Отрицателният ефект на тревата | webcafe.bg
Webcafe

Отрицателният ефект на тревата

webcafeLifecafe, по The Guardian
12.04.2015, 18:27 (обновена 16.04.2015, 12:23)
Студент

Според холандско изследване резултатите по математика на учениците страдат най-много от употребата на канабис

Ако искате добри резултати на изпитите, особено по математика, не пушете трева.

Това е изводът от изследване, което вероятно ще бъде ожесточено дебатирано между поддръжниците и противниците на употребата на канабис и нейната легализация.

Икономистите Оливие Мари от университета в Маастрихт и Улф Золиц от IZA в Бон са анализирали какво се е случило в Маастрихт през 2011 г., когато холандският град е разрешил само на притежатели на холандски, немски и белгийски паспорти достъп до 13-те кофишопа, където се е продава канабис.

Временните ограничения са въведени заради опасения, че граждани на други държави, предимно Франция и Люксембург, посещават града само за да употребяват наркотици, което би навредило на неговия имидж на благоприлично място.

След като прегледали над 54 000 оценки на студенти от цял свят, следващи в университета в Маастрихт преди и след въвеждането на ограниченията, икономистите са достигнали до поразителен извод. В доклад, представен наскоро на конференцията на британското Кралско икономическо общество в Манчестър, те разкриват, че студентите, които не са могли вече да си купуват по законен път канабис, са имали по-добри резултати на изпитите.

Това се дължи на подобрение на когнитивните функции

"Ефектите, които наблюдаваме, са мащабни, постоянни и статистически много значими," казва Мари пред Observer. Подобрението на оценките е с около 5 процента. Това е сходно със спада на оценките, наблюдаван след достигане на възрастта в САЩ, при която е разрешена употребата на алкохол.

За хората със слаби оценки ефектът върху резултатите от изпитите е по-сериозен. При тях шансът да издържат успешно изпитите е със 7.6% по-висок.

Мари и Золиц констатират, че ефектът е още по-изразен при определени дисциплини. "Ефектът от тази политика е пет пъти по-голям при курсове, изискващи умения за работа с числа и математически познания," пишат те.

"Съответстващо на начина, по който тетрахидроканабинолът въздейства на когнитивните функции, установяваме, че подобрението на резултатите от изпити е по-голямо при курсове, изискващи повече математически умения," казва Мари.

Тетрахидроканабинолът е активната съставка в "скунксовия" канабис, който някои изследвания свързват с възникване на психози.

Фундаменталното изследване на тези учени се появява в решаващ момент

Исканията за либерализация на законите за канабиса нарастват. В германската столица Берлин се обсъжда предложение за отваряне на първия магазин в страната за законен канабис. Уругвай планира да стане първата държава в света, която изцяло ще узакони всички аспекти на търговията с канабис, като вече въведе държавна система за купуване на максимум 20 грама месечно от всеки пълнолетен.

В САЩ над 20 щати вече разрешават употребата на марихуана за медицински нужди, а консумацията й без медицинска необходимост вече е законна в Аляска, Орегон, Вашингтон и Колорадо.

"Смятаме, че този новооткрит ефект върху продуктивността от промяната на законния достъп до канабис не е незначителен и би трябвало поне в краткосрочен план да има политическо значение при вземане на всякакви решения за узаконяване или забрана на наркотици", твърди Мари.

Изследването вероятно ще бъде използвано от активистите, борещи се срещу легализацията

Мари все пак държи да изтъкне, че то трябва просто да се използва за повишаване на информираността за често игнориран аспект на употребата на наркотични вещества: ефектът върху когнитивните способности на конкретния човек. "Ако марихуаната бъде узаконена, както е в много щати в САЩ, трябва поне да информираме потребителите за негативните последици от избора им да употребяват наркотици."

Вероятно изследването ще бъде размахвано като аргумент и в дебата за нивата на тетрахидроканабинол в канабиса, които като цяло стават все по-високи. Нивата му в марихуаната, продавана в кофишоповете в Маастрихт, са около два пъти по-високи от тези в САЩ.

Съдейки по исторически данни, забраната често води до производство на още по-силни версии на незаконни наркотици или алкохол.

Активистите, борещи се за либерализация, твърдят, че тя би спомогнала за понижаване на нивата на THC и би позволила на потребителите да са информирани какво купуват. Авторите достигат до заключение, че вероятно изследването би дало различен резултат, ако можеха да го реализират в държава, която не налага ограничения върху употребата на канабис.

