Влез във форма лого

Бодибилдинг батките отслабват

Webcafe
09.07.2018, 13:04 (обновена 11.07.2018, 18:11)
Крис Джоунс и Марк Лоблайнър

Защо фитнес инфлуенсърите свалят мускули?

В напомпания свят на мускулите размерът винаги е имал значение. Нечовешки масивни мастодонти с маркетингови инстинкти и изпъкнали вени капитализираха върху века на социалните медии.

Огромни, релефни и пазарно ориентирани, те се превърнаха в новите икони на желязото, дори без да поддържат елитна състезателна кариера. Трябваше им само камера в залата, която да улови агресивната им любовна история с тежестите и да покаже пред света маниашката им мускулатура.

Но след смъртта Далас МакКарвър и Рич Пиана настъпи драматична промяна.

Двамата бяха сред най-популярните и извънземно изглеждащи фитнес звезди. Те демонстрираха мускули с онзи брутален „фрийк“ фактор, който доскоро можеше да осигури милиони гледания в YouTube, хиляди споделания във Facebook, армии от последователи в Instagram и сладки спонсорски сделки.

Далас и Рич изглеждаха като правени във футуристична лаборатория. Чудовищният размер ги снабди с колосално количество фенове. И купища здравословни проблеми. Далас и Рич умряха в рамките на една, шокираща за бодибилдинг света, седмица в края на август миналата година.


Далас Маккарвър

Аутописиите им разкриха стряскащи неща. МакКарвър, на 26 години, е имал сърце три пъти по-голямо от обикновеното и нива на тестостерон десетки пъти над нормата – все сигнали за брутална злоупотреба с анаболни стероиди, инсулин и хормон на растежа.

Органите на 46-годишния Рич Пиана, който подробно описваше своите редовни и екстремни приключения с химията, също оставиха тъжно свидетелство за саморазрушителните ефекти на мускулната мания.

Оттогава светът на фитнес знаменитостите не е същия. Някои от най-големите бодибилдинг звезди на YouTube и Instagram започнаха да свалят килограми. Трансформациите на популярните здравеняци Кали Мускула, Майк Рашид и Марк Лоблайнър са три от най-ярките примери за новата тенденция към скоростно отърваване от трупаните с толкова грижа и пари мускули.

Майк Рашид и Марк Лоблайнър свалиха поне по 15 килограма всеки и обясниха „нормализирането си“ от „фрийкове“ в по-стандартни фитнес гурута с желание за по-здравословен и дълъг живот. Майк Рашид написа в профила си в Instagram, че с тегло 113 килограма е имал внушително тяло, но и високо кръвно. Сега бил 97 килограма с показатели на младеж.

Майк и Марк продължават да тренират тежко и да правят кардио, спазват хранителен режим и взимат суплементи, но драстично са ограничили, ако не и направо спряли, анаболните стероиди.

Някои критици на индустрията посочиха, че решнието им не е продиктувано само по здравословни причини. В последно време властите в САЩ се опитват да затягат обръча около търговията с незаконни стероиди и са вдигнали мерника към някои от най-известните фитнес знаменитости.

Хора като покойния Рич Пиана бяха, освен всичко друго, и рекламни лица на екстремните ефекти на синтетичните хормони. От стероиден цикъл на стероиден цикъл, тези мутанти се „сбогуваха с човечеството“, както гласеше и една от старите, спонсорирани от бодибилдинг компания, рекламни мантри на Пиана.

Смъртта на Рич и Далас плюс жегата от борбата с нелегалните лекарствени препарати бе двоен удар за много от най-проспериращите „мускулни професори“ в Интернет. Много от тях, като Марк Лоблайнър и Майк Рашид, вече наближават или са надхвърлили 40-годишна възраст и рисковете от постоянното поддържане на толкова солидна мускулна маса се увеличават драматично.

Несъмнено най-много внимание събра смаляването на Кали Мускула. Той беше една от най-големите фитнес сензации в YouTube - и като размер на физиката, и като обем на аудиторията.

Екстравагантен и екстровертен, бившият затворник винаги държеше да подчертае каква нечовешки напомпана и релефна физика притежава и култивира. Ала преди няколко седмици публикува снимки в Instagram, на които сякаш е друг човек. Един 15 килограма чисти мускули са си отишли.

Много от хардкор феновете му останаха разочаровани. Любимият им фрийк тръгна по пътя на нормалните. Всъщнот Кали изгледаше по-млад и по-здрав.

Той адресира въпроса във видео, озаглавено „Защо изгубих мускулния си размер?“.

Клипчето вече има над шест милиона гледания. Кали обяснява, че вече е над 40 години и смята да има деца. Здравето е най-важното нещо за него, страхува се от смъртта и не иска да рискува всичко, което е постигнал. Парадоксът е, че успехът му, както и на други масивни бодибилдинг инфлуенсъри, до голяма степен се дължеше именно на техния „фрийк фактор“. Сега те ще трябва да задържат аудиторията си с по-малко мускули.

Трендът към сваляне на тази зрелищна, но излишна, маса е несъмнено положително явление. Трябваше две от най-големите звезди на фитнеса да умрат внезапно, за да се заговори за по-здравословно ориентирата бодибилдинг индустрия.

Мускулите не трябва да са сигнал за заболяване и проблеми, а тъкмо обратното. Размерът ще продължава да има значение, „нечовешките“ тела все още не са тотално извън мода, но част от крайностите бяха погребани с Рич Пиана и Далас МакКарвър.

Сега на хоризонта е влечението към класическите линии и рефелната естетична мускулатура. Бъдещето на фитнеса е в неговото минало.

Oще: бодибилдинг  влез във форма  далас маккарвър  кали мускула  майк рашид  марк лоблайнър  мускули  рич пиана  фитнес  фитнес инфлуенсъри  фрийк  фрийкове  фрийк фактор 


Още от Влез във форма

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.