Срамота, бе, Дойчланд | webcafe.bg
Webcafe

Срамота, бе, Дойчланд

Webcafe
13.05.2019, 21:20 (обновена 14.05.2019, 17:13)
десислава радева, деси радева, румен радев

Първата дама срещу упадъка на Германщината и нейните светини

Никога не пропускайте добра възможност да си замълчите - скромна, но безценна поука.

Рецептата е особено полезна за неволните жертви на хроничнo-възпаления медиен интерес - онези периферни играчи в институционалната машинария, чийто път към PR-бедствието винаги е постлан с килим от добри намерения и неограничен достъп до Facebook.

Докато президентът Румен Радев се мъчеше да преформатира избора на новия главен прокурор и едновременно с това - да натрупа червени очки около мистичните преговори с Volkswagen за нов завод в България, мимолетното обществено внимание рязко се отмести върху по-парлива и интригуваща тема.

"Мината", отклонила погледа от дневния ред на държавния глава, не бе заложена от коварен политически противник, а от собствената му съпруга.

Десислава Радева реши да озвучи FB-всемира с Rammstein и да даде воля на гнева си от отменения полет на Lufthansa, провалил поредното й турне като зрител на фестивала на самодейните фолклорни състави на българите в чужбина.

Дума подир дума, съжалението й заради непредвиденото отсъствие от събора преминава към недоизказана снизходителна присъда срещу упадъка на германщинАта, като такава, и на нейните светини: педантичност, пунктуалност, дисциплина и любов към реда.

"Отменяйки полета ни за Валенсия 2,5 часа преди него, никой от славеното летище Frankfurt Airport не каза едно човешко "Съжаляваме за неудобството", анонсира Десислава Радева.

Оскърблението приема силуета на безименна "афроамериканка" (да се чете "служителка" след втората редакция на Д. Радева), позволила си да задава подигравателни въпроси, вместо да удари пети за "Мирно" и да мобилизира дежурната въздушна патрулка на Луфтвафе за спешен курс до източна Испания.

"Положението", забелязва с ирония Радева, "е Дойчланд, Дойчланд, убер алес".

Ние няма да спорим с последното наблюдение, каквото и да е искал да каже с него лирическият герой.

Не отричаме неприятните усещания на пътника, закъсал по средата на маршрута си и останал безсилен пред превратностите на авиотранспортния график.

Но си струва да отбележим едно скромно откритие на фона на тази историческа неправда спрямо Първата дама.

Всъщност, съборът, пропуснат от Десислава Радева, се е провел съвсем успешно и без личното й присъствие в Испания. Всъщност, личното й присъствие не е посочено никъде в програмата на двудневния фолклорен фестивал.

За един уикенд в Ла Нусия са се събрали стотици българи - жени, мъже, деца, пенсионери - чийто живот ги е разпръснал из Германия, Ирландия, Франция, Полша, Чехия, Италия, Малта, Великобритания, Белгия и др.

Когато има желание, има и начини да пропътуваш стотици километри и да стигнеш навреме до целта (Светослав Малинов го разбра по трудния начин).

По лицата на хората от снимките си личи, че става дума за автентично, позитивно, добре организирано и рядко срещано задружие на сънародниците зад граница, което няма особена нужда от административен патронаж. Напротив, спокойно могат да си позволят да стоят по-далеч от онези първосигнални "патрони", които по избори обичат да се мешат сред хората в носиите, след което бързат да забравят за съществуването им. Или от онези шумни доброжелатели, които имат склонността да свеждат околния свят до собствената си "скромност".

Оказва се, че да разполагаш с огромна платформа за достъп до общественото внимание, може да е задача с повишена трудност. И проблемът не е в мащаба на платформата, а в мащаба на посланието. Когато очакванията за смисъл, дълбочина и достойно държавническо ниво се сблъскат с оплакване в стил "една българка на гейта", разочарованието става заразно и може да прилепне към реалния носител на институционалната власт.

Затова, всеки първокурсник по връзки с обществеността би посъветвал "Дондуков" 2 да наложи кратка FB-карантина на първата дама - кратка, колкото остатъка на 5-годишния мандат.

P.S. В деня след публикацията на Десислава Радева Lufthansa регистрира 1,38% спад на стойността на акциите си. Глобалните финансови пазари все още гадаят дали причината е свързана със страх и срам от българското президентство.

Oще: rammstein  германия  десислава радева  луфтханза  фолклорен фестивал 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

28 BaronVino | 14.05.201921:03

“Съответно, на нейния надгробен камък ще пише "Успяла да спи с президент 2017-2022", на твоя - "Успял да пуши на танкер". Тоест, ако не предпочетеш да пише "Успял да се роди във морски град"

Е тоя задмина и варненската шамандура по гниене. Стана топ форумна гнида 2019. Честито! Надгробни камъни, почна да надписва. В ритама на твоята простотия, при теб няма да пише нищо,.. ако ме разбираш какво искам са кажа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

27 deowin | 14.05.201919:41

>тук говорим за г-жа Радева а не за моите или твоите постижения

Не бях точно аз този, който влезе за да каже, че Радева не била простата селска пръчка, която иначе всички наблюдаваме, защото била родена на морето (и скромно да пропусна да добавя "като мен", защото се подразбира).
Ти го направи.

