Game of Thrones 8: Какво се случи в пети епизод | webcafe.bg
Filmcafe logo

Game of Thrones 8: Какво се случи в пети епизод

Webcafe
13.05.2019, 08:56 (обновена 14.05.2019, 16:54)
gots8e5, game of thrones, got

Снимка: © HBO

Ако предходните серии ни накараха да се съмняваме дали сериалът някога ще се върне отново към естествената си логика, то пети епизод ни показа, че е имало за какво да чакаме.

ВНИМАНИЕ: Текстът съдържа спойлери за съдържанието на епизод 5 от Сезон 8 на Game of Thrones, излъчен на 12/13 май. Ако все още не сте стигнали до него, отделете си 80 минути за гледане, а след това се включете в дискусията тук.

Краят е близо и лети на драконови криле. Остава само един епизод, докато се разделим със сериала.

Пети епизод е режисиран от Мигел Сапочник - човекът, отговорен за „Битката на копелетата" от шести сезон и за „Дългата нощ", в която видяхме смъртта на Краля на нощта.

Петата серия от сезона предостави зрелище, каквото нито един от предходните епизоди не е давал на зрителите си. Ако предходните серии ни накараха да се съмняваме дали Game of Thrones някога ще се върне отново към естествената си логика, то "The Bells" ни показа, че е имало за какво да чакаме.

Епизодът беше изпълнен с предателства, неочаквани обрати, сблъсъци и трудни решения.

Ако Битката за Уинтърфел беше твърде тъмна и не ни лиши от основни герои, то тази за Кралски чертог ни даде точно обратното - смърт и ярки пламъци.

Ето основните моменти от този епизод:

  • Варис е мъртъв.
  • Тирион извърши предателство.
  • Денерис изпепели столицата заедно с всичките й жители.
  • Последната битка на Кралеубиеца.
  • Аря избра живота.
  • Хрътката и Планината се срещнаха за последен път.

Новият епизод сложи край на редица фентеории, но развитието му изглеждаше напълно логично и естествено.

Предателството на Варис и желанието му да възкачи Джон Сноу на трона беше разкрито и това коства живота му с произнасянето на едно просто „Дракарис". В последните си думи героят изрази надежда, че наистина е сгрешил в преценката си за Денерис. И за съжаление, както всеки път досега, Варис се оказа прав - Денерис не може да бъде кралица. Денерис не трябва да бъде кралица.

Битката за покоряването на Кралски чертог беше проведена бързо, агресивно и с действия за сигурна победа. Само за няколко минути стана ясно, че настоящата кралица вече е победена, независимо дали сама ще развее белия флаг. И докато Церсей очакваше, че Златната дружина ще я пази, дори собствената й армия хвърли оръжията.

Камбаните, които обявяват победата над армията на Церсей, прокънтяха из Кралски чертог, но това не накара Денерис да оттегли войските си. Точно обратното - тя пожела да изпепели целия град, заедно с всички невинни жители, включително жени и деца.

С това потвърди, че е дъщеря на Лудия крал и за нея важно е не да управлява, а да унищожава.

Към пламъците, издишани от дракона й, се присъединиха тези, от взривените скрити из града гърнета с адски огън. Всичко това доведе само до едно - тотално разрушение. Такова, в което Джон Сноу със сигурност не би желал да участва.

На този фон предателството на Тирион лесно минава незабелязано. След като се оказа, че брат му Джейми е заловен от хората на Денерис, той го освободи тайно и му даде възможност да избяга и да опита да убеди Церсей да се откаже от битката. Вместо това Джейми стигна навреме, за да хване любимата си в обятията, преди светът да се срине над главите им.

Преди това обаче Кралеубиецът беше тежко ранен в сблъсък с Юрон Грейджой, който го призова да убие още един крал, за какъвто Грейджой се провъзгласи малко преди да намери смъртта си.

Аря и Хрътката влязоха в Кралски чертог преди началото на битката, за да потърсят всеки своето отмъщение: Аря - смъртта на Церсей, а Хрътката - смъртта на брат си, Планината.

Аря, която се превърна в символ на справедливата смърт, избра живота пред отмъщението. Хрътката успя да я убеди, че няма нужда да умира, за да постигне отплата. „Церсей така или иначе е мъртва. Трябва ли да умираш с нея?"

Аря отказа да преследва поредния си враг и остана жива, за да види разрушенията и смъртта, оставени след Денерис и нейните войски и пламъци. Това само може да ни подскаже, че независимо кой пред коя власт се кланя, Аря се е сдобила с ново име в списъка си.

И ако за нея животът беше правилният избор, то Хрътката тръгна по стъпките на отмъщението. Отдавна очаквахме сблъсък между двамата братя Клегейн - Сандор и Грегор. И победата в случая означаваше едновременната им смърт.

Последният епизод на сериала предстои след седмица.

Промо трейлърът към него подсказва, че разрушенията, оставени от Денерис в столицата, надминават и най-тежкия ужас, причинен от Армията на нощта. Защото лудостта и унищожението при нея вече са неразривно свързани.

От Майка на дракони, освободителка и трошачка на окови, тя се превръща в унищожителка, пред чийто глад за власт ничий живот не е ценен.

Пети епизод на Game of Thrones може да гледате по HBO в 21.00 ч. в понеделник и на платформата HBO GO, където са налични всички епизоди на сериала.

Финалният епизод ще бъде излъчен на 20 май.

Oще: game of thrones  hbo  hbo go  варис  денерис  джон сноу  игра на тронове  мигел сапочник  сериал  тирион 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.11.2017, 14:05

1 Kikone | 13.05.201919:03

1.Ako беше изпържила Джон Сноу а не шефа на ЦРУ-то си щеше да си спести камара проблеми:тъпкачи с лопата да ги ринеш а такъв като блаженнопочившия...
2.Изгорила била Кралски Чертог! Града отдавна се нуждаеше от престрояване и стерилизация.
   

оценка

+1 -0