Срамота, бе, Дойчланд | webcafe.bg
Webcafe

Срамота, бе, Дойчланд

Webcafe
13.05.2019, 21:20 (обновена 14.05.2019, 17:13)
десислава радева, деси радева, румен радев

Първата дама срещу упадъка на Германщината и нейните светини

Никога не пропускайте добра възможност да си замълчите - скромна, но безценна поука.

Рецептата е особено полезна за неволните жертви на хроничнo-възпаления медиен интерес - онези периферни играчи в институционалната машинария, чийто път към PR-бедствието винаги е постлан с килим от добри намерения и неограничен достъп до Facebook.

Докато президентът Румен Радев се мъчеше да преформатира избора на новия главен прокурор и едновременно с това - да натрупа червени очки около мистичните преговори с Volkswagen за нов завод в България, мимолетното обществено внимание рязко се отмести върху по-парлива и интригуваща тема.

"Мината", отклонила погледа от дневния ред на държавния глава, не бе заложена от коварен политически противник, а от собствената му съпруга.

Десислава Радева реши да озвучи FB-всемира с Rammstein и да даде воля на гнева си от отменения полет на Lufthansa, провалил поредното й турне като зрител на фестивала на самодейните фолклорни състави на българите в чужбина.

Дума подир дума, съжалението й заради непредвиденото отсъствие от събора преминава към недоизказана снизходителна присъда срещу упадъка на германщинАта, като такава, и на нейните светини: педантичност, пунктуалност, дисциплина и любов към реда.

"Отменяйки полета ни за Валенсия 2,5 часа преди него, никой от славеното летище Frankfurt Airport не каза едно човешко "Съжаляваме за неудобството", анонсира Десислава Радева.

Оскърблението приема силуета на безименна "афроамериканка" (да се чете "служителка" след втората редакция на Д. Радева), позволила си да задава подигравателни въпроси, вместо да удари пети за "Мирно" и да мобилизира дежурната въздушна патрулка на Луфтвафе за спешен курс до източна Испания.

"Положението", забелязва с ирония Радева, "е Дойчланд, Дойчланд, убер алес".

Ние няма да спорим с последното наблюдение, каквото и да е искал да каже с него лирическият герой.

Не отричаме неприятните усещания на пътника, закъсал по средата на маршрута си и останал безсилен пред превратностите на авиотранспортния график.

Но си струва да отбележим едно скромно откритие на фона на тази историческа неправда спрямо Първата дама.

Всъщност, съборът, пропуснат от Десислава Радева, се е провел съвсем успешно и без личното й присъствие в Испания. Всъщност, личното й присъствие не е посочено никъде в програмата на двудневния фолклорен фестивал.

За един уикенд в Ла Нусия са се събрали стотици българи - жени, мъже, деца, пенсионери - чийто живот ги е разпръснал из Германия, Ирландия, Франция, Полша, Чехия, Италия, Малта, Великобритания, Белгия и др.

Когато има желание, има и начини да пропътуваш стотици километри и да стигнеш навреме до целта (Светослав Малинов го разбра по трудния начин).

По лицата на хората от снимките си личи, че става дума за автентично, позитивно, добре организирано и рядко срещано задружие на сънародниците зад граница, което няма особена нужда от административен патронаж. Напротив, спокойно могат да си позволят да стоят по-далеч от онези първосигнални "патрони", които по избори обичат да се мешат сред хората в носиите, след което бързат да забравят за съществуването им. Или от онези шумни доброжелатели, които имат склонността да свеждат околния свят до собствената си "скромност".

Оказва се, че да разполагаш с огромна платформа за достъп до общественото внимание, може да е задача с повишена трудност. И проблемът не е в мащаба на платформата, а в мащаба на посланието. Когато очакванията за смисъл, дълбочина и достойно държавническо ниво се сблъскат с оплакване в стил "една българка на гейта", разочарованието става заразно и може да прилепне към реалния носител на институционалната власт.

Затова, всеки първокурсник по връзки с обществеността би посъветвал "Дондуков" 2 да наложи кратка FB-карантина на първата дама - кратка, колкото остатъка на 5-годишния мандат.

P.S. В деня след публикацията на Десислава Радева Lufthansa регистрира 1,38% спад на стойността на акциите си. Глобалните финансови пазари все още гадаят дали причината е свързана със страх и срам от българското президентство.

Oще: rammstein  германия  десислава радева  луфтханза  фолклорен фестивал 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

8 explorer | 14.05.201910:58

@GETI, аз очаквам заглавие: "Радеви, независимо и поотделно отказаха Фолксваген да си има каквото и да било общо с българи и България".
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

7 AlahAkbar | 14.05.201910:32

Тъпа и нахална селянка, която весели с изцепките си раята, докато мъжлето и работи против България и вреди!
   

оценка

+4 -7

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

6 GETI | 14.05.201910:09

Какво общо има Фолксваген с отменения полет на Радева? Уат дъ фак?
Очаквам скоро заглавие: "Радева провали сделката с VW". То бива простотия, ма тва удря дъното вече.

Интересно какво дразни - че една жена си е позволила да се възмути от великата Луфтханза вместо да се наведе раболепно?
И какво му е скандалното? Че е очаквала поне едно "Съжаляваме за неудобството"

Да му се не види!
Опозори НАС ПОДМАЗВАЧИТЕ !
Как може да КРИТИКУВА великите ЗАПАДНИ ХОРА ?
Трябва да си МЪЛЧИМ !
Аз като подмазвач съм разстроен и възмутен от тази смела постъпка !
   

оценка

+7 -4

Регистриран на: 14.05.2019, 10:05

5 balrog | 14.05.201910:08

’Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.“
Тери Пратчет
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 09.11.2018, 15:40

4 Shotgun Predator | 14.05.201908:05

Аз ФБ не ползвам, но вчера мернах някъде из интернет че първата женица се е изказвала по повод отменен полет на Луфтханза. Зачетох се но след две изречения почиствах такъв срам, че някой се излага публично че спрях. Немците ми казват Фремдшам. Първата женица се е взела много на сериозно, друго не виждам какво да се коментира. Едвали има общо с Фолксваген. Завода сигурно ще е в Турция, не се бойте. Те толкова тъпи не са, България няма какво да предложи. Хората ги няма, стремим се към Еврозоната, имаме лоша инфраструктура. Завод за 200 000 коли на година знаете ли какво значи. Това са това са 500 коли на ден, около 40 камиона с коли и още 60 със части за сглобяване, това е огромен трафик. На Калотина трябва да им отворят отделна колонка само за тях.
   

оценка

+4 -7

Регистриран на: 12.02.2017, 01:04

3 това-онова | 14.05.201900:43

Има още един прецедент в историята, при който съпругата работи против мъжът си, заемащ най-висок пост в държавата. Това беше Йованка, жената на Тито.
Но за разлика от нашия послушко, оня я беше затворил в една от резиденциите в Белград, под домашен арест. Провинението на Йованка беше, че била американски агент. Времената бяха такива, цяла Югославия знаеше, но никой не коментираше.
Днес, нещата са обратно - всичко коментира и гневи, а Генералът не е в състояние да озапти любимата си, бидейки наясно как работи системно за пълноценното затриване на имиджа му. Шокиран
   

оценка

+2 -5

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

2 BaronVino | 13.05.201923:22

Кайфето заАпаа “любимата” си г-жа и изплю назидателно послание! Срам, срам и само срам за таз г-жа Радева! Как смее, свободно да критикува стожера на ЕС! Че и да си позволиш да наречеш, някой афро-американец с думите, афро-американец!!!! Толкова анти-либерално!
Всички които летят по-често от един път в годината с “Уиззчето” на промоция за 20лв. Знаят че превозвача който е отменил полет без причина в толкова кратък период, трябва да предостави опция с друг превозвач като алтернатива или друг вид обещетение.
Историята мълчи защо Луфтханза не е предоставила това. Няма да споменавам ако друга “ЕС първа дама”, избере редовни авио-линии и някой от персонала, посмее да и каже “неможе ли да четеш” какво ще стане. Роско нямаше тоз проблем. Жена му се отказа от него, още преди да почне да се прави на президент..... #ВърнетеРоско!
   

оценка

+7 -6

Регистриран на: 29.11.2014, 21:47

1 boian | 13.05.201922:10

Толкова си може ли "първата дама" или е лееекинко така нарочно за да подразни германците. Щото има сили , заинтересовани заводът на Фолксваген да не е у нас.
   

оценка

+4 -6