Пикник под дъжда (галерия) | webcafe.bg
Webcafe

Пикник под дъжда (галерия)

ема ивановаЕма Иванова
14.06.2014, 22:31 (обновена 09.12.2016, 16:23)

1 от 12 снимки Назад Напред

поетики

Дъждът не спря думите на "София: Поетики" , но изгони слушателите (ГАЛЕРИЯ)

Преди две години, под статията за победителите в конкурса на фестивала "София: Поетики", имаше коментар от читател: "Ходя на "Поетики", тъй като все не си намирам компания за цирк".

Действително, да слушаш поетични произведения заедно с няколкостотин души, повечето от които имат безкрайно много други занимания междувременно (сред които снимане с телефона, пиене на бира, споделяне на нецензурни коментари по адрес на този и онзи, целуване, лаф с приятели) - всичко това може да бъде доста забавно. И е. Всяка година от първото провеждане на поетичния фестивал през 2000 година.

С една дума: имаме сцена на която се случва какво ли не, между което и четене на поезия (или на неща, които авторите или организаторите, или приятели на оргазнизаторите, смятат за поезия).

Какво по-хубаво от пикник под дъжда?

В 7 часа на Лятната сцена и пространствата около нея започна официалната част на четенията, открита от бившия първи демократично избран президент на република България д-р Желю Желев. Програмата продължи с музикална част (групи от Полша и Чехия), редувана с международни четения с превод.

Е, навярно, споменатият в началото коментиращ и тази година е бил някъде там в Борисовата градина, на пейките пред Лятната сцена.

И сигурно е съжалил, че му се е наложило да се позабавлява една идея по-кратко, заради внезапния дъжд, който се изсипа над публиката към 21 и 30 - само час след като беше започнала официалната част на конкурса "Поетики".

Именно дъждът стана причина за оттеглянето на някои от хората, но много от верните почитатели на "Поетиките" и приятели на участниците останаха под дърветата или под тентите, предвидени от оргазнизаторите на международния фестивал за гостуващите представители на източно-еропейските страни.

Регламенти, победители...

Според конкурсната част на фестивала по регламент всеки от избраните участници чете по едно свое произведение, с което се бори за гласа на публиката.

Победителят тази година? Августин Господинов (виж вдясно). Той получи награда, която тази година е в размер на 100 лв. За разлика от предишните години, името му не беше обявено непосредствено след конкурса, а ден по-късно - за да се преброят гласовете е имало нужда от поне едно сухо място.

Ах, тази политика!

За разлика от други години, този път "София Поетики" се проведе в особен формат, силно оцветен политически.

Към четенията, които тази година преминаха под мотото "Пикник на свободата" в чест на промените през 1989 година, имаше и съпътстваща програма "25 години свобода".

В чест на датата, бележеща освобождаването от комунистическия режим, тази година се провеждат и различни съпътстващи мероприятия. Сред тях е програма от прожекции на тематични филми, които могат да се видят до 16 юни, включително (повече информация на страницата на "Поетики" във Facebook).

В рамките на фестивала беше организирана и серия лекции на проф. Александър Йорданов, Владимир Левчев и Едвин Сугарев. Те събраха заинтересувани от събитията в университетския театър "Алма Алтер". По време на тези лекции, участниците в събитията от 1989 година разказаха своята теория за това "Какво се случи?" около заветната дата 10 ноември.

Подкрепа за идеята... или за политическата й част?

Вероятно за първи път фестивалът успява да събере толкова силна подкрепа - културни институти, община, медии. За първи път и поетическото четене София: Поетики" се провежда под патронажа на действащ политик: президента Росен Плевнелиев.

Събитието се радва и на голям брой спонсори, като за първи път и Столична община подава ръка на фестивала, като го включва в програмата за кандидатстването на София и Югозападния район за културна столица през 2019 година.

Сред спонсорите и активните участници в оргазнизацията са също и Полският културен институт, Унгарският културен институт, Чешкият културен център.

С една дума - Поезия и Политика този път се срещнаха. Доколко тази среща е полезна за зрителите е едната страна на въпроса, а доколко поезията печели от този малко объркан формат - съвсем друга.

Oще: борисова градина  международен фестивал  софия поетики  фестивал 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.