Може би най-добрият фантастичен сериал от години насам | webcafe.bg
Filmcafe logo

Може би най-добрият фантастичен сериал от години насам

лебовскиFilmcafe
05.02.2018, 17:14 (обновена 07.02.2018, 16:49)

Феновете на сайбърпънка ще заобичат Altеred Carbon

Altered Carbon беше сред най-очакваните нови заглавия на Netflix за 2018 г. И има защо - в продукцията видимо са вложени доста средства (наистина много, ако се съди по слуховете), а освен това основата (едноименният роман на Ричард Морган) е повече от добра.

Самата идея за възможността човешкото съзнание да се прехвърля от едно тяло в друго е повече от интересна и дава много благодатно поле за развиване на философски идеи, социални проблеми и чисто човешки емоции.

Ако към това добавим солидно количество екшън, бойни сцени и една достатъчно мрачна, напомняща малко или много Blade Runner (един от най-добрите фантастични филми на миналата година) атмосфера, нещата придобиват доста позитивен вид.

Реализацията обаче е дори по-добра, отколкото може да се очаква. В жанр, който за последното десетилетие преживя огромен ренесанс и на екран видяхме страхотни филмови и тв продукции, Altered Carbon успява по някакъв начин да изпъкне и да се превърне в най-добрия сайбърпънк сериал за последните години.

Годината е 2384-а. Човечеството отдавна се е научило да запазва и пренася съзнанието си от тяло в тяло (т.нар. ръкави), създавайки на практика възможност за постигане на безсмъртие... ако, разбира се, можеш да си го позволиш. А това не се отнася за всеки. Обществото е разделено на две основни класи - онези, които имат много и живеят според свои собствени правила, и обикновените хора, които живеят под управлението на "онези там горе".

Самият сюжет с върти около Такеши Ковач - японско-славянски бунтовник и наемник, чието съзнание е осъдено на доживотен затвор без тяло. В един момент обаче (след 250 години извън света) той е върнат в ново тяло (това на Джоел Кинаман - висок, рус скандинавец), за да реши мистерията около убийството на може би най-богатия човек в това дистопично общество - Лорънс Банкрофт (изигран по страхотен начин от Джеймс Пърфой).

Тази мистерия е основата, около която се върти сериалът. Тя обаче далеч не е всичко. В най-добрите традиции на криминалните мистерии сюжетът разкрива малко по малко и самия главен герой за зрителите - неговото минало, как е стигнал до това си положение, какво въобще се е случило със света, за да достигне до тези постижения.

Така ако в първи епизод много от нещата изглеждат безкрайно неясно и човек се чуди въобще какво става, с всеки следващ епизод картинката се нарежда все повече и нещата се проясняват. Така например в началото се казва за Такеши Ковач, че е envoy (пратеник), но едва по-късно се разбира кои са точно тези пратеници, защо са малко или много по-специални и въобще каква е ролята им в цялото това общество.

По този начин зрителят трябва да се отпусне и да се остави да бъде погълнат от самата история и тя да го води, за да може да я възприеме максимално и да й се наслади в пълен мащаб.

Неминуем е паралелът с Blade Runner в самото усещане за света, тази мраност и упадъчност на света, която може да се види дори в цветовете и перманентно облачното и дъждовно време. Паралелно с това горният град, където богатите живеят, е представен далеч по-светъл и чист.

Самия дух и приликите с Blade Runner могат да се усетят донякъде и при главния герой, който е тръгнал на мисия да намери мистериозен убиец. Той е изграден по добра стара ноар традиция - Такеши Ковач - супервойник, който е обучен да анализира тонове информация в ума си и да бъде по-ефективен от почти всеки друг боец. Той трябва да се справи с личните си демони, за да може да се справи и с поставената му задача.

Внимание реално заслужават всички герои, тъй като всеки един от тях носи по нещо от себе си на самия свят и на това как зрителят възприема всичко това. От смелата детектив Ортега - един от главните женски персонажи, до По - изкуственият интелект, който управлява хотела, където Такеши Ковач се настанява.

