Webcafe

И пак на крак, и пак ЗА Иракли

Явор Николов, Цветана Георгиева
17.01.2013, 22:01 (обновена 19.01.2013, 08:54)

1 от 5 снимки Назад Напред

иракли протест

Снимка: © Явор Николов

Протестът беше по-мащабен от този в понеделник

Малък хартиен фенер лети неуверено над навъсения кордон от полицейски автомобили и грамадни намръщени мъже, екипирани като за бой. Клати се наляво и надясно, нагоре и надолу. Май вече е угаснал. С последни сили се насочва към една не твърде висока бяла сграда, кацнала на жълтите павета. Приземява се на покрива и поне 4000 гърла изригват възторжени възгласи. 3 точки за Иракли, а кошът е заедно със сирената.

Същата сирена, в която се превърнаха екоактивистите, когато стана ясно, че в близост до Иракли някой ще строи. В понеделник хиляди хора изпълниха улиците на София отново - "Да спасим Иракли".

Шарено

Днешният протест не е просто продължение на станалото на 14 януари. "Иракли" е паролата, но каузите са много - Странджа (за която съдът даде зелена светлина за нови строежи), Карадере, Крапец, Банско... Затова и в края на навъсения работен ден върволицата от коли и хора минава трудно през Попа. Още доста преди началния час, обновеният площад гъмжи от граждани, които не бързат да се прибират вкъщи. И патриарх Евтимий, този неизменен и най-висок участник в протести, сега носи политически некоректен плакат: "Закон без морал е вашият ГЕРБ".

Под краката на каменния демонстрант е шарено - преобладават младите хора, но има представители на всички възрасти, даже майки с деца. Някои отново са си взели плажните принадлежности, други са сложили хартиени корони с надпис "Ние сме държавата". Доста често се вижда и "Вън бетона от закона!"

Сред множеството - типичен възрастен господин (да се чете: дядо) с каскет. С любопитство следи стълпотворението на площада: "За пръв път съм тук, искам да видя каква е атмосферата". От телевизията и вестниците не разбрал кой излиза да си иска природата обратно.

Видимо се радва, че информациите за главорези, терористи и наркотично зависими лица не отговарят на истината. "Определено каузата на тези млади хора е справедлива, но въпросът е по-комплексен. Става въпрос за правила в живота", категоричен е господинът. Според него тези с властта разчитат на това да си стоим кротко и нищо да не правим, а "народът е народ, когато е на улицата". Съгласявам се.

Друг мой събеседник може спокойно да е внук на Каскета. На протеста са го довели "накърненото чувство за справедливост и желанието да живеем в една по-човешка среда, буквално и преносно". Разказва ми как в родната му Стара Загора по схема тип "Иракли" ще си заминат 300 декара от един парк и всичко е законно.

Иначе няма проблем с идеята да има партии на протеста. "Те са призвани да бъдат връзката между държавната власт и гражданското общество. Страшното е когато партиите са безумно лицемерни, защото невинни няма във всичко това, което се случваше през последните години". Наистина, Иракли и Странджа са тема и от едни други правителства и мандати, нищо че замесените тогава сега го играят възмутени.

Докато се чудя дали е добре партиите да яхат еко протести, забелязвам Прошко Прошков (от... откъдето там беше) с периферното зрение... Няма време сега, шествието тръгва!

Дано не бързате

Водени от голям транспарант (и вечния опозиционер Йоло Денев), демонстрантите тръгват по "Граф Игнатиев" и завиват по "Раковска" в посока към жълтите павета. Въпреки усилията на умножилите се междувременно полицаи, коли, трамваи и тролеи ще почакат. Хората в транспорта се усмихват, гледат отегчено или просто не им пука. 10-15 минути закъснение в четвъртък след работно време. Сигурно е гадно. Някои шофьори се присъединяват символично към протеста. В България и изправянето върху клаксона е гражданска активност, нали знаете?

А шествието вече е грамадно. От "Сълза и смях" до "Славейков" има неспирна върволица от хора. "Иракли! Иракли! Иракли!" клати мощно центъра, редувано с "Искаме природа, не искаме бетон!". Претопля се също позабравеното "Странджа не е манджа". Има много български знамена, при това във всякакви размери и разновидности. Тук-там се вижда и по някой трибагреник, скрил лицето на младия си силно любещ и мразещ собственик. За щастие, омразата си остава измрънкана под шала през цялата вечер.

Повечето лица са открити. И усмихнати.

Урок по протестиране

Шествието се излива от едната страна на Коня. Има нововъведение - полицейският кордон пред парламента е съставен както от добре гледани униформени лица с палки, така и от техните МПС-та. Очукани "Ниви" (някои даже с метални листове на мястото на задния прозорец) се редуват с новата гордост на българската индустрия - джипове made in Ловеч. МВР явно е решило да даде едно рамо на производителя в тежката криза - силовото ведомство му направи приличен оборот, като си напазарува доста през последните месеци.

Неблагоразумно забравен камион със строителни материали се превръща в трибуна. Организаторите на протеста са гневни на "подобието на обществено обсъждане" по Закона за устройство на територията. Природозащитниците искат по-голяма прозрачност. "Не е работа на гражданите и на НПО да ходят като пъдари след всички институции в държавата и да откриват нередности", смята Андрей Ралев от Сдружение за дивата природа "Балкани".

В един момент целият площад скача и крещи с всичка сила: "Който не скача и не пее, той за плажа не милее!".

Три хлапенца, екипирани като космонавти, скандират "Мафия, мафия!" пред парламента. Зад тях майките развяват трибагреника. Още миг и всички започват да подскача. Посланието е ясно - искаме природа, не искаме в бетон. В Банско, Странджа, Иракли, Карадере .... малкото останало ни. Въпреки студа, децата също подскачат около майките си.

