Срамота, бе, Дойчланд | webcafe.bg
Webcafe

Срамота, бе, Дойчланд

Webcafe
13.05.2019, 21:20 (обновена 14.05.2019, 17:13)
десислава радева, деси радева, румен радев

Първата дама срещу упадъка на Германщината и нейните светини

Никога не пропускайте добра възможност да си замълчите - скромна, но безценна поука.

Рецептата е особено полезна за неволните жертви на хроничнo-възпаления медиен интерес - онези периферни играчи в институционалната машинария, чийто път към PR-бедствието винаги е постлан с килим от добри намерения и неограничен достъп до Facebook.

Докато президентът Румен Радев се мъчеше да преформатира избора на новия главен прокурор и едновременно с това - да натрупа червени очки около мистичните преговори с Volkswagen за нов завод в България, мимолетното обществено внимание рязко се отмести върху по-парлива и интригуваща тема.

"Мината", отклонила погледа от дневния ред на държавния глава, не бе заложена от коварен политически противник, а от собствената му съпруга.

Десислава Радева реши да озвучи FB-всемира с Rammstein и да даде воля на гнева си от отменения полет на Lufthansa, провалил поредното й турне като зрител на фестивала на самодейните фолклорни състави на българите в чужбина.

Дума подир дума, съжалението й заради непредвиденото отсъствие от събора преминава към недоизказана снизходителна присъда срещу упадъка на германщинАта, като такава, и на нейните светини: педантичност, пунктуалност, дисциплина и любов към реда.

"Отменяйки полета ни за Валенсия 2,5 часа преди него, никой от славеното летище Frankfurt Airport не каза едно човешко "Съжаляваме за неудобството", анонсира Десислава Радева.

Оскърблението приема силуета на безименна "афроамериканка" (да се чете "служителка" след втората редакция на Д. Радева), позволила си да задава подигравателни въпроси, вместо да удари пети за "Мирно" и да мобилизира дежурната въздушна патрулка на Луфтвафе за спешен курс до източна Испания.

"Положението", забелязва с ирония Радева, "е Дойчланд, Дойчланд, убер алес".

Ние няма да спорим с последното наблюдение, каквото и да е искал да каже с него лирическият герой.

Не отричаме неприятните усещания на пътника, закъсал по средата на маршрута си и останал безсилен пред превратностите на авиотранспортния график.

Но си струва да отбележим едно скромно откритие на фона на тази историческа неправда спрямо Първата дама.

Всъщност, съборът, пропуснат от Десислава Радева, се е провел съвсем успешно и без личното й присъствие в Испания. Всъщност, личното й присъствие не е посочено никъде в програмата на двудневния фолклорен фестивал.

За един уикенд в Ла Нусия са се събрали стотици българи - жени, мъже, деца, пенсионери - чийто живот ги е разпръснал из Германия, Ирландия, Франция, Полша, Чехия, Италия, Малта, Великобритания, Белгия и др.

Когато има желание, има и начини да пропътуваш стотици километри и да стигнеш навреме до целта (Светослав Малинов го разбра по трудния начин).

По лицата на хората от снимките си личи, че става дума за автентично, позитивно, добре организирано и рядко срещано задружие на сънародниците зад граница, което няма особена нужда от административен патронаж. Напротив, спокойно могат да си позволят да стоят по-далеч от онези първосигнални "патрони", които по избори обичат да се мешат сред хората в носиите, след което бързат да забравят за съществуването им. Или от онези шумни доброжелатели, които имат склонността да свеждат околния свят до собствената си "скромност".

Оказва се, че да разполагаш с огромна платформа за достъп до общественото внимание, може да е задача с повишена трудност. И проблемът не е в мащаба на платформата, а в мащаба на посланието. Когато очакванията за смисъл, дълбочина и достойно държавническо ниво се сблъскат с оплакване в стил "една българка на гейта", разочарованието става заразно и може да прилепне към реалния носител на институционалната власт.

Затова, всеки първокурсник по връзки с обществеността би посъветвал "Дондуков" 2 да наложи кратка FB-карантина на първата дама - кратка, колкото остатъка на 5-годишния мандат.

P.S. В деня след публикацията на Десислава Радева Lufthansa регистрира 1,38% спад на стойността на акциите си. Глобалните финансови пазари все още гадаят дали причината е свързана със страх и срам от българското президентство.

Oще: rammstein  германия  десислава радева  луфтханза  фолклорен фестивал 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

18 dedo adji | 14.05.201915:08

И аз не съм важен, бамчо, и Деси Радева не е Важна. По адрес на Луфтханза сигурно има хиляди гневни туитове и едва ли някой, освен вас, как'Сийките, е обърнал внимание на нейния. Виж, афроквибяхатам може да изпищят. Ако има излагация, тя е за нея, не за България. Пък ти, ако искаш, сезирай фолксваген.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

17 rare case | 14.05.201915:05

Защо с лошото, бе деди? Госпожата цитира химн, получил популярност и знаков за нацистка Германия! Не си ли съгласен с това? Германците са много чувствителни на тази тема. И с това ли не си съгласен?! Та не е Деса Меден рудник, а съпруга на Президента!
Та, кажи, схващаш ли какъв гаф е сътворила или не?!? Чуди се Чуди се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

16 Бам | 14.05.201914:55

Абе дедик, мене ме остаи, аз не съм важен, а е важна президентшата дето не може да си държи езика зад зъбите и ръцете далеч от фейса. А па и това за "афроамериканката" и "Дойчланд Убер Алес" беше излишно. Страшна излагация..
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

15 dedo adji | 14.05.201914:30

... Радева е селска тетка ...

Радева е от Бургас, на морето, а което не е на море е провинция. По ирония на съдбата стана дъвка в устата на хиляди махленски скандалджийки и скандалджии. За грешките й по случая писах на друго място, тук няма да повтарям. Ако, не дай, Боже, сделката с фолксваген се развали, имате готов виновник.
А ти, бамчо откъде си, от Горско Сливово, Полски Тръмбеш или Долная Оряховица. Сега сигурно си горд столичанин (в повече) и си забравил калните цървули на дядо си.
А Рядкото се изявява като капацитет по чужди езици и песни. За твое сведение, рядко, музиката на "нацисткия" е писана през 1797х, текстът през 1841 и е национален химн на Германия от 1922, когато Хитлер още се е оправял от отравяне с английски газ през войната и не е имал хабер да основава партия. И е химн на обединена Германия и до ден днешен, с леки съкращения. Вероятно са го съкратили по примера на болшевиците, които осакатиха любимата на много българи песен "Мила Родино", а демокрадите не си направиха труда да възстановят оригиналния текст.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

14 Оби Уан | 14.05.201913:46

Бам | 14.05.201913:34
А па Гети е прос кат' матрос
________________

Това последното го кажи на висок глас пред военноморското във Варна - да ти пренаредят керемидите УсмивкаУсмивкаУсмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

13 Бам | 14.05.201913:34

Радева е селска тетка, комплексирано парвеню и махленска скандалджийка. По ирония на съдбата се падна да е до квадратния сухар, когото пък, пак по ирония на съдбата, руското лоби назначи за президент.

А па Гети е прос кат' матрос Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -5

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

12 Оби Уан | 14.05.201911:34

AlahAkbar | 14.05.201911:14
Винарке, първа дама няма в България - нито официално, нито неофициално.

"...Но си струва да отбележим едно скромно откритие на фона на тази историческа неправда спрямо Първата дама..."
_______________

Съгласен, ама го обясни на автора на статията....
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

11 rare case | 14.05.201911:32

Излишно е да се коментира Радева, дори червените мухоморки не вярват на това, което пишат по опорки..
Прави ми впечатление, обаче, как свободно борави с чуждите езици, все едно ги знае. Ако малко поназнайваше немски щеше да разбере, че Рамщайн не повтарят тескта на нацисткия химн, колкото и да прилича на първо чуване.
Едно е : Deutschland, Deutschland über alleS, а друго е:
Deutschland, Deutschland über alleN
Смее се Смее се
   

оценка

+1 -5

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

10 AlahAkbar | 14.05.201911:14

Винарке, първа дама няма в България - нито официално, нито неофициално. Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+2 -8

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

9 BaronVino | 14.05.201911:12

Най-смешна в тази статия ми е частта, където кайфето критикувайки пита: ''Защо трябвало Радева да ходи на това събитие?'', ''Можели хората там и без нея'', т.е. изразява се крайно мнение и за причината за това пътуване?!
Не им минава явно през кратуната, че първата дама може да има покана от тази общност и събитие. Поради това, поднася и своите извинения че пропуска събитието защото Луфтханза е много велика. Освен че не и дават опция, не дават и обяснение.
Като цяло съм много ок, да има критика към власт имащите без значение цвят и полярност. Но тендецията да се търси под вола теле, за всяко изказване на Радева става вече меко казано жалка. Мирише повече на евроатлантическо, либереално ''пре-нагъзване'', не на обективна и свободна позиция. Щом е избрала да троши парите ни с редовни линии а не с ''фалкончето'', пак е добре. То верно че е запазено, за ''Бистришките тигри'' на Боко де.
   

оценка

+8 -2