Срамота, бе, Дойчланд | webcafe.bg
Webcafe

Срамота, бе, Дойчланд

Webcafe
13.05.2019, 21:20 (обновена 14.05.2019, 17:13)
десислава радева, деси радева, румен радев

Първата дама срещу упадъка на Германщината и нейните светини

Никога не пропускайте добра възможност да си замълчите - скромна, но безценна поука.

Рецептата е особено полезна за неволните жертви на хроничнo-възпаления медиен интерес - онези периферни играчи в институционалната машинария, чийто път към PR-бедствието винаги е постлан с килим от добри намерения и неограничен достъп до Facebook.

Докато президентът Румен Радев се мъчеше да преформатира избора на новия главен прокурор и едновременно с това - да натрупа червени очки около мистичните преговори с Volkswagen за нов завод в България, мимолетното обществено внимание рязко се отмести върху по-парлива и интригуваща тема.

"Мината", отклонила погледа от дневния ред на държавния глава, не бе заложена от коварен политически противник, а от собствената му съпруга.

Десислава Радева реши да озвучи FB-всемира с Rammstein и да даде воля на гнева си от отменения полет на Lufthansa, провалил поредното й турне като зрител на фестивала на самодейните фолклорни състави на българите в чужбина.

Дума подир дума, съжалението й заради непредвиденото отсъствие от събора преминава към недоизказана снизходителна присъда срещу упадъка на германщинАта, като такава, и на нейните светини: педантичност, пунктуалност, дисциплина и любов към реда.

"Отменяйки полета ни за Валенсия 2,5 часа преди него, никой от славеното летище Frankfurt Airport не каза едно човешко "Съжаляваме за неудобството", анонсира Десислава Радева.

Оскърблението приема силуета на безименна "афроамериканка" (да се чете "служителка" след втората редакция на Д. Радева), позволила си да задава подигравателни въпроси, вместо да удари пети за "Мирно" и да мобилизира дежурната въздушна патрулка на Луфтвафе за спешен курс до източна Испания.

"Положението", забелязва с ирония Радева, "е Дойчланд, Дойчланд, убер алес".

Ние няма да спорим с последното наблюдение, каквото и да е искал да каже с него лирическият герой.

Не отричаме неприятните усещания на пътника, закъсал по средата на маршрута си и останал безсилен пред превратностите на авиотранспортния график.

Но си струва да отбележим едно скромно откритие на фона на тази историческа неправда спрямо Първата дама.

Всъщност, съборът, пропуснат от Десислава Радева, се е провел съвсем успешно и без личното й присъствие в Испания. Всъщност, личното й присъствие не е посочено никъде в програмата на двудневния фолклорен фестивал.

За един уикенд в Ла Нусия са се събрали стотици българи - жени, мъже, деца, пенсионери - чийто живот ги е разпръснал из Германия, Ирландия, Франция, Полша, Чехия, Италия, Малта, Великобритания, Белгия и др.

Когато има желание, има и начини да пропътуваш стотици километри и да стигнеш навреме до целта (Светослав Малинов го разбра по трудния начин).

По лицата на хората от снимките си личи, че става дума за автентично, позитивно, добре организирано и рядко срещано задружие на сънародниците зад граница, което няма особена нужда от административен патронаж. Напротив, спокойно могат да си позволят да стоят по-далеч от онези първосигнални "патрони", които по избори обичат да се мешат сред хората в носиите, след което бързат да забравят за съществуването им. Или от онези шумни доброжелатели, които имат склонността да свеждат околния свят до собствената си "скромност".

Оказва се, че да разполагаш с огромна платформа за достъп до общественото внимание, може да е задача с повишена трудност. И проблемът не е в мащаба на платформата, а в мащаба на посланието. Когато очакванията за смисъл, дълбочина и достойно държавническо ниво се сблъскат с оплакване в стил "една българка на гейта", разочарованието става заразно и може да прилепне към реалния носител на институционалната власт.

Затова, всеки първокурсник по връзки с обществеността би посъветвал "Дондуков" 2 да наложи кратка FB-карантина на първата дама - кратка, колкото остатъка на 5-годишния мандат.

P.S. В деня след публикацията на Десислава Радева Lufthansa регистрира 1,38% спад на стойността на акциите си. Глобалните финансови пазари все още гадаят дали причината е свързана със страх и срам от българското президентство.

Oще: rammstein  германия  десислава радева  луфтханза  фолклорен фестивал 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

48 Nenimir | 16.05.201907:24

45 deowin | 15.05.201920:21


>Предполагам си решил, че щом Радева твърди, че Луфтханза дори не се е извинила на клиентите си за отменения полет, то несъмнено е било точно така. Това е твой прерогатив. В същото време Луфтханза има доста добри оценки по всевъзможни класации и оценки на клиенти. За мнимите качества на Радева нямаме никакви подобни данни.<


Имам опит и с компанията, и с летището, който съм споделил в другата статия по въпроса. Имал съм и друг случай. Колеги немци, работещи за Луфтханза са споделяли, че срещат същото отношение за което говоря.

