Къде отиват приходите от най-големия кич на Балканите | webcafe.bg
Webcafe

Къде отиват приходите от най-големия кич на Балканите

Стойо Тинков
27.08.2016, 20:02 (обновена 30.08.2016, 12:03)
равадиново

Снимка: © Стойо Тинков

Входът за замъка от приказките в Равадиново вече е 10 лева. А касовият бон къде е и кой контролира печалбите на собственика?

Посетихте ли родното Черноморие тази година? Твърде вероятно е прословутият Замък в село Равадиново да е бил едно от местата, които сте включили в плана си за посещения, независимо къде сте почивали - на юг или на север. Независимо дали сте семейни с дете или отивате да обикаляте баровете в Приморско.

Може би нашето Черноморие малко доскуча и стана твърде еднообразно, та този замък се появи, предоставяйки ни нещо интересно и нетипично за нашите географски ширини...

Затова паркирахте на прашното поле, застанахте на входа, заплатихте чинно 10 лв и влязохте в най-големия кич на Балканския полуостров.

Да, миналата година беше 6 лв, но той първоначално дори не е предвиждан да бъде отворен за посетители и след големия наплив, интерес, музикални клипове и споделяния в социалните мрежи, явно са решили "така и така влизат, що да не плащат по 10, а не по 6 лв?".

Разходихте се, пуснахте монетка в кладенеца на желанията, който отдолу има възможност да се отвори, за да може с паричките да подпомогнете изпълнението на желанията на собственика на еклектичния мастодонт в средата на полето. Вероятно хвърлихте монетка и във фонтана на желанията.

А после продължихте край стърчаща на места арматура, скелета и недовършени фрагменти от парка и замъка. О, всъщност вътре в замъка дори не се влиза, защото още се строи, но вероятно ще стане някой ден!

Така сред радостни детски възгласи и звук от работещ ъглошлайф продължавате напред.

Деца и възрастни се радват на красивия парк и замък. Не може да се отрече - фрагменти от този имот са майсторени по интересен начин, вероятно е струвало страшно много пари, за да се направи подобно нещо.

Парк, градина, езера, животни... Всичко погледнато от една гледна точка изглежда много добре, даже в един момент си казваш, че 10 лв, които със сигурност отиват и за поддръжка на това място, не са чак толкова много. Може би този човек наистина иска да си направи замък от приказките и е на път да го стори - е, чудесно. Но пък малко неприятно става, че при 10 лв вход трябва да се плати и 1 лв за тоалетна и 3 лв за вода, но да... Ние сме тръгнали на почивка все пак, подготвени сме за това, пък и всички са били тук.

Няма значение дали и кой ще влезе да го види, почти няма значение и фактът, че културната стойност и значение на мястото са нулеви. Имат значение няколко други неща - дадохте ли поне 10 лв през последната година, за да посетите художествена галерия, музей, старинна къща или нещо друго, театър, ако щете?

Замислихте ли се да дадете 10 лв, за да посети детето ви място, където да излезе с различно впечатление от това, че си е направило селфи в зоната за селфи в Равадиновския замък?

Интересното е, че културните ни институти тънат в мизерия и нищета, но те явно са твърде невзрачни за българина, не са кичозни, огромни и обвити в злато и приказни истории за вятъра.

Уважаеми посетители, получихте ли касова бележка или поне билет за вход срещу десетте си лева? Замислихте ли се за това? Вероятно да, но еуфорията е била голяма и това е без значение, нали ми дадоха карта и ще се снимам и тагна.

..."Заповядайте да се снимате с Краля за спомен... На излизане можете да получите снимката си срещу 5-6-7-10 лв". А осъзнахте ли, че това всъщност е страхотната система за преброяване на посетителите - учтиво си помолен да се снимаш с Краля, а за 30 минути нови 100-тина посетители нямаха нищо против ексцентричния собственик да ги преброи на снимката и да укрие малко данъци.

