Човекът, който е искал мъжете също да пазят девствеността си | webcafe.bg
Webcafe

Човекът, който е искал мъжете също да пазят девствеността си

webcafeLifecafe, по Дейли Бийст
17.02.2019, 12:12 (обновена 19.02.2019, 09:16)
апостол павел

Снимка: © Getty Images

Апостол Павел смятал, че истината е в целомъдрието

Свети Валентин мина, но любовта от изминалата седмица още витае във въздуха. Доза романтика донесе и певецът Джъстин Бийбър с чувствената си фотосесия за списание Vogue със съпругата си Хейли Болдуин.

В интервюто за изданието Бийбър признава, че е решил да се въздържа от секс по  религиозни съображения и добави, че християнската религия призовава към въздържание, за да предпази хората от болка и нараняване.

Изпълнителят казва, че самият той се чувства като много по-добър човек заради въздържанието.

Не е тайна, че от християните се очаква да се въздържат от секс извън този в брачния съюз. Такъв е случаят с всички неомъжени жени, но апостол Павел е човекът, който настоява, че и мъжете трябва да спазват това правило. За огромна изненада на своите слушатели Павел твърди, че мъжете не трябва повече да имат контакти с проститутки и робини - нещо, което преди се е смятало за приемливо.

Според Павел всички трябва да се съобразяват с християнските догми, точно както го правят примерните римски съпруги. Както ще ви кажат много антрополози, правилата, регулиращи женското целомъдрие, в своя произход целят да уверят мъжа в сигурността на неговото бащинство.

Майчинството е почти невъзможно за фалшифициране, но бащинството често е под въпрос.

Всеки мъж, който иска да е сигурен за наследниците си, е знаел, че сексуалното поведение на жената е трябвало да бъде регулирано. Това е и причината в Средновековието да се стига до крайности като девствени пояси, но извън тях е имало редица други странни практики, които да озаптяват по-палавите съпруги.

Векове наред мъжете от своя страна са държали да се женят за девственици.

От друга страна на такова нещо като на мъжката девственост не се е държало особено, но на способността да контролираш изкъсо сексуалните си апетити винаги се е гледало като на крайно положително качество. Докато Бийбър обаче обяснява въздържанието си с потенциални опасности от правенето на секс, според древните гърци интимностите могат да попречат на по-висши начинания.

Твърде голямото фокусиране върху храната, питиетата и секса се приема, че опорочава душата.

В този ред на мисли апостол Павел заема позицията, че ако е възможно - човек трябва изобщо да се въздържа от инитимни отношения. Той казва, че е по-добре да се ожениш, отколкото да гориш в похотта си, но в идеалния случай всички трябва да пазят пълно целомъдрие. Разбира се, това е било непостижимо, най-малкото защото трябвало и да се раждат деца.

Мнозинството е на мнение обаче, че самоналоженото въздържание е истинско предизвикателство, но има и такива, които с радост живеят в уединението си.

Аскетично живеещите монаси често виждали дявола точно във формата на много съблазнителна жена. За сметка на това богати двойки в Рим се вричали да посветят брака си на Бога и да живеят целомъдрено въпреки брачния си съюз.

Това не означава, че въздържанието им не е предизвиквало трудности. Свети Августин Кентърбърийски посвещава голяма част от трудовете си на така наречени нощни видения или това, което в съвремието определяме като "мокри сънища".

С подобни въпроси се занимава и Ганди, който също се отдава на целомъдрен живот, но подробно записва мокрите си сънища. Той дори е измислял тестове за въздържание като този да спи до гола жена, за да се научи изцяло да контролира желанията си.

Проблем възниква обаче ако искаш да се убедиш, че житейският ти партньор е фертилен.

За целта били съчинени истински тестове за фертилност. Един гръцки папирус препоръчва за да се провери дали една жена е плодовита, да уринира върху растение през нощта. Ако на сутринта растението е увехнало, значи жената няма да може да забременее. По подобен начин са се използвали растенията и в ислямската култура.

Насилствено наложеното въздържание от своя страна е съвсем различен въпрос.

Там заплахата от увреждания и смърт при злоупотреба с плътските удоволствие е силен мотиватор. Британският лекар Уилям Актън е бил силен привърженик за идеята от въздържание при мъжете и е препоръчвал ежедневни ледени бани, спане на твърдо легло и тотален отказ от алкохола.

Аскетичен живот и диета са били прилагани и в Древен Рим и Гърция в опит мъжете да бъдат отказани от сексуалните си желания.

Движението за мъжка непорочност в САЩ от 30-те години на миналия век проповядва веганството като път към непорочния живот.

За тези, които по една или друга причина искат да вземат пример от Бийбър и Болдуин, може би диетата и упражненията са отговорът. Ако не друго, отказът от алкохола и вредната храна ще подобрят здравето ви.

Oще: апостол павел  въздържание  девственост  джъстин бийбър  павел  религия  хейли болдуин  целомъдрие 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.