Шон Пен: Брадли Купър има проблем | webcafe.bg
Filmcafe logo

Шон Пен: Брадли Купър има проблем

лебовскиFilmcafe
10.02.2019, 10:29 (обновена 12.02.2019, 18:28)
шон пен и брадли купър

Снимка: © Getty Images

Защо "Роди се звезда" може да не получи заслужен "Оскар", според Шон Пен

Малко легендарни актьори могат да направят комплимент, който да бъде едновременно окриляващ и отрезвяващ за получателя му.

Шон Пен го направи по адрес на Брадли Купър в есе за "Deadline", в което описва защо "Роди се звезда" заслужава най-много "Оскар" за 2019 г. и защо - по ирония - сигурно ще се размине с наградите си.

"Роди се звезда" е просто всичко, което филмите трябва да бъдат. Ако отличим нещо, то трябва да бъде това", пише Пен в статията си.

Той загатва за големия "проблем" на Брадли Купър (режисьор и главно действащо лице на филма): Създал е красива любовна история, без да я примесва с политика, фалш или подсладители, а сега ще трябва да се бори в категории, в които журито на "Оскарите" сравнява "ябълки с портокали" и се влияе от парите за маркетинг повече, отколкото от художествените постижения.

"В един честен свят "Роди се звезда" би обрал всички награди. Чистите умове и сърца просто не могат да му отрекат заслугите", пише Пен. Ето и цялата му статия за Deadline:

"Брадли Купър има проблем. Вярно, отвън всичко му изглежда добре. Семейство, слава, богатство, а с първия си филм като режисьор той създаде най-успешната съвременна любовна история на всички времена. И точно това е проблемът, който Брадли Купър има.

Толкова много време мина, откакто успявахме да поставим равенство между успеха и любовната история с високото изкуство и актьорското майсторство, че може би вече сме забравили как сме го правили. А сега, когато "Роди се звезда" получи 8 номинации за Наградите на Академията, проблемът най-вероятно ще излезе на показ.

"Брадли е звезда". "Той е млад... ще има много други възможности".

Ако това, както подозирам, бъде обяснението за резултата от гласуването за наградите, то гласуващите явно ще са се разминали с истината. Това не е шансът на Брадли Купър, това е техният шанс да оценят дълбочината и стойността на филма, преди наследството му да надскочи тяхната възможност да участват в сътворяването му.

Купър направи изключенията от правилата. Той създаде филм за всички нас - несъвършените съвременни герои. Изкусното му майсторство го изстреля до финалите на филмовата индустрия, но го направи без суетата, която гласуващите най-вероятно ще предпочетат при окончателния си избор.

Изкуството му не се подчинява на злободневната политика, нито заслепява с лъжите, на които мнозина от нас се наслаждават. Този филм е за трудния объркващ свят на любовта и живота, на мечтите и зависимостите, и въпреки това ние, неговите зрители, излизаме от киното с усещането, че не сме толкова самотни, както преди. В тези глупави времена, които увреждат душите ни, филм като "Роди се звезда" обединява хората без подсладител, захар или търговски трикове. Той е постижението на един артист, който има куража да се изправи гол и да скочи от ръба на вертикална скала, като повлече след себе си целия актьорски и снимачен състав, и накрая да ги спаси. Това е триумф.

Точно това вдъхновява и стимулира актьорите да си спомнят какво означава да се държиш като герой в реалния живот.

Да създадеш героя си без помощта на илюзионистки номера. Да разтърсиш дълбоко зрителите си с едно човешко преживяване, и всичко това - докато поддържаш отличното представяне на целия екип. Купър, Гага и Елиът би трябвало да спечелят актьорските категории, а филмът ще направи услуга на цялата Академия.

През тази година са номинирани множество наистина добри филми и изпълнения. Има и доста нетрайни модни парчета, които - и да спечелят, и да не спечелят - скоро ще бъдат забравени.

В един честен свят "Роди се звезда" би обрал всички награди. Чистите умове и сърца просто не могат да му отрекат заслугите. Отново и отново, той си остава един от любимите ми филми за всички времена, който се връща назад към филмовото изкуство на Хал Ашби.

В крайна сметка, сравняването на несравними стойности и неравенството в бюджетите за реклама винаги са оставяли "Оскарите" с неизбежния послевкус на алкохола, който е нужен на повечето от нас, за да ги изтърпим. Затова, за да си спестя потенциалното разочарование, предварително вдигам тост за Брадли Купър и "Роди се звезда". Все пак вдигнатата чаша е също толкова легитимна, колкото един позлатен глобус или мъжка статуетка без пенис (също позлатена). Пази Боже тази година да има топки. "Роди се звезда" просто е всичко, което филмите трябва да бъдат. Ако отличим нещо, то трябва да е това".

Oще: брадли купър  награди оскар  оскари  шон пен 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.09.2014, 01:12

2 Богдан | 10.02.201919:25

Много точно казано.Една банална история която се "претопля" от Холивуд през няколко години.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.04.2017, 10:49

1 violatоr | 10.02.201911:35

Много приказки на пазара. Всъщност, "A Star is Born" е един посредствен филм.
   

оценка

+1 -1