Става ми лошо и треперя от яд, не за това, че отидохте да се радвате на посредствен кич, а че не отивате да се радвате на културното наследство, което имаме у нас във всякакви форми, което не по-малко заслужава вниманието ви!

Яд ме е, че помагате на един да укрива данъци, а оставяте други да живеят в забвение с по 400 лв заплата в културните институти.

Ние сами помагаме на измамниците и далавераджиите да си въртят схемите, стоим безучастно и получаваме снимка вместо касов бон - да ясно е, че тези пари от данъци, ако бъдат събрани изобщо, са непроследими, само че и за това сме си виновни ние с нашето бездействие.

Добре дошли. Заповядайте да се снимате с Краля, защото имаме много още да ремонтираме.

Текстът е от редакционната поща на Webcafe.

Oще: архитектура  замък  замък равадиново  кич  море  приморско  равадиново  собственик на равадиново  созопол  черноморие 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

37 Citizen X | 29.08.201623:51

Доре, нещо ги намесваш туй с унуй... Убу чи ти аресало, то и фикиту ний лош чиляк, нал тъй? Кажи за Краля, увиковичи ли са или сал са изпИка? Айди кусури ни тарси, сяга га почват...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

36 7 | 29.08.201623:20

Изводът?- Българинът е изправен пред избора: кич или нищо.

И той избира кича. На нищото какво има да му избираш?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.08.2016, 21:56

35 Дора Господинова.10206840113183291 | 29.08.201622:21

Ходих преди две седмици до замъка в Равадиново, специално има организирани екскурзии до там от цялата страна. Бях скептично настроена, дори не мислех да влизам...просто да се възползвам от пътуването, за да видя морето. Наистина е прашно отпред и ме издразниха на входа момчетата с очилата и чичкото - разпоредител. Поне 40 души бяхме в автобуса и събрахме по осем лева - това е таксата за групови посещения. Кралят - този, който подканяше всички да се снимат с него - заобиколихме някак. Изненадах се, че още като влязох и минах първите десет метра ми хареса. Замъкът е бутафорен, да, не го свързвам с епоха и архитектурен стил - приказен замък. Измислен. Замък сред нищото Усмивка Рицарските фигури са роботоподни и ме забавляваха. Идеята за такъв замък някак започна да ми харесва след посещението. Езеро - е, разочаровах се, че крокодила не е истински Усмивка), затова пък лебедите и пауните си бяха живи! Тераси, пейки, мозайки, едни цветни топченца между плочите, десетки малки детайли, които ми направиха приятно впечатление - някой си е поиграл, дори да е еклектично звученето, такъв сбирщайн е по-скоро разведряващ и видимо има успех. Толкова народ се беше изсипал. Българи основно. Мислех си, че хората търсят зрелища. Искат да има къде да заведат децата си! Интересно им е. Ами нямаме си Дисниленд! Не знам за друг такъв замък из България, може пък да не съм чула. Времето на панаирите с люлки и стрелбища си е отишло безвъзвратно. Хубаво е да има места, където да отидеш със семейството си, да заведеш гости през лятото...Работи се, достроява се - не е довършен, и за цените на кафето и левотоалетните също ми се струва, че трябва да се премисли, не бива човек да се увлича в печалбарство, защото ще отблъсне хората - но като цяло това посещение ми остави приятен и зелен спомен. Да. Не бях разочарована.
А истински ми хареса комплекса "Дамасцена" до Скобелево! Розоварната. Много ще се радвам, ако има повече такива комплекси, където да може човек да разгледа нашия бит, да надникне в нашето минало - да научи нещо за занаятите по нашите земи. Прекрасно място!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

34 deowin | 29.08.201620:06

Равадинският замък:
http://www.topactualno.com/wp-content/uploads/2015/03/zamak-ravadinovo.jpg
Явно по-добър от Chateau de Chambord:
http://designlike.com/wp-content/uploads/2011/12/Chateau-de-Chambord.jpg-9.jpg
И Windsor Castle:
http://europeantrips.org/wp-content/uploads/2015/05/Windsor-Castle-London-Upper.jpg
Е, щом казвате..
В други новини, песен на Тони Стораро изпревари творби на Моцарт, Шопен в международна класация, съобщава вестник "Полски Тръмбеш".