По-специално обаче човек си заслужава да се спре върху Лорънс Банкрофт, тъй като именно той носи със себе си тази перспектива за начина, по който човек се извращава с времето, парите и цялата скука на безсмъртието.

Идеята за морала в един свят, където истинската смърт се постига много по-трудно, е от особена важност в Altered Carbon. Сериалът поставя въпроса дали в един момент човек не губи именно човешкото у себе си, ако бъде оставен в света на абсолютната свобода - свобода от смъртта и свободата на парите едновременно.

Джеймс Пърфой се вписва перфектно в ролята на свръхбогатия Банкрофт - твърд характер, който е свикнал да получава всичко, което поиска, и е готов да плати всяка цена, само и само да стане на неговото. Или да унищожи тези, които му се противопоставят. Тази непоколебима вяра в собственото му могъщество и възможности го кара да се чувства всевластен.

Той е човекът, който изважда на бял свят осъден на вечност в забвение бунтовник, само за да разгадае личната му мистерия -  кой го е убил (преди да се прероди в ново тяло). И го прави, защото може да си го позволи и нищо не може да го спре. Той организира бой до смърт (на конкретното тяло) между съпрузи и се забавлява с робини по нестандартни начини.

И въпреки всичко смята себе си за човек с морал, защото си поставя граници, които никога няма да премине.

А като стана дума за бой - бойната хореография определено е на ниво. Тупаниците са важна част от сериала и са представени по впечатляващ и красив начин, превръщайки боя в танц на прага на човешките възможности.

Защо вероятно Altered Carbon може да не допадне на по-масовата аудитория?

Като за начало, наистина той е основан на светата троица, въведена от HBO в сериалите - секс, кървища и добра история. И ако последното не пречи на никого, на много по-пуритански настроени хора може и да не им допадне цялата голота и кръв. А тях ги има буквално във всеки един от десетте епизода.

На Запад някои вече критикуват сериала за това, че в главната мъжка роля отново е бял, хетеросексуален мъж. Самото японско име Такеши предполага азиатец за главната роля и въпреки че по книгата супервойникът е сложен в тялото на бял, се явиха мнения, че може би е било по-добре да се промени този детайл в името на разнообразието.

Срещат се и критики към това, че сериалът не разглежда достатъчно обстойно социалния елемент. А други го обвиняват, че е твърде мрачен и потискащ. За такива хора съществуват обаче The Handmaid's Tale, новия сериал по Startreck, новата трилогия по Star Wars и още редица други.

Altered Carbon е типичен сайбърпънк с мистерия за основна история. Неговата цел (поне не основната) не е да дава някакви дълбоки паралели със сегашното ни общество, да се намесва в политиката или социалния ред. Той просто разказва една добра и доста увлекателна история, която действително кара зрителя да се замисли, но по-важното - оставя го със задоволени сетива.

И да, не всеки ще го хареса. Но ако сте сред феновете на научната фантастика и на антиутопиите, има голяма опасност това шоу да ви влезе под кожата.

Oще: altered carbon  cyberpunk  антиутопия  джеймс пърфой  джоел кинаман  сайбърпънк  сериал  сериали  сериали на netflix  фантастика 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

4 Онуфрий | 22.12.201816:33

Сeриалът е добър, чакаме втори сезон.

The Expanse засега държи първото място.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2018, 18:36

3 Ivan Ivanov.10155526305578439 | 12.02.201818:38

Супер е сериала! Книгата я четох преди повече от 10 год. ще трябва да се препрочете.
Аман от моралисти, да не са искали главния герой да е джендър Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2017, 17:49

2 FenNaMako | 07.02.201816:43

Лудница е тоя сериал...изгледах го за един ден Много щастлив а шведа е майко милаааа Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

1 MarkModel13 | 07.02.201815:26

Е - "The Expanse" също беше много як - „Remember the Cant !"
   

оценка

+0 -0