Доколкото си спомням от класациите, да, Луфтханза е в дъното на първите 10, но никога не се е славила със отношение към клиентите. Преимуществото им е, че предлагат надежност на полетите, машините им са добре поддържани, и не закъсняват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

47 Mako | 15.05.201923:33

JB | 14.05.201923:53

15 dedo adji | 14.05.201914:30

... А Рядкото се изявява като капацитет по чужди езици и песни...

Дедо,

rare case съвсем правилно е отбелязал, че в песента на Рамщайн текстът се отличава (макар и незначително) от химна на Германия. На теб очевидно това ти е отбягнало и го критикуваш/осмиваш неправилно, като по този начин ти сам се изявяваш като капацитет по немски език. Познанията ти са доста добри, но недостатъчни, за да поучаваш други.
==================================

"Отбягнало"-то е истинска наслада за слуха и зрението на един ценител Намига
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

46 Mako | 15.05.201923:28

deowin | 14.05.201919:41Не бях точно аз този, който влезе за да каже, че Радева не била простата селска пръчка
===========================================

Прав си! Ти, както обикновено, влезе във форума за да кажеш на всички останали / и най-вече на себе си!/, че са тотални селски пръчки Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

45 deowin | 15.05.201920:21

>може да изрази своето доволство или недоволство, все пак е демокрация, нали

Точно така. Може. Има право.
Също може да го направи по начин, подобаващ за проста селска пръчка. Има пълното право и наблюдаемо се възползва от него с всичката си възможна сила. Не виждам някой да е оспорвал правото на жената на президента да демонстрира манталитета си възможно най-ярко и недвусмислено. Не че има каквато и да било нужда, но това явно не й пречи да го прави.

>двете организации са достатъчно надменни да признават некомпетентността си

Предполагам си решил, че щом Радева твърди, че Луфтханза дори не се е извинила на клиентите си за отменения полет, то несъмнено е било точно така. Това е твой прерогатив. В същото време Луфтханза има доста добри оценки по всевъзможни класации и оценки на клиенти. За мнимите качества на Радева нямаме никакви подобни данни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

44 Nenimir | 15.05.201919:56

Като гражданка на Европа г-жа Радева може да изрази своето доволство или недоволство, все пак е демокрация, нали.
Може би оплакването на гражданин от по високо ниво ще предизвиква някаква реакция от иначе нежелаещите да отговарят на жалби нито летище Франкфурт, нито Луфтханза.
И двете организации са достатъчно надменни да признават некомпетентността си, дори когато тя е очевидна.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

43 Бам | 15.05.201910:24

Ми ей ти го смисленото без емотикони - Деса е жена на президента, светът не се върти около жената на президента, жената на президента трябва да се контролира, а ако не може да се контролира, трябва да има някой да го направи. Как е ? Объркан оопс...
А на другия възрастен господин да кажа - не ги харесвам двамата Радеви. Малко в повече ми идва президент, който не е наясно кво прави, а сега и жена му.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

42 BaronVino | 15.05.201910:00

Бам-бам ли си, какъв си,
с тези 100 емотиконки на изречение мисля че си объркал форума с някой ученически или спортен такъв.
Ако няма какво смислено да кажеш, освен да обиждаш по-възрастни и умни от теб, по-добре излезни. Каква ти е идеята тук? Виртуални клоаки за псуване, колкото искаш.
Пуснали сме в Кайфето една свиня и ко. тук да ни забавляват, но всяка простотия в изказванията си има лимит. Дори и тяхната.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

41 dedo adji | 15.05.201909:59

На тия от Луфтханза нищо им няма, ама на тебе май ти излизат не пришки ами цели циреи на задника, като чуеш България, Сидеров, патриоти, а отскоро Радев и Радева. На това му казват психосоматична реакция. Ми, начесвай си ги, кво а те праа. Ако продължаваш да психясваш може и под мишниците да ти излязат.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

40 Бам | 15.05.201909:45

Ей дрт прч Много щастлив , темата е за Съпругата, бе , прабългарски патреот от три морета, не се праи на улав, ей... Много щастлив Абе разбираш и ти даже, че Деса се е пооляла.
Расистки намеци и препратки към нацисткото минало на Германия от жената на президент !!! И питам аз сега - колко треа да са прости и тъпи PR-ите на тоя президент, та да я оставят да вършее из ФБ.
На тия от Луфтханза пришки им излизат по задника като чуят България - то Сидеров, то Радева , абе все им се падат едни мили хорица Чуди се
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

39 deaf | 15.05.201907:09

Съжалявам,но определението "проста селска пръчка" дадено на Радева е точно на място. Спомнете си как тя целуна по бузките словенският президент и след това с ръчичка избърса следите от червилото... Много щастлив Смее се Чуди се
   

оценка

+2 -1