Webcafe

Минимализъм и нотка комунизъм

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
08.08.2014, 18:15 (обновена 19.11.2016, 20:37)

1 от 10 снимки Назад Напред

minisofia

С minisofia.com Николай Николов създава алтернативен гайд на София и нейните крайни квартали

Интересните кадри в София се ловят, когато се скриеш в храстите и...чакаш. Задължително условие е фотографът да има и шлифер. Това, разбира се, е шега. Но донякъде вероятно обяснява как Николай Николов улавя своите гледни точки към София. Всъщност столицата извън туристическите си места, може да бъде също толкова интересна и по своему забележителна.

Със сигурност това си личи в блога minisofia, който Николай създава като алтернативен гайд на София. Въпреки че не е имал намерението да праща туристи по стъпките си, американското издание citylab.com се свързва с него, за да публикува част от работите му в сайта си.

Хияди години история и панелки

„Хиляди години история могат да бъдат открити в София. Заобиколен от примери за архитектура, която представя миналото на българската столица, Николай Николов се фиксира върху сградите, за които изглежда, че може да се каже най-малко", пише сайтът. Това, което ги впечатлява, е историята на комунизма, запечатана в архитектурата на сградите.

Както казва Ники, „не са си имали такова нещо, любопитно им е". Във фотографиите той не дава оценка на това, което вижда, но е убеден, че не само храм-паметник „Св. Александър Невски" говори за София. Панелките също говорят. "Без значение дали е било добро или лошо, то е било", казва той.

Minimalistic Sofia е успокоението му, че прави поне нещо, свързано с фотографията, след като все още не е намерил своето място в медия. След кратък сблъсък с информатиката за около семестър в университета, сега сблъсква в абсурдна визуална връзка хората и средата, която ги заобикаля.

Излиза на дълги разходки из София, а после проверява на карта маршрута си и отбелязва местата, на които е снимал. Така всеки, който види картата, може да потърси мястото на дадено изображение и да предложи свой прочит. Николай ходи по около 10 километра от началото на проекта през ноември до сега. Самата идея на блога му е вдъхновена от стила на минимализма, въпреки че не всички изображения са издържани в него.

Pink Floyd в "Дружба" 2

Влекат го крайните квартали заради нотката на комунизъм, която чисто визуално е останала от „едно време, на което, за щастие, не сме били съвременници, но родителите ни са били". Роден е през 1989 година - точно навреме, за да хване промяната.  Обикновено излиза с фотоапарат и слушалки. Казва, че да слушаш Pink Floyd в „Дружба" 2 е неповторимо. Не съм сигурна, че искам да проверя дали е прав. Това, което го впечатлява наоколо, е отчуждението между хората и апатията към света наоколо - завещание от социализма у нас.

Така той създава алтернативния си фотопътеводител - надграждайки малки парченца от всекидневния живот на София чрез елементи от сивата панелена архитектура, паважа или графитите, пътните знаци или дрехите на хората.

Щегува се, че в бъдеще ще направи Minimalistic Burgas или Minimalistic Plovdiv. Въпреки че все още не е успял да направи добър кадър от кв. Обеля например. А със сигурност и там може да намери достатъчно истории, разказани през сградите покрай малките хора в големия град.

Oще: minimalistic sofia  minisofia  галерии  галерия  изображения  николай николов  снимки  софия  фотография 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.