Аз просто отбелязах, че този тип манталитет е характерен за определен вид провинциални комплексари, на който ти и баталното женище на президента сте чудесни представители.
Нейното "постижение" в живота е, че е женена за президента. Твоят сходно величав подвиг на живота вероятно е че си пушил цигарки на борда на танкер за нефт. Съответно, на нейния надгробен камък ще пише "Успяла да спи с президент 2017-2022", на твоя - "Успял да пуши на танкер". Тоест, ако не предпочетеш да пише "Успял да се роди във морски град".
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

26 Dox | 14.05.201918:58

При т.нар. "комунизъм", подобно отношение и държане към клиента беше доста разпространено - по магазини, по разни институции и пр.
"Ми то си пише бе, другарко", "Не виждате ли какво пише там бе, другарю, ние не сме информация"..... Няма информация, чудиш се, няма и кого да питаш, а пък ако го питаш, ще го/я раздразниш и така.

И сега - какво точно се опитват да оправдаят някои екземпляри тук? И какво е това велико емоционално излияние от Радева, заляло едва ли не цяла западна Европа, та горките западноевропейци сигурно няма да могат да спят в следващите 4-5 денонощия?

Изглежда, че на някои слагачи много им се ще да има голям гаф. Ако няма, те ще го нарисуват. Ако толкова ви се искат гафове - изберете пак Плевнелиев. Тогава ще ги имате по 3-4 на ден, при това едни такива ... сериозни, хубави гафове. Много щастлив
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

25 dedo adji | 14.05.201918:06

Хей, прасчо, тук говорим за г-жа Радева а не за моите или твоите постижения. Моите, без да са изключителни, за на показ пред всички. За твоите знаем само дохода, за който мечтаеш и че познаваш хора от Харвард. А те познават ли те? Пусни някой интеграл, разкажи за външните тоалетни, уринотерапията и хомосексуализма при жирафите. Разкажи за възмущението от г-жа Радева в щабовете на Отворено Общество и Америка за България, та да дойде сърце на място на всички.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

24 Бам | 14.05.201917:30

Тоя па - Тръмп!?!? Именно - неврастеник с власт, глей кви ги върши. Аз казвам, че НЕ МОЖЕ да има, а не че няма.

На "Дамата от Бургас" не са й отменили полета, за да я накажат, светът не се върти около нея.Сигурно е имало доста добра причина, а тя да е прочела, ама както май се оказва не е могла.
И май WizzAir летят до Валенсия, и то по-тънко от Lufthansa, що "Дамата от Бургас" не се е набила там ?

Абе, ами сега като ги задраска от листа с авиокомпаниите, да я видя Деса как ще пътува Много щастлив
Смех, смех.. мани, мани.... Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив

#radevineveragain #desasreisa
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

23 peta_wawa | 14.05.201917:15

Полетите ги отменят, забавят често, и то не служителите на гишето. Колко ли трябва да си неучтив та да ти посочат надписа накрая и да те попитат дали можеш да четеш?
Първо дай и ще да получиш, учтивост и човещина най-вече, дори афро-германките го заслужават.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

22 Бам | 14.05.201916:43

дрътляк, явно се правиш на пръднал гущер и не искаш да схванеш за кво иде реч тука, та да ти го обясня - гневни туитове, емоционални изказвания и кво ли не може
и да има, ама не може да има емоции и гняв от хора с власт. Особено па от комплексирани такива. Щот хората с власт, като се изнервят лекинко и ти подпалват мършавия задник. И не, излагацията не е за само нея. Развява се тя като Първата Дама (пази Боже!), а не като Деса Радева от Бургас, та има значение кви ги плещи
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 14.05.201916:27

>което не е на море е провинция

Типичният манталитет на комплексираната мижитурка, която до толкова няма никакви лични постижения, с които да се гордее, че й се налага да търси гордост по рождение. Щото къде да се родиш определено го избираш сам, и има огромно значение за бъдещия ти интелект и постижения..
Наистина ли не усещаш колко си жалък?

Доколкото близостта на море до родния ти град има някакво определящо значение в бъдещия ти живот, то единствено увеличава вероятността да се захванеш с някоя професия, свързана с морето, а те са всичките високоинтелектуални и силно квалифицирани - рибар, моряк, корабостроител, спасител, продавач на надуваеми играчки или дори на царевица по плажа. За последното, обаче, се изисква особен талант и силни езикови умения.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

20 deaf | 14.05.201915:40

Дедо,

тази мисъл,че което е далеч от морето е провинция е на другаря Хемингуей,(точно така - той е комунист). Обаче е забравил да допълни,че от (военно)стратегическа гледна точка наистина морското крайбрежие е най-ценно,но само от тази гледна точка. Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

19 dedo adji | 14.05.201915:16

Кое е лошото, бе рядко? Лошо е, че си неграмотно, но то е лошо за тебе, за никой друг. Даже германците да чуят, че някакво си рядко от тъмните балкани нарича химна им "нацистки" няма да се затръшкат от обида и няма да отменят сделката на фолксваген.
   

оценка

+0 -1