Webcafe

Искате добра фантастика? Погледнете към братята сърби

лебовскиFilmcafe по Balkan Insight
11.05.2018, 15:22 (обновена 13.05.2018, 15:28)

Ederlezi Rising печели фенове и критици с красота и подход

Научната фантастика е жанр, дал хляб на хиляди режисьори по света. Истината обаче е, че не са много крайните резултати, които да стават за гледане. И ако искате нещо интересно, нестандартно и готино като цяло, трябва да се поровите.

Или още по-добре - да погледнете към братята сърби. Ederlezi Rising на сръбския режисьор Лазар Бодроза се изстреля на върха на местната филмова сцена, превръщайки се в една от добрите изненади в жанра на научната фантастика.

Успехът е откровена изненада - самият филм е на английски (което едва ли ще допадне на много сърби), а сюжетът изобилства от сцени на тежка експлоатация.

Филмът е адаптиран по краткия разказ на Зоран Нескович от 80-те. Самото действие се развива в XXII век в далечния Космос, а фокусът пада върху отношенията между югославския космонавт Милутин и Нимани - женски андроид. Тя е назначена от корпорацията от съветски тип Ederlezi, за да помага на космонавта и да го държи в линия (а и да го забавлява), докато пътуват към далечна планета със силна капиталистическа идеология. Тяхната мисия е да променят това и да обърнат планетата към комунизма.

В главните роли на Милутин и Нимани са известният словенски актьор Себастиан Каваза и американската порнозвезда от сръбски произход Стоя.

Въпреки спорната тема и скромния си бюджет от едва около 350 000 евро, умелото боравене с идеята за любовта и токсичната мъжественост, както и добрия подбор на атмосферни визуални ефекти, носят на филма висока художествена стойност и доведоха до сериозен успех.

Вместо да копира блокбъстъри като Star Wars и Blade Runner, Бодроза черпи вдъхновение от независими и дори инди продукции като Another Earth и Beyond the Black Rainbow. В крайна сметка той успява да разкаже една добра история, давайки й мрачно и дори зловещо очарование.

Това си пролича и на Белградския филмов фестивал тази година, където Ederlezi Rising грабна наградите за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор и най-добра актриса.

И въпреки че по кината филмът ще се появи вероятно чак в началото на 2019-а, той вече оставя сериозни впечатления по различните фестивали, особено сред феновете на фантастиката. Така филмът получи отличие от фестивала за кино от Централна и Източна Европа във Виена и прие доста добри отзиви на Международния филмов фестивал в Брюксел. Предстои да бъде показан и в Бразилия на фестивала "Фентопия".

Този успех е забележителен още повече на фона на това, че Ederlezi Rising е режисьорският дебют на Лазар Бодроза. Самият той дори не се занимава с режисура, а е сред най-добрите сръбски графични артисти и дизайнери.

След като получава дипломата си от Белградския университет за изящни изкуства, той съосновава студиото за дизайн Metaklinika и скоро след това е обявен от сп. Paste за един от топ 20 на най-успешните графични артисти под 30-годишна възраст.

Съответно и филмът му е базиран до голяма степен на тази визуална пищност. Отчасти и за да избяга от рутината на работата с клиенти в студиото си, той се хваща със сценариста Димитрий Войнов, за да създадат заедно този проект.

"Като част от нашия броманс, ние искахме и да работим заедно по нещо. Когато Димитрий представи историята, аз реагирах така, както повечето хора реагираха на идеята ни за филма по-късно: "Sci-fi в Сърбия? Не съм убеден...". Но идеята остана и всичко се получи толкова лудо... Първоначалната мотивация беше самата идея, възможността да работим с Димитрий и опита да направим нещо, което не е било правено преди", спомня си той.

Бодроза и Войнов си представят Стоя да играе Нимани още от самото начало, тъй като са заинтригувани от нейната личност и история.

"Тя е концептуално интересна. Знаехме за нея от интервюта. Тя е интересен и влиятелен човек, пишещ за издания като New York Times, Guardian и Vice", коментира режисьорът.

Въпреки че Ederlezi Rising е първият й игрален филм, Стоя веднага печели режисьора с актьорското си присъствие и добрата си игра. Бодроза включва в екипа и жена си Нада Саргин, популярна сръбска актриса, като й казва да помага на Стоя с всичките въпроси, които могат да възникнат с актьорската техника и процеса на снимане.

Като изключим Себастиан Каваза и Маруса Майер, останалата част от актьорския състав е събрана предимно от местни таланти на белградската рекламна индустрия, с които преди това Бодроза е работил и шеговито нарича "роби на пазара".

"Това беше поколенчески филм. Всички от нас, който се отклонява в рекламата и често се оплаква от всичко това, направи по нещо, което е много по-творческо и несъмнено много по-авторско", коментира режисьорът.

"Всички участници бяха внимателно подбрани и имаха много свобода на себеизразяване, тъй като филмът сам по себе си е доста свободен", допълва той.

След като успява да осигури финансирането на 1/3 от бюджета - около 145 000 евро от Сръбския филмов център, Бодроза и неговият екип започват кампания за намирането на останалата част от средствата, включително и крауд фъндинг. Въпреки че тези усилия се сблъскват с неуспех, целият шум успява да привлече интерес у частни инвеститори, които в крайна сметка отпускат нужните средства за заснемането на филма.

Самият той приема нещата с вдигната глава.

"Да правиш филми в Сърбия най-често става без пари. В свободното си време и на собствени разноски, често на загуба. Това просто е реалността, в която живеем. Колото по-рано го разбереш, толкова по-добре", споделя режисьорът.

А след като филмът бил завършен, всички от екипа продължили с обичайните си, всекидневни задължения. Поне до следващото приключение. А Лазар Бодроза вече готви такова. Новият филм ще се развива в същата вселена. Самият той иска да заснеме още два филма, за да има общо 3 в режисьорската си кариера.

Така, по негови думи, ще има достатъчно продукция, че да може ако посветят на неговото кино творчество един цял ден, да има с какво да го запълнят.

Oще: ederlezi rising  димитрий войнов  лазар бодроза  милутин  научна фантастика  независимо кино  нимани  порноактриса  порнозвезда  себастиан каваза  сръбска фантастика  стоя  сърби  сърбия  фантастика  филм  филмова продукция 


Още от Видео

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.