Срамота, бе, Дойчланд | webcafe.bg
Webcafe

Срамота, бе, Дойчланд

Webcafe
13.05.2019, 21:20 (обновена 14.05.2019, 17:13)
десислава радева, деси радева, румен радев

Първата дама срещу упадъка на Германщината и нейните светини

Никога не пропускайте добра възможност да си замълчите - скромна, но безценна поука.

Рецептата е особено полезна за неволните жертви на хроничнo-възпаления медиен интерес - онези периферни играчи в институционалната машинария, чийто път към PR-бедствието винаги е постлан с килим от добри намерения и неограничен достъп до Facebook.

Докато президентът Румен Радев се мъчеше да преформатира избора на новия главен прокурор и едновременно с това - да натрупа червени очки около мистичните преговори с Volkswagen за нов завод в България, мимолетното обществено внимание рязко се отмести върху по-парлива и интригуваща тема.

"Мината", отклонила погледа от дневния ред на държавния глава, не бе заложена от коварен политически противник, а от собствената му съпруга.

Десислава Радева реши да озвучи FB-всемира с Rammstein и да даде воля на гнева си от отменения полет на Lufthansa, провалил поредното й турне като зрител на фестивала на самодейните фолклорни състави на българите в чужбина.

Дума подир дума, съжалението й заради непредвиденото отсъствие от събора преминава към недоизказана снизходителна присъда срещу упадъка на германщинАта, като такава, и на нейните светини: педантичност, пунктуалност, дисциплина и любов към реда.

"Отменяйки полета ни за Валенсия 2,5 часа преди него, никой от славеното летище Frankfurt Airport не каза едно човешко "Съжаляваме за неудобството", анонсира Десислава Радева.

Оскърблението приема силуета на безименна "афроамериканка" (да се чете "служителка" след втората редакция на Д. Радева), позволила си да задава подигравателни въпроси, вместо да удари пети за "Мирно" и да мобилизира дежурната въздушна патрулка на Луфтвафе за спешен курс до източна Испания.

"Положението", забелязва с ирония Радева, "е Дойчланд, Дойчланд, убер алес".

Ние няма да спорим с последното наблюдение, каквото и да е искал да каже с него лирическият герой.

Не отричаме неприятните усещания на пътника, закъсал по средата на маршрута си и останал безсилен пред превратностите на авиотранспортния график.

Но си струва да отбележим едно скромно откритие на фона на тази историческа неправда спрямо Първата дама.

Всъщност, съборът, пропуснат от Десислава Радева, се е провел съвсем успешно и без личното й присъствие в Испания. Всъщност, личното й присъствие не е посочено никъде в програмата на двудневния фолклорен фестивал.

За един уикенд в Ла Нусия са се събрали стотици българи - жени, мъже, деца, пенсионери - чийто живот ги е разпръснал из Германия, Ирландия, Франция, Полша, Чехия, Италия, Малта, Великобритания, Белгия и др.

Когато има желание, има и начини да пропътуваш стотици километри и да стигнеш навреме до целта (Светослав Малинов го разбра по трудния начин).

По лицата на хората от снимките си личи, че става дума за автентично, позитивно, добре организирано и рядко срещано задружие на сънародниците зад граница, което няма особена нужда от административен патронаж. Напротив, спокойно могат да си позволят да стоят по-далеч от онези първосигнални "патрони", които по избори обичат да се мешат сред хората в носиите, след което бързат да забравят за съществуването им. Или от онези шумни доброжелатели, които имат склонността да свеждат околния свят до собствената си "скромност".

Оказва се, че да разполагаш с огромна платформа за достъп до общественото внимание, може да е задача с повишена трудност. И проблемът не е в мащаба на платформата, а в мащаба на посланието. Когато очакванията за смисъл, дълбочина и достойно държавническо ниво се сблъскат с оплакване в стил "една българка на гейта", разочарованието става заразно и може да прилепне към реалния носител на институционалната власт.

Затова, всеки първокурсник по връзки с обществеността би посъветвал "Дондуков" 2 да наложи кратка FB-карантина на първата дама - кратка, колкото остатъка на 5-годишния мандат.

P.S. В деня след публикацията на Десислава Радева Lufthansa регистрира 1,38% спад на стойността на акциите си. Глобалните финансови пазари все още гадаят дали причината е свързана със страх и срам от българското президентство.

