Влез във форма лого

Безсъние: 22 доказани начина, които ще подобрят съня ви още тази нощ

Станимир Михов
01.08.2018, 13:59 (обновена 08.08.2018, 15:25)

1 от 23 снимки Назад Напред

Безсъние

Снимка: © Getty Images

22 доказани начина, които ще подобрят съня ви още тази нощ. Вижте ги в галерията...

Всеки от нас е имал моменти на безсъние, които прекарва в неспокойно въртене и безуспешни опити да заспи. Още по-неприятно и изнервящо е, когато трябва да станете рано, а часовникът вече показва 3 след полунощ. Такива ситуации изтощават целия ви организъм, а денят след това се превръща в истински кошмар.

Какво е безсънието?

Безсънието е състояние, при което човек трудно заспива, лесно се събужда или и двете. То е вид разстройство на съня, което редовно засяга милиони хора по целия свят, най-вече заради начина им на живот.

Когато човек страда от безсъние, обикновено, се събужда изморен, което затруднява извършването на ежедневните му задачи и задължения. Продължителната липса на необходимото количество сън води до проблеми със здравето, намаляване на трудоспособността и качеството на живот.

Съществуват различни видове безсъние, които се характеризират в следните категории:

 • Първично безсъние – отключва се без видима причина или в резултат на някакъв личен проблем;
 • Вторично безсъние – на фона на друго заболяване, обикновено свързано с хронична болка;
 • Остро (преходно) безсъние – периоди на нарушен сън с продължителност от една нощ до няколко седмици;
 • Хронично безсъние – определя се с проблеми на съня през най-малко 3 нощи на седмица за един или повече месеци.

Безсънието почти никога не е случайно. Най-честите причини за безсъние включват:

Стрес

Смяна на работата, ново жилище, притеснение за здравето или семейството, загуба на близък, развод или всички събития, които оценяваме като стресови и предизвикват тревожност, могат да доведат до безсъние.

Депресия

Страдащите от депресия или спят прекалено много, или не могат да заспят. Обикновено, нарушен баланс на веществата в мозъка или тревогите, които депресията предизвиква, пречат на заспиването.

Психични разстройства

Шизофрения, биполярно разстройство и други психични заболявания често се придружават и от безсъние.

Медикаменти и хранителни добавки

Голям брой лекарства, предписвани за различни заболявания, могат да доведат до нарушения в съня. Такива са някои антидепресанти, лекарства при сърдечни заболявания и нарушения в кръвното налягане, противоалергични, обезболяващи, както и някои хранителни добавки за отслабване, съдържащи кофеин и други енергетици.

Кофеин, никотин, алкохол

Напитки съдържащи кофеин са добре познати, като стимуланти, които могат да доведат до системно безсъние. Никотинът в цигарите също действа като стимулант и пречи на заспиването. Алкохолът от своя страна действа „упойващо” на нервната система и може да спомогне да заспите по-бързо, но пречи за достигане на по-дълбоките фази на съня и може да доведе до чести събуждания през нощта.

Заболявания

Хронична болка, състояния водещи до затруднено дишане или често уриниране могат да предизвикат затруднения в съня. Точно спазване на предписаното от лекар лечение на даденото състояние, може да спомогне за облекчаване на безсънието.

Промени в работното време и пътувания

Пътуването със самолет или работа на смени може да разстрои „биологичния часовник”, който контролира циклите на заспиване и събуждане.

Лоша хигиена на съня

Като хигиена на съня се означават навиците, които могат да спомогнат за постигане на по-добър и по-качествен сън. Лошата хигиена на съня включва често лягане по различно време, липса на комфорт и удобство на мястото където спите, дълго лежане в леглото през деня и др.

„Заучено безсъние“

Това състояние се получава при хора, които твърде много се тревожат, че не могат да заспят или се опитват прекалено усилено да го направят.

Прием на голямо количество храна преди сън

Консумиране на малко количество храна преди лягане не е проблем, но прием на големи количества, които довеждат до подуване, тежест в корема и дори сърцебиене, могат да попречат сериозно на заспиването и постигането на дълбок сън.

Ето няколко предложения, които ще ви помогнат да постигнете по-добър и по-качествен сън:

Облекчаване на симптомите на безсъние

За да можем най-лесно да преборим проблема с безсънието, първо, трябва да установим причината. Обикновено, хората имат ясна представа кой е той, когато в живота им се е случило нещо. Важно е да се отбележи, че не е задължително то да е отрицателно.

Голямата еуфория и превъзбуда също могат да доведат до безсъние. Когато налице имаме конкретно събитие, което ни радва твърде много или пък ни притеснява, лесно можем да го идентифицираме като главен заподозрян, благодарение на който съня не идва при нас.

Съществуват няколко основни начина за справяне с безсънието:

 • Създаване на нови здравословни навици;
 • Използване на различни техники (релаксация, правилно дишане и др.);
 • Когнитивна поведенческа терапия (промяна на поведение и начин на възприятие на проблема);
 • Консумация на подходящи храни, напитки и хранителни добавки.

От колко часа сън всъщност се нуждаем?

Досега направени проучвания не могат да установят точни часове сън, от които се нуждаят телата ни. Има някои лесни теста, които може да направите самостоятелно, за да определите дали имате нужда от повече или по-малко сън. За целта е нужно да обърнете внимание на собствените си индивидуални нужди и на сигналите, които тялото непрекъснато ви изпраща.

Ето и няколко въпроса, на които е необходимо да си отговорите:

 • Успявате ли да сте продуктивни, здрави и щастливи със седем часа сън, или ви отнема девет часа, за да се почувствате освежени и готови за ежедневни задачи?;
 • Имате ли здравословни проблеми, с които се борите от дълго време? Например наднормено тегло или риск от болест;
 • Усещате ли често трудности със заспиване и постигане на дълбок сън?;
 • Разчитате ли на кафе, енергийни напитки и хранителни добавки, за да успеете да завършите деня си?;
 • Усещате ли чувство на сънливост при шофиране?;

В случай, че отговаряте с „Да“ на въпроси 2-5, то е препоръчително да се насочите към по-горната граница.

В случай, че отговаряте с „Не“ на въпроси 2-5, то долна препоръчителна граница може да е по-добър вариант за вас.

В галерията може да разгледате нашите 22 съвета в борбата с безсънието и към по-добър и пълноценен сън.

Oще: алкохол  безсъние  вода  зеленчуци  йога  как да се справим с безсънието  кофеин  месо  плодове  по-добър сън  риба  стрес  съвети за справяне с безсънието  сън  тренировки  хапчета  храна  ядки 


Още от Влез във форма

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.