Запомнили са най-лесния и най-силния рефрен от протеста: "Мафия, мафия!". Когато тълпата започва да освирква политиците и магистратите, малчуганите поглеждат плахо: "Мамо?". Следва усмивка. Всичко е наред. Първи урок по протестиране.

Oще: иракли  натура 2000  природозащитници  протест  шествие 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

11 Крив Макарон | 19.01.201319:59

Грешиш и то много!

Бизнесмени - еколози: 100 001 : 1
Т.е. много битки никога не са се водили. Никога не имало битка за къмпингите около Созопол. Особено "Смокини", което беше едно райско място, а сега е залято с бетон и опасано от всички страни с надписи "Частна зона!"
Грешиш и като прилагаш етитета "еколози". Обърни внимание, че протестите са най-силни там, където се нарушава закона. И по тази причина протеста за Иракли също е с граждански характер. Формулата, която даваш е по-валидна във вида:

мутри - граждани на България 1:0.

Ако за теб това е ок, мен не ме радва, и дали ме определяш като "оптимист" или "утопист", или както какво ти подскажат медиите, моето намерение да вдигна глас срещу грабежа си остава.
Признавам си едно: почвам да завиждам на хора, които овчедушно си трайкат и си мрънкат: "ние нищо не можем да направим, дай поне да си пиймИ ракийкатЪ". Защото да ходиш по протести е лесна работа. Трудното е да защитаваш възгледите си сред хора, обладани от песимисъм, хедонизъм и други разни прояви на разложение на личността.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

10 Оня Дето Го Трият | 19.01.201319:05

Макароне

Спести ми личните нападки, не ми се четат глупости.

Претенции да знам всичко нямам, но съм ЗА шистовия газ и смятам, че съвсем скоро въпроса ще бъде преразгледан. Можем да се басираме. Тоест рано е да се радваш, че това е някакво постижение.

По екологичните въпроси досега еднзначен победител са бизнесмените, а не еколозите. Ти къде гледаш незнам, но по новините дават, че едни терени по морето са купени от бизнесмени и където е имало дюни виждам строеж. Тоест дюни вече няма. Еколозите къде са дремали докато бизнесмените са си опекли нещата не знам, но ги виждам че се включват чак когато на някой хотел предстои да му се сложи покрива накрая.
Бизнесмени : Еколози - 1:0

Та откъде ти идва тоя оптимизъм не ми е много ясно....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

9 Крив Макарон | 19.01.201312:09

Ончо,

явно само ти знаеш всичко от началото до края, и никой друг, освен теб. Ти си единствен просветлен, но понеже знанията ти са непосилни за човешката природа, си затиснат от безделие и чувство за обреченост. Като ти чета разсъжденията, излиза, че само ядрен апокалипсис ще оправи света.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2013, 19:03

8 Stanqo FromVarna | 19.01.201301:00

Нашата позиция е пълната защита на Черноморското крайбрежие от своеволията на властта! Подпишете петицията за да ударите олигарсите през ръцете! Всеки ден, метър по метър те заграбват нашата природа! http://www.avaaz.org/en/petition/Obyavyavane_za_priroden_park_na_400_metrovata_kraybrezhna_zona_v_blgarskiya_sektor_na_Cherno_more/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

7 Оня Дето Го Трият | 18.01.201323:26

Макарон

Кое е спряно бе, мамин златен?
Шистовия газ е въпрос на време да се отвори (дай Боже), а в горите всичко си върви по план (за олигарсите) - тия дето протестират нито знаят какъв е бил закона, нито какво точно искат, та да знаят кога са го постигнали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 14:14

6 Osyznat | 18.01.201320:17

БРАВО! Само така мутрите ще бъдат натикани там, където им е мястото!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 18.01.201320:15

Ончо,

ама как пък все ги ръсиш едни, чиста проба тъпизми?
Как ще коментираш, че със протести бяха спрени ГМО, шистовия газ, и беше отменен спорният член 8 от закона за горите?
Кой от тези протести издигна политически искания?
Дори да измишлиш отговори на тези въпроси, в подкрепа на твърденията си, това няма да отмени фактите; ние сме единствената истинска опозиция на коалицията на грабежа герб+бсп+дпс+рзс+атака+други и други.
Медиите съвсем умишлено ни изкарват идиоти и заблудени идеалисти, за да може телевизионните кибици да се дистанцират от нас, да пренебрегнат действията ни, и да си останат пред телевизорите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2012, 19:41

4 chacha | 18.01.201316:20

Много се радвам на протеста, има все още жадуващи за свобода и справедливост хора. Поткрепям го напълно и бих присъствал ако присъствах физически в БГ. Този протест ще успее, управляващите ги е страх от тълпата. Но за да има наистина граждански контрол над власта, трябва да се търси зародеша на проблема, в конституцията която не дава никакви права на гражданите, а само на институците, а те сами не могат да се контролират поради свързанността по между си. Остава само едно протестиране, което не е по силите на всеки. Колко хора искат да протестират а не могат поради икономически причини, трябва да работят за да плащат сметки или за да дойдат от провинцията ще им струва доста. Дано храта разберат, че тази КОНСТИТУЦИЯ е проблема на България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 18.01.201309:42

Оня Дето Го Трият | 18.01.201308:58
По какво ще познаеш дали един протест ще успее или е обречен:
Ако чуеш фразата "Протеста ни не е политически, нямаме политически искания", пиши го бегАл....
Без значение каква е темата
-----------------------------------------------------------
Много е вярно това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 18.01.201308:58

По какво ще познаеш дали един протест ще успее или е обречен:
Ако чуеш фразата "Протеста ни не е политически, нямаме политически искания", пиши го бегАл....
Без значение каква е темата
   

оценка

+0 -0