Oще: rammstein  германия  десислава радева  луфтханза  фолклорен фестивал 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

38 deowin | 15.05.201902:00

>го поканиха да представи великите си постижения

Припомни ми къде се е случвало това, кой е предложил начин, по който това да може да се постигне задоволително онлайн, и защо си си въобразил, че бих могъл да бъда дори минимално заинтересован да доказвам каквото и да било на анонимни непознати хора онлайн.

>след като в английската клавиатура липсва u умлаут

.. се пише "ue", което щеше да знаеш, ако имаше поне най-основни познания в немския език.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

37 dedo adji | 15.05.201901:28

Приятелю JB,
никога не съм се хвалил с познанията си по немски. Те са достатъчни за комуникация с немци и четене на немска техническа литература, и нищо повече. Г-жа Деси също не показсва особена ерудиция щом асоциира Deutschland uber alles с песен на Рамщайн, която, признавам, не съм чувал, а не с немския национален химн. Немският ми речник е на друг лаптоп и не сметнах за нужно да го отварям за една дума allen. Грешката в изписването на uber е естествена, след като в английската клавиатура липсва u умлаут.
Приемам критиката и ако allen променя значението основно се извинявам на рядкото. Но само за това.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

36 dedo adji | 15.05.201901:08

Каквато ще да е Деси Радева, бамчо, изписването на България с малка буква показва само, че ти си долнопробно евро мекере, грешка няма. айде, марш в дойчланд, ама май не те щат и там.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

35 Бам | 14.05.201923:58

На Деса Радева й отменили полета, та не могла да иде на сбора у Валенция и затова ги храни наред, и Lufthansa, и афроамериканците , и Германия. Ама се само не са й козирували , ами не са си посипали главата с пепел пред Съпругата на Президента на република българия. (малките букви не са грешка)
Ай марш оттука....
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 21.08.2013, 16:41

34 JB | 14.05.201923:53

15 dedo adji | 14.05.201914:30

... А Рядкото се изявява като капацитет по чужди езици и песни...

Дедо,

rare case съвсем правилно е отбелязал, че в песента на Рамщайн текстът се отличава (макар и незначително) от химна на Германия. На теб очевидно това ти е отбягнало и го критикуваш/осмиваш неправилно, като по този начин ти сам се изявяваш като капацитет по немски език. Познанията ти са доста добри, но недостатъчни, за да поучаваш други.

А би било редно, щом Радева цитира, да го прави коректно. Най-малкото, че и в двата случая не е убер, а юбер.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

33 dedo adji | 14.05.201922:52

27 deowin | 14.05.201919:41
Не бях точно аз този, който влезе за да каже, че Радева не била простата селска пръчка...

Не беше. Ти беше тоя, който, като го поканиха да представи великите си постижения, се ската и повтори блювните на няколко титани на мисълта: един глух идиот, мелез от циганин и гъркиня, един хищник с чифте, който се срамува, че е българин, едно рядко мазало и едно друго прасе в друг десен. Достойни партньори за индивид, който общува с хора от Харвард, само дето те не го знаят.
Радева била проста селска пръчка. Може и да е, нямам честта да я познавам. И с какво, измежду хилядите селски пръчки заслужи честта да бъде оплювана от споменатите титани на мисълта? Само с това, че се е омъжила за президента, който бил русофил. Да, ама президент го направи не Путин а Бойко, като му предложи за противник една друга селска пръчка, по-красива, отколкото умна, срещу която би спечелил всеки от титаните на мисълта., даже и ти, прасчо. Наслаждавай се на компанията си, друга нямаш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

32 Dox | 14.05.201922:12

Овца,
Иди да се удавиш. Поне си в крайморски/крайокеански град и места за давене сигурно има бол. И са безплатни, нали? Или и за това ще трябва да плащаш наем?

А преди това, вземи и хвърли тая свинска кожа. Така и не разбра, че не ти отива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

31 deowin | 14.05.201921:43

Доста лесно се вбесяваш, което, разбира се, е характерно за комплексарите.
Също, "ритам" не е пропусната буква, не е и грешно натисната съседна.
Rage moar.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

30 BaronVino | 14.05.201921:31

РитАм за на?гробен, 1:1.
Изчезвай гнида...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

29 deowin | 14.05.201921:19

>В ритама на твоята простотия, при теб няма да пише нищо,.. ако ме разбираш какво искам са кажа.

Разбирам те чудесно. Предполагам всеки друг брутално неграмотен тапанар на твое място не би видял никакав смисал да се пише каквото и да било на нагробния ми камак.
   

оценка

+0 -0