5 паметни неанглоезични сериала от нашето минало | webcafe.bg
Filmcafe logo

5 паметни сериала от нашето минало

Уолтър Собчак
16.01.2015, 17:02 (обновена 20.01.2015, 08:10)

1 от 6 снимки Назад Напред

la piovra

Днес сериалите стават все по-впечатляващи и по-скъпи, но все още рядко в тях се появяват толкова любими герои като Корадо Катани от "Октопод"

Намираме се в своеобразен ренесанс на телевизионните продукции, в който не един или два сериала могат успешно да се конкурират с киното като бюджет, мащабност на визията и най-важното, като качества на разказаните истории. Сериали като „Игра на тронове", „Истински детектив", „Ханибал", „Фарго" и много други.

Тази година очакваме завръщането им, но наред с тях очакваме и появата на един куп нови заглавия - такива, за които знаем, и някои, които ще са изненада, какъвто е случаят с полския „Глутница", тръгнал този понеделник по HBO. Точно той стана повод да се върнем години назад и да си припомним 5 паметни неанглоезични сериала от нашето минало...

Октопод" (La Piovra)

Кой не знае Корадо Катани, кой не е чувал за него?

Първите четири сезона на италианския криминален сериал „Октопод" са една от най-качествените ТВ продукции, които са се появявали по родните телевизионни екрани преди отварянето ни към света (че дори и след това), а обезсмъртеният от Микеле Плачидо Катани - един от най-забележителните образи. На пръсти се броят случаите, в които сме били толкова разтърсени от смъртта на телевизионен герой.

Както става с повечето продължения на филми и сериали, така и при „Октопод", допълнителните шест сезона, в един от които се изявява и нашият Стефан Данаилов (в ролята на злодея дон Нуцо), свалиха неимоверно нивото, но това по никакъв начин не се отразява на крайната оценка на хората и ако поразпитате, ще чуете само похвали.

Другото, което вероятно ще чуете, е музикалната тема на великия Енио Мориконе. Защото, ако четете или говорите за „Октопод" и не ви се прииска да си пуснете началната тема, значи не сте хора.

Наследството на Гулденбургови" (Das Erbe der Guldenburgs)

Тук имаше известно колебание дали да изберем „Наследството на Гулденбургови" или „Шатовалон" и в крайна сметка трябваше да решаваме не на базата на цялостните качества на сериалите, а според по-големия културен статус - емблематичната песен Puissance et Gloire или култовия Ахим Лаурицен. Очевидно, според нас тази чест се пада на гологлавия злодей, изигран от Вилфрид Базнер.

А сега сериозно: наистина смятаме, че сагата за семейство Гулденбургови и тяхната пивоварна е по-популярният и обичан у нас сериал и доста по-широк кръг от хора биха предпочели него. Дали причините за това са свързани с бирата, която е на сериозна почит у нас, не можем да кажем, но едва ли е било в минус.

Както вероятно знаете, марката пиво на Гулденбургови Guldenburg Premium е измислена, но след успеха на сериала за кратко започва наистина да се произвежда. Бас държим, че тези от вас, които някога са попадали на нея, са изключително горди от себе си - и си пазят бутилката или кутийката.

Бригада"

Това е най-новият сериал в селекцията ни, но все пак е отпреди 13 години, което напълно отговаря на представите ни за „минало", а и е ужасно емблематичен за целия преход, така че няма как да го пропуснем.

Историята за възхода и падението на Александър Белов и неговите „друзя" от „бригадата" - Фил, Космос и Пчелата, може и да притежава известни качества, но за родната мутренска и чалга действителност (както и за тези, за които Марк Уолбърг или Джейсън Стейтъм са задължителна съставка на всеки качествен филм) е нещо много повече. Върхът на върховете. Олицетворение на „истинското кино".

Разбира се, подобни оценки са най-малкото несериозни (да не кажем смехотворни), но няма как да им се сърдим на хората - някои от темите, които „Бригада" разглежда, бяха, а и все още са изключително релевантни за родната действителност. Също така, „животът на престъпника" винаги е бил изключително привлекателен за „обикновения човек" и е нормално сериалът да намира място в сърцата на сънародниците.

Относно критиките за романтизирането и възхваляването на организираната престъпност и подмамването на младежите към този начин на живот, ще кажем, че с подобни глупости нашите прадеди са гонили византийците.

Робинята Изаура" (Escrava Isaura)

Преди да кажете каквото да е, така наречените сапунени сериали са изключително популярни в цял свят и България не е изключение. Би било чиста дискриминация да не отбележим поне един такъв.

Все пак за проблемите е хубаво да се говори, а не да се правим, че не съществуват. А когато става въпрос за „сапунки", присъстващи в колективното съзнание на българите, ние си знаем, че историята на бялата робиня Изаура е „майката" на всички тях.

Този тип сериали съществуват от много години (най-дългият от тях е щатският „Пътеводна светлина", който се излъчва в продължение на цели 72 години, започвайки като радио предаване), но „Робинята Изаура" е един от първите и най-големи международни хитове, с показ в над 80 страни. Той е и първият сериал от този тип, който се излъчва у нас и в редица други бивши комунистически републики, както и в самата Русия.

Още една причина да го поместим тук е, че получилата световна слава изпълнителка на главната роля Луселия Сантос... как да го кажем по-меко... не се вписва напълно в модерните (пък и в традиционните) разбирания за красавица и секс-символ. В днешно време дори баба Яга и Франкенщайн се играят от красавци.

На всеки километър"

Няма как да се разминем и с българско предложение, още повече, че тази седмица празнуваме 100 години българско кино.

„На всеки километър" е една от емблемите на родното сериало-производство и въпреки бума на телевизионните продукции през последните няколко години, като кинематографични и драматургични качества остава недостижим лидер.

Да, голяма част от тези качества вероятно са резултат от „Golden Age" синдрома, според който всичко най-хубаво е вече в миналото, но сегашните ни пишман режисьори определено има какво да научат от него. Звукът му е доста несъвършен - ужасният нахсинхрон е един от най-срамните елементи в цялото българско кино, но за сметка на това музиката му е прекрасна. Гаранция, че вече си тананикате „Нас червеното знаме роди ни..."

И като стана дума за „червеното знаме", вероятно доста хора ненавиждат „На всеки километър", защото е чиста проба комунистическа пропаганда - в началото на всеки епизод на първия сезон излиза надпис „посветен на българската комунистическа партия". Но в крайна сметка, това няма отношение към качествата на сериала като произведение на изкуството (в широкия смисъл на думата) и трябва да му отдадем дължимото.

Oще: бригада  гулденбургови  корадо катани  минало  на всеки километър  неанглоезичен  октопод  робинята изаура  сапунен сериал  сапунка  сериал  сериали  стефан данаилов  филм 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.09.2012, 21:02

13 Борислав Велчев | 12.01.201723:45

За "Октопод" , обяснението е много просто. Първите четири части ( сега т.н. сезони) си имат литературен първоизточник , едноименният роман на Марко Незе!За Шатовалон сте сбъркали! Със сигурност! Само един от многото изразителни погледи на Реймон Пелегрен го поставя доста пред изкуствената игра на артистите в "Наследството на Гулденбург". Също с литературен първоизточник. За Блейк , алф и т.н. - очевидно коментаторите не са се впечатлили от заглавието на класацията! Жени зад щанда , болници и др. под, че и километъра са мили спомени , но и пример как не се прави кино. Да, в оскъдицата от филми бяха прекрасни! Но само тогава. Към днешна дата изглеждат , като недоразумения и са негледаеми.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2013, 07:44

12 Desecrator | 04.02.201517:45

http://en.wikipedia.org/wiki/Captain_Power_and_the_Soldiers_of_the_Future
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.04.2012, 15:51

11 Misho Maslarski | 02.02.201513:08

Безспорно има и много други хубави сериали, но "Седморката на Блейк" цепи мрака. И то не само с ефектите, които днес изглеждат по детски лесни, но определено сценария е много силен и актьорскот майстортво на всички 6 ма е неоспоримо добро, особено за хора които говорят английски. Гледайте го в Youtube, наистина е страхотен сериал. Blake's 7 Идея
https://www.youtube.com/results?search_query=The+Blake%27s+7
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

10 Citizen X | 27.01.201519:23

Опа! "Verano azul" para siempre! поклон поклон поклон
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

9 Крив Макарон | 27.01.201516:12

Липсата на "Клиника на третия етаж" просто ме кара да дам слаба оценка на статията. Освен това не мога да простя и оЦъствието на "Петров и Васичкин"; ами вие детство не сте ли имали? А какво да кажем за "Синьо лято"? Е, не; оЦъствието му бележи крайно ниската подготовка на автора. Без "Синьо лято" повече няма да сядам да си говорим за кино.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

8 Citizen X | 27.01.201512:48

"Twin Peaks", "Rich man, poor man", "Alf", e.t.c.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 21:13

7 Aida_v | 18.01.201521:15

"Четиримата танкисти и кучето","Залог по-голям от живота","Жената зад щанда","Болница на края на града"...Но тези са от по-старите,авторът едва ли ги е гледал.А имаше и други... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.01.2015, 19:29

6 Eray Emin.1331832701 | 17.01.201519:31

забравили сте Туин Пийкс и Алф
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

5 Nikkor | 17.01.201518:37

Между другото Стефан Данаилов е великолепен актьор. Частите на "Октопод" с него наистина отстъпваха на тези с Микеле Плачидо, но не по негова вина, а поради леко изтъркания вече сюжет. Всъщност нашият човек направо спасяваше положението тогава.
Накрая защо "5 паметни сериала..." ? Паметните сериали са толкова колкото са.
Има и други на които не се сещам заглавията, едва бях тръгнал на училище.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

4 Дракон с кисело зеле | 17.01.201518:35

Автор на тази статия е Лебовски, само че този път е избрал за псевдоним името на героя на Джон Гудман от същия филм. Малко креативност?
   

оценка

+1 -0