Съдиите в България са си на нивото на "А" група | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Съдиите в България СА на нивото на "А" група

Ивайло Стоименов
06.04.2010, 20:03 (обновена 13.04.2011, 03:03)
Христо Ристосков

Снимка: © BGNES

Съдията Христо Ристосков, който навремето обяви, че има доказателства за корупцията във футбола ни, така и не ги извади на бял свят и си остана част от блатото

Кабаков, Ристосков, Панаи... Личният състав е налице с изключение на геройски загиналите за някой долар повече Врайков, Каубоя, Бекяров, Благоев, Янински, Петровски и всички знайни и незнайни храбри служители на Темида по неравните полета на българския футбол.

От бурното мутренско последно десетилетие на миналия век нищо в съдийството не се е променило към добро. Едни и същи хубавци се превъртат в системата или се клонират чрез по-младите си допелгангери, а принципът на отсъжданията им си е все този на старите кадии в Османската империя, за които думата на един "правоверен" тежи повече от тази на трима "неверници".

Само че правоверните в наши дни е по-правилно да се наричат "правопарни" от правото на парите, което упражняват с примат върху право(то на )съдието.

Те биха могли да се наричат и правосилни от правото на силните шамари (в най-добрия случай), които правосилните Гриша Ганчев, блаженопочившия Жоро Илиев и блаженопочиващия си от футбола Христо Порточанов надаваха на съдията Коце Костадинов (настоящ председател на Съдийската комисия), Борислав Александров (актуален председател на Съдийската комисия по време на ошамарването си) и съдията Димо Момиров (бъдещ към въпросния момент председател на Съдийската комисия).

Стана доста объркано, но то целият ни футбол е такъв - живее не в линейното време на историята, а в цикличното на митологията. В историята събитията следват права или крива на развитие, но се движат в линия. В митологията времето тече в кръг така, както природата и боговете умират и се раждат за нов живот и събитията се повтарят отново и отново.

Въз основа на горното съждение не е трудно да се прогнозира, че Борислав Александров някой ден ще стане за пореден път шеф на съдиите.

Така както заплашваният с пистолет и изгонен от съдийството навремето Димо Момиров зае този пост през 2008 г. по предложение на заплашвалия го дванайсет години  по-рано Христо Порточанов.

Така както в момента битият преди десет години от Гриша Ганчев е шеф на Съдийската комисия, чиито пратеници свирят дузпа след дузпа за Литекс.

Връщайки се от общото към частното - ХХІІ кръг, след като дузпата на някой си Георги Кабаков не помогна на лидера в класирането да вземат победа срещу Миньор, се наложи да им пусне гол от двойна засада.

Друг бит навремето съдия Христо Ристосков, който щеше да громи корупцията във футбола, но изведнъж млъкна, пък даде потресаваща дузпа за Левски срещу Черноморец.

В общата порнография имаше и международно участие - кипърският рефер Мариос Панаи, който не позволи и другият претендент за титла Локомотив (София) да загуби точки срещу Сливен със смешна дузпа в 80-ата минута.

Всъщност договорът именно с Кипър за обмен на безпристрастни и необременени съдии е едно от най-комичните постижения на БФС на Боби Михайлов. Както каза Тодор Батков на срещата си с феновете на Левски: "Всеки знае, че кипърските съдии са продажни. Ей сега мога да звънна по телефона и да поръчам трима, ако искам".

По-комичното от това е само фактът, че след ръководството на Ристосков по силата на тази своеобразна програма "Еразъм" за съдии на мача Омония - АЕЛ 4:0 самите кипърци вече искат да късат договора.

А тъжното е, че няма за какво толкова да си говорим относно ХХІІ кръг на "А" група, защото футболът е блед, а съдийските решения се набиват на очи.

Т.е., отговарят си по качество, защото в едно нормално първенство футболът е ярък, а съдиите са незабележими.

Във вероятно най-силната лига - тази на Англия, се притесняват, че реферите не са достатъчно добри за футболистите и треньорите.

А при нас са си лика-прилика и мачът с най-добро съдийство беше служебният Славия - Ботев 3:0.

Oще: а група  георги кабаков  йордан тодоров  костадин костадинов  левски  литекс  локомотив (пловдив)  локомотив (софия)  мариос панаи  христо ристосков Видео