Мари коментира, че изследването е повлияло на разговорите й по въпроса с нейния син-тийнейджър.

"Имам 13-годишно дете и споделих резултатите от проучването с него като предпазна мярка, така че той да направи най-добре информирания избор, ако бъде изправен пред решението дали да консумира канабис."

Oще: влияние на марихуаната  легализация  марихуана  оценки  пушене  сащ  студенти  трева  холандия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 15:57

10 Диян Янков | 15.04.201516:51

тука може би е мястото човек да се запита ..
какво е по хубаво и по добре . да си тъп и да живееш усмихнато и радостно ..
иле да си умен, но да знаеш колко зле е всичко което те заобикаля ..

щото нали , който трупа мъдрост , трупа и печал .
както имаше една приказка .

а с акъля нещата седят малко като при термоядрената реакция ..
напече ли ти се много чутората ... започва да се препича и връщане назад няма ..
от един момент нататък .. процеса е необратим ..

разбира се .. има варианти за принудително химическо въздействие ..
например човек да си пръска профилактично кифирицата с азот .. за охлаждане така ..
ама най сигурно си е .... на принципа има проблем няма проблем ..
шат и на патката главата Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.12.2013, 17:08

9 Папърдак | 15.04.201514:35

Какви щуротии па коментирате. В България мариуаната е забранена със закон! Не си абете барута. Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2012, 11:35

8 Сърце Червено | 15.04.201511:24

отново избихте рибата
преди поставахте про ваксини статии,а сега анти марихуана евала
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

7 Dimitar Stamboliyski | 14.04.201513:08

Ако си нормален человек, самият ти организъм ще ти каже, че е време да се поограничиш...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

6 veselavesela | 14.04.201500:56

"В доклад, представен наскоро на конференцията на британското Кралско икономическо общество в Манчестър, те разкриват, че студентите, които не са могли вече да си купуват по законен път канабис, са имали по-добри резултати на изпитите."
------------------------
Подобрили са си когнитивните функции, щото е трябвало да измислят начини за купуване по НЕзаконен път на канабис
Смее се

Пълни глупости са това. А, на Харито, селенът съвсем му е изфирясал! Идея
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 04.04.2015, 10:00

5 Красимира Маврова.100003575120533 | 14.04.201500:06

Дрън-дрън-дрън. Глупости или звън на пари?
И ако се легализира марихуанта на кого ще спадне повече печалбата от продажба на наркотици? На марихуана ли - сега печалбите и са от порядъка на 5000% или бизнесът с другия легален наркотик - цигарите?
Верният въпрос е - "За кого е отрицателен ефекта на марихуаната"
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

4 Harry | 13.04.201520:45

Три минуса! Трима вярват на лукавия?! Много щастлив Много щастлив
Лукавия обещава много, но се разплаща само със счупени глави!
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

3 тъп | 13.04.201516:00

хари, малко закъсня за БКП, но опитай КПРФ (бивша КПСС). фразеологията ти дрънка, но изедниците милиардери не са лъжица за всяка уста. грабвай чифтето и на балкана. сега сериозно: от много време е известно, че умереният стрес повишава физическите и когнитивните способности - просто е като партийно членство. абстиненцията и гневът от забраната мобилизират. но може да се окаже, че пропадналите на тестовете и добре напушени, живеят по дълъг и приятен живот - помислете това - сигурно има такива изследвания финансирани от някой изедник. Много щастлив
   

оценка

+7 -2

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 13.04.201512:11

Може, но може една способност да се притъпява за сметка на отключване на друга. Историята помни доста гениални творци използващи всякакви наркотични вещества или пълни пияндури
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 13.04.201510:01

Да си дойдем на думата, и преди се знаеше че пушененто на канабис оглупява, а напротив - никотинът засилва мозъчната дейност, това е истинската причина Сорос и Блумберг да харчат стотици милиони долари за кампании против тютюнопушенето и за легализиране на канабиса - несъвместими на прув поглед кампании - та нали ги обясняват с грижа за нашето здраве!

А нима някой вярва че милиардер може да е филантроп? Много щастлив Аз не вярвам, само който не е с всичкия си може да повярва, че хора способни да ограбят парите, живота и здравето на милиони други, само за да станат безсмислено богати, са способни на филантропия и алтруизъм.

Впрочем науката отдавна знае че е невъзможно, че елитите са социопатични и психопатични, че тия качестав са наследствени, дори за алтруизма има отговоерн ген.

Честито Възкресение Христово, и не вярвайте на лукавия!
   

оценка

+7 -9