AdCafe

84 мъжки фигури стоят на ръба на небостъргач

AdCafe по AdWeek
28.03.2018, 18:03 (обновена 29.03.2018, 20:40)

Кампания обръща внимание на проблема със самоубийствата

Всяка седмица във Великобритания 84 мъже опитват да отнемат собствения си живот. Това показват статистическите данни и с този проблем се опитва да се бори неправителствена организация в страната, разпращайки съобщение по целия свят по един нов и забелязващ се начин.

Към 2016 г. приблизително три четвърти от самоубийствата в страната са на мъже, показват данните от Националната статистическа служба на Обединеното кралство.

За да се борят със самоубийствата, Кампания против мизерното съществуване (Campaign Against Living Miserably) или просто CALM ("спокойно" - от англ.) заедно с лондонската PR агенция adam&eveDDB и американския скулптор Марк Дженкинс започват начинание, което да обърне внимание на депресията и на онези проблеми, които подтикват хората към суицидни мисли.

За да обърнат внимание на въпроса, те са поставили 84 мъжки скулптори на ръба на небостъргач в британската столица. Самата инициатива носи името "Проект 84".

Те изграждат скулпторите от тиксо, използвайки техника, с която Дженкинс е известен и ги създават с помощта на приятели и семейства на хора, които са се самоубили.

Крайният резултат е брутален и се забива в съзнанието - 84 фигури, разооложени на върха на един от забележителните небостъргачи на Лондон - сградата на ITV.

Телевизията се обяви в подкрепа на проекта и позволи нейната сграда да стане дом за своеобразната изложба, напомняща за опасностите от депресията. В програмата й са включени редица предавания, интервюта и т.н. по темата, както и разговори с близки на жертви на самоубийства.

Арт инсталацията е предвидено да остане там една седмица.

Целта е да се породи сериозен разговор по темата и да се спре със стигматизирането на проблема със самоубийствата. Другата голяма цел е да се съберат повече ресурси за подкрепа на хората, които са изложени на риск от самонараняване.

На сайта на "Проект 84" може да се види видео с близки и приятели на хора, които са извършили самоубийства. Там има и петиция, както и връзка към линия за помощ на мъжете, които се борят с различни проблеми на психичното здраве.

"Нещата могат да станат трудни, но можем да ви помогнем да върнете живота си. Да мълчиш не означава, че показваш сила", пише още там.

"Като общество трябва да се изправим пред този ужасен проблем, да го обсъдим и активно да работим, за да го спрем", казва Саймън Гънинг, главен изпълнителен директор на CALM, в изказване по повод откриването на арт инсталацията.

"Проект 84 има за цел да направи мащабът на ситуацията много ясен и се надяваме, че ще доведе до промяна и ще насърчи всички, включително правителството, да се съберат и да приемат самоубийството сериозно", допълва още той.

"Брат ми Дан беше моят най-добър приятел и мой идол. Него го взе нещо мълчаливо, нещо, което никой от неговите приятели или семейство не видя да идва. Истинският ужас на онова, което ние като неговото семейство преживяхме, когато той отне живота си, е нещо, което може да бъде предотвратено, ако всички заедно се изправим", коментира Матю Смит, брат на един от загиналите.

Темата за депресията и самоубийствата отново излезе на преден план миналата година, когато рок звездата Крис Корнел, а малко след него и вокалистът на Linkin Park Честър Бенингтън, отнеха живота си.

Според анализ на Евростат средно всеки ден в България се самоубиват по двама души. Последните актуални данни са от 2014 г., за когато живота си са отнели общо 731 душо - средно 10 на всеки 100 хил. души население.

Съотношението на опитите за самоубийство към реализацията е приблизително  4:1, т.е. близо 3000 българи са опитали да отнемат живота си. Най-много такива опити се правят през месеците април, юни и август, а не както смятат повечето хора, през есента или зимата.

Самоубийствата имат значителни социални последици. Това е една от трите водещи причини за смъртност при младите европейци на възраст 15-35 години, като всеки смъртен случай засяга пряко поне още 6 човека, а семействата понасят значителни психологически и социални травми.

Oще: calm  кампания  марк дженкинс  отговорност  проект 84  реклама  рекламна кампания  самоубийства  самоубийци  скулптор  скулптори 


Още от AdCafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.