По темата - чудесно е, че замъкът се харесва на някои хора и има посетители, чудесно е, че осигурява работни места, но укриването на данъци все пак си е престъпление. Точка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

33 Citizen X | 29.08.201619:57

Леле, чета го афторо, чета и коментируещие и чувството за пълен expat ме хваща яко за гърлото. Значи ем е кич, ем е убаво за афторо?!? Комай си говорим за новио клип на асизи или играта на цефека, тениската на варели... разлика нема. А майчетата, дето смятат че ше отгледат нобелови лауреати с подобни посещения, техното "Ох!" и "Ах!" ми обясняват къде е кармичната връзка между Него и матреяла. За сведение на расналите в инкубатор, нейде из П. Тръмбеш - варовиковите образувания, които ви изумиха така приятно тук и там по мос'четата бидоха директно резнати от парк "Крушуна" още преди 4-5 години, невероятно красивите портици и огради бидоха откраднати от парка в "Изгрев", близо до и под опеката на дъновистите. Майсторът им живееше само на хляб и вино, редовно му носехме с майка ми, като храната той отказваше. После настъпилото безвремие позволи на един ошмулен тарикат да крадне от комплекса, а тук даже му ръкопляскат!!! Не, вече наистина за мен не сте нищо повече от матреял! Хленчете, оплаквайте се, хранете ме с голямата лъжицаа. Гледам на вас с очите на Т. Малтус и вече не съжалявам за което!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

32 7 | 29.08.201618:38

Блазе ни. Много щастлив

Ама така е, като сме негативни балканци, без чувство за естетика...само знаем да имаме претенции към артистичните пориви на родолюбците-сънародници.

Ето, Европа да ни засрами.

А сега може да наминат и към Плиска за номинации. Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2016, 21:40

31 LoraV | 29.08.201618:15

..."Замъкът в село Равадиново изпреварва британския Уиндзор по красота. Българският замък зае четвърто място в класация на най-красивите замъци в Европа на организацията European Best Destinations („Най-добрите европейски дестинации“). В нея той е наречен „Влюбен във вятъра“. Днес в Амфитеатъра в стария град в Созопол ще има официално награждаване на родния замък. На церемонията ще присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова. Специално за награждаването в страната ни пристига и изпълнителният директор на European Best Destinations Максимилиан Лежьон. От Министерството на туризма уточняват, че освен Уиндзор (останал 11-и в надпреварата), „Влюбен във вятъра“ е отвял конкуренцията и на Шато Шамбор във Франция (8-мо място), замъка Лихтенщайн в Австрия (16-о място) и др.

Копирано от https://utroruse.com/article/719339/
© www.utroruse.com
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

30 Dear Ivan | 29.08.201615:22

Пардон, след материала, в частен план си уточнил, че за теб замъкът е хубав и поддържан. Значи не можеш да напишеш такъв материал.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

29 TheRock | 29.08.201615:20

Замък в държава без благородници!
Смешна работа!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

28 Dear Ivan | 29.08.201615:20

И после възразявайте срещу това, че човек трябва да се научи да пише и чак след това да пише.

Стойо Тинков, ако си беше направил план на материала и го беше следвал, нямаше да има възражения.

- Замъкът е голям и мръсен
- Замъкът е некултурен, кичозен и учи на лош вкус и безкултурие
- Замъкът е със съмнителни пари
- Замъкът укрива доходи
- Замъкът е вреден и е за проверка от НАП
- На този фон страдат от недоимък на средства, не се виждат и се рушат много достойни български културни и исторически обекти, които са неизмеримо по-важни, а трябва да се запазят, ще издигнат образа на България, а ще донесат и много повече пари от културен туризъм

Ти не си го направил и затова никой не отговаря на текста ти, а със свои съображения.
   

оценка

+1 -0