БФС повежда съдебната битка за ТВ парите | sportcafe.bg
Sportcafe logo

БФС повежда съдебната битка за ТВ парите

в. "Труд"
07.06.2011, 19:39 (обновена 08.06.2011, 14:50)
ТВ камера, тв права, телевизия

Снимка: © Getty Images

В пълен мрак е обвита ситуацията около прословутите ТВ права

БФС ще поведе съдебния бунт на клубовете срещу неплатените им телевизионни пари, информира в. "Труд". Притежателят на правата за излъчване на мачовете - Би Ти Ви Медия груп удържа вноската от 1 625 000 лв. под формата на глоби и неустойки.

Футболният съюз ще има срещи с клубовете, както и с Професионалната футболна лига (ПФЛ), преди да започне делото. Ще се уточни дали наистина е допуснато нарушение по някоя от точките в договора, на които медията основава санкциите.

Юристите на централата и на клубовете са готови да оспорят всяко от наказанията. По първа точка от писмото на Би Ти Ви са удържани 500 000 лв. заради допускане на ТВ екипи от други канали за излъчване на репортажи от мачовете, които били по-дълги от регламентираните 90 секунди. Визират се Нова, БНТ1 и Канал 3. По Закона за радиото и телевизията притежателят на правата се задължава да осигури картина за 90-секундни материали от всички двубои, които заснема. Записано е в чл. 19, точка В, алинея 5. За този половин милион БФС и клубовете със сигурност ще претендират.

Удържани са общо 90 000 лева и за неявявания на футболисти и треньори на отбори пред репортерите на медията. За тях следват консултации между БФС и клубовете. Ако се докаже правото на Би Ти Ви, тези пасиви са за сметка на клубовете. По вътрешните договори между тях и БФС всеки отбор е длъжен да осигури исканите от медията играчи и наставници за интервюта.

50 000 лв. е глобата за допускане на камери на други телевизии на финала за Купата на България ЦСКА - Славия (1:0) на 25 май. БФС е уведомил Професионалната лига, която администрира турнира, за изискванията по договора и организацията на мача още на 5 май. Ако е имало нарушение на ТВ контракта, отговорност носи ПФЛ.

В съда ще бъде оспорена и точката с временно задържаните дължими 835 хиляди лева по последната точка в писмото на Би Ти Ви. Според нея БФС не е предоставил оферта за нов ТВ договор в срок до февруари 2011 г. До идването на такова предложение парите не могат да бъдат усвоени от футболния съюз, откъдето се преразпределят към клубовете. Но представители и на централата, и на водещите отбори, са уведомили преди няколко месеца притежателя на правата, че нямат оферта. И са приканили Би Ти Ви да изготви такава, след което евентуално да започнат преговори.

Скандалният неигран мач между Калиакра и Левски не е причина за глоба от страна на Би Ти Ви.

Обединен фронт от няколко клуба обмисля възможността да предоговаря правата за своите мачове автономно от БФС. Но това противоречи на Закона за физическо възпитание и спорта. В него е записано, че рекламните и ТВ права на турнирите притежава федерацията, лицензирана да ги администрира.

А и клубовете участваха активно в изготвянето на настоящия ТВ договор на 11 септември 2008 г. Работната група, която оформи документално контракта, включваше изпълнителния директор на Левски Константин Баждеков, тогавашния изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов, шефа в Локо (Сф) Иво Тонев, бившия началник в Литекс Ангел Бончев, Иван Петлешков (тогава директор в Локо-Пд), Костадин Хаджииванов (президент на Беласица в онзи момент), Ивайло Котев (представител на Пирин), юрист на БФС Борислав Попов и Валентин Михов, шеф на ПФЛ през 2008 г. и представител на тогавашния притежател на правата - фирмата SV-RSA.

Консултациите БФС-ПФЛ-клубове ще приключат със заседанието на Изпълкома на 9 юни. Там ще се реши и стратегията за действие, която най-вероятно ще бъде облечена в подготвено съдебно дело. На заседанието се очаква и представител на Би Ти Ви.

Oще: btv  btv media group  sv-rsa  а група  бнт1  бфс  канал 3  нова  пфл Видео