети сезон ще бъде излъчен в 23 часа на първи април по Fox.

Oще: fox  walking dead  денис хът  живите мъртви  сериал  сериали  сет